Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν ο επιστημονικός λόγος διαπλέκεται με τη μουσική
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν ο επιστημονικός λόγος διαπλέκεται με τη μουσική

  • A-
  • A+

Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μάς προτείνουν για φέτος το καλοκαίρι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.

Οι Νίκος Πράντζος, Αγγελος Χανιώτης, Στέφανος Τραχανάς και Γιώργος Γραμματικάκης, σε τέσσερις διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές θεματικές βραδιές στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, παρουσιάζουν και συζητούν, καθένας από μια διαφορετική σκοπιά, τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν, την αναζήτηση ζωής σ’ αυτό και τα αποτυπώματα της νύχτας στον υλικό και πνευματικό πολιτισμό μας.

Από αυτή την Παρασκευή 15 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, οι τέσσερις πολύ γνωστοί Ελληνες επιστήμονες-στοχαστές θα αναλάβουν να μας ξεναγήσουν, μετά μουσικής, στα μυστήρια του νυχτερινού έναστρου ουρανού, να «διαβάσουν» δηλαδή στο βιβλίο του Σύμπαντος τις γραφές των ανθρώπων.

Στόχος των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων είναι να αναδείξουν το πώς ο νυχτερινός ουρανός και το φως των άστρων επηρέασαν τη σκέψη των ανθρώπων, αποτελώντας πηγή όχι μόνο γνωστικής αλλά και καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας από τις πρώτες στιγμές που οι μακρινοί πρόγονοί µας έκαναν τα πρώτα δειλά τους βήματα στον πλανήτη Γη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

► Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του κορυφαίου αστροφυσικού Νίκου Πράντζου με θέμα «Η πρόκληση των διαστρικών ταξιδιών και η προοπτική του ανθρώπου στο Σύμπαν».

Θα µπορέσουµε να ταξιδέψουμε κάποτε στα αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια; Θα συναντήσουμε κάποτε κάποια μορφή ζωής στο Σύμπαν; Μακροπρόθεσμα, ποιο θα είναι το μέλλον της Γης, του Ηλιου, του Γαλαξία µας και του Σύμπαντος γενικότερα; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ανθρώπου μέσα στο εξελισσόμενο Σύμπαν που µας αποκαλύπτει η σύγχρονη Κοσμολογία; Θα υπάρξει ένα οριστικό τέλος στην πορεία της ζωής και του Σύμπαντος ή μήπως η νοήμων ζωή θα κατορθώσει να διαιωνίσει τη δραστηριότητά της; Ποια είναι τα συµπεράσµατα της σύγχρονης Αστροφυσικής για όλα αυτά και πώς συνδυάζονται µε τα φουτουριστικά οράματα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας;

► Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του επιφανούς ιστορικού των ελληνιστικών χρόνων Αγγελου Χανιώτη με θέμα «Το ηµέρωµα της νύχτας: Η αρχαία Ελλάδα μετά το ηλιοβασίλεμα».

Παρ’ όλο που οι αντιλήψεις για τη νύχτα είναι σχεδόν καθολικές και ελάχιστα υπόκεινται σε όποια αλλαγή -η νύχτα συνδέεται µε τον φόβο, την ερωτική επιθυμία, το υπερβατικό και τον θάνατο- η πραγματικότητα της νύχτας άλλαζε διαρκώς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπό την επίδραση πολλών παραγόντων και αυτό αντικατοπτρίζεται σε θεσμικές, νομικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, μέχρι λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές τάσεις.

Η παρουσίαση θα αναδείξει και θα υπογραµµίσει τις ιστορικές εξελίξεις, θα χειριστεί τη δυναμική αλληλεπίδραση µεταξύ των αντιλήψεων για τη νύχτα και την πραγματικότητα και, τέλος, θα εξετάσει το αποτύπωμα της νυχτερινής ζωής στον υλικό πολιτισμό και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Στην εκδήλωση του Αγγελου Χανιώτη τραγουδά ο Σταµάτης Μπερής, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

► Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 21.00.

Ομιλία του κβαντικού φυσικού και συγγραφέα Στέφανου Τραχανά με θέμα «Γιατί υπάρχει Σύμπαν; Ενα προκλητικό ερώτημα».

Το γεγονός ότι αυτό το μεταφυσικό ερώτημα μπορεί να διατυπώνεται σήµερα ως ένα επιστημονικό ερώτημα είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι στην Κοσμολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη µια επιστημονική επανάσταση.

Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα που συνδέονται άμεσα µε αυτό: Γιατί υπάρχουν ήλιοι; Γιατί υπάρχουν γαλαξίες και έχουν τα μεγέθη που έχουν; Και, τελικά, γιατί υπάρχουμε εμείς οι παρατηρητές τους; Εκείνο το εξαίσια οργανωμένο κοµµάτι της παγκόσμιας ύλης που μπορεί να στοχάζεται πάνω στον κόσμο και τον εαυτό του; Το να συζητήσουμε αυτά τα ερωτήματα κάτω από τον ίδιο ανοιχτό ουρανό, του ίδιου ιστορικού τόπου όπου κάποτε γεννήθηκε αυτή η «παράξενη ιδέα» της νοµοκρατούµενης φύσης -προάγγελος της νοµοκρατούµενης κοινωνίας που ήρθε αργότερα- είναι µια ξεχωριστή πρόκληση.

► Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 21.00.

Ομιλία του γνωστού φυσικού και συγγραφέα Γιώργου Γραµµατικάκη με θέμα «Η εξωγήινή µας μοναξιά». Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής απαντάται ήδη στους µύθους και τις δοξασίες του αρχαίου κόσμου. Αποκτά όμως ένα συγκροτημένο επιστημονικό περιεχόμενο μόνο τις τελευταίες δεκαετίες.
Υπάρχει λοιπόν µια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι κάπου, κάποια στιγμή, θα επιβεβαιωθεί πως το φαινόμενο της ζωής δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του πλανήτη µας. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι τον εντοπισµό ή και την επικοινωνία µας µε κάποιο είδος εξωγήινης νοημοσύνης, που διαβιοί στο αχανές Σύµπαν, ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια.

Είμαστε λοιπόν καταδικασμένοι στην εξωγήινη μοναξιά µας. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι η ζωή, με τις ποικίλες μορφές της, ανθίζει πάντοτε στη Γη και µας περιμένει. Αν, όσο είναι ακόμα καιρός, τείνουμε το χέρι προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωικό της θαύµα, τον Αλλο και τους άλλους, ίσως αισθανθούμε πιο άξιοι κάτοικοι του περιούσιου πλανήτη µας.

Στην εκδήλωση του Γιώργου Γραµµατικάκη τραγουδά η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο, αστροφυσικός.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συναίσθημα και τραύμα. Από την ψυχανάλυση στη νευροβιολογία
Η παιδοψυχίατρος, ψυχαναλύτρια Ελένη Λαζαράτου θα παρουσιάσει το θέμα «Συναίσθημα και τραύμα», για το οποίο υπάρχουν δύο φαινομενικά διαφορετικές προσεγγίσεις: η κλασική ψυχολογική-ψυχαναλυτική και η νέα...
Συναίσθημα και τραύμα. Από την ψυχανάλυση στη νευροβιολογία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
Tο ετήσιο ευρωπαϊκό φόρουμ «European Lab» θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα αφιερωμένη στον...
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνδιοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον πολύ επιτυχημένο κύκλο «CNRS–Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης». Η πρώτη διάλεξη του...
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Διάλεξη στο Ιδρυμα Ευγενίδου του νομπελίστα φυσικού George Smoot
Μία μοναδική ευκαιρία θα έχει, σήμερα, το κοινό της Αθήνας να γνωρίσει από κοντά τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής το 2006, George F. Smoot, κατά τη δημόσια διάλεξη που θα δώσει στις 19.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου...
Διάλεξη στο Ιδρυμα Ευγενίδου του νομπελίστα φυσικού George Smoot
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αναζητώντας τους αρχαϊκούς δρόμους της διονύσιας έκστασης
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), στις 6 το απόγευμα, ο γεωλόγος από την Κρήτη Στέλιος Μανωλιούδης, φιλοξενούμενος του αρχιτέκτονα Κωστή Καζαμιάκη, συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή...
Αναζητώντας τους αρχαϊκούς δρόμους της διονύσιας έκστασης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τεχνητές Νοημοσύνες στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Για την 10η βραδιά του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας δίνει ξανά τον λόγο στους επιχειρηματίες της αλλαγής και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τις καινοτομίες στον τομέα της...
Τεχνητές Νοημοσύνες στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας