• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  0 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.5°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.9°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 16.4°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.3°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 12.4°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το οινο-πνευματώδες φεστιβάλ της Επιστήμης

 • A-
 • A+
Επιστημονικές ανταποκρίσεις

Πέντε πολύ γνωστά μπαρ της Αθήνας αυτόν τον μήνα θα προσφέρουν εκτός από τα συνήθη ποτά και κάποιες μάλλον ασυνήθιστες επιστημονικές γνώσεις. Πράγματι, στο χαλαρό περιβάλλον των μπαρ six d.o.g.s, TAF, Meerkat Cocktail Safari, MoMix Bar Kerameikos και Rabbithole, οι (οινο)πνευματώδεις επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαζί με το αγαπημένο τους ποτό και μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα δώσουν κάποιοι αντισυμβατικοί Ελληνες ειδικοί γύρω από ένα επίκαιρο επιστημονικό θέμα, για το οποίο κατόπιν θα συζητήσουν εκτενώς με τους ακροατές και τις ακροάτριές τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές στην Ελλάδα εντάσσονται στο διεθνές Pint of Science, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φεστιβάλ της επιστήμης που πραγματοποιείται σε διαφορετικές χώρες ταυτόχρονα την άνοιξη. Η μεγάλη επιτυχία του στο ευρύ κοινό οφείλεται στη «μαγική συνταγή» που συνδυάζει την υψηλού επιπέδου επιστημονική εκλαΐκευση με τη διασκέδαση στα μπαρ.

Κοντολογίς, πρόκειται για μια πρωτότυπη ετήσια γιορτή της Επιστήμης, η οποία, ανά την υφήλιο, έχει πάρει τις διαστάσεις ενός πνευματικού κινήματος που στοχεύει στην άμεση διάδοση των πιο πρωτότυπων και ανατρεπτικών επιστημονικών ιδεών από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Ενα τολμηρό εγχείρημα που ξεκίνησε μόλις το 2012 από μια παρέα φίλων ερευνητών στα εργαστήρια του Imperial College στο Λονδίνο, οι οποίοι όντας πεπεισμένοι ότι τα μπαρ αποτελούν τον ιδανικό τόπο και τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, θεώρησαν ότι τα μπαρ αποτελούν επίσης ιδανικό τόπο για την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση των επιστημονικών ιδεών και για να φέρουν πιο κοντά τους επιστήμονες με την κοινωνία.

Επομένως, στο οικείο και φιλικό περιβάλλον ενός μπαρ η μικρή αυτή ομάδα επιχείρησε να υλοποιήσει το διαφωτιστικό όραμά της: τη διάδοση του πάθους για την επιστημονική γνώση όχι στο «αποστειρωμένο» ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά στα φιλόξενα μπαράκια, σε συνδυασμό πάντα με ένα απολαυστικό ποτό.

Μια προκλητική ιδέα που από το 2015 μετατράπηκε σε ετήσιο θεσμό για έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό χωρών που συμμετέχουν στο Pint of Science.

Επιστημονικές (οινο)-κατανύξεις

Φέτος, μαζί με άλλες 20 χώρες, η Ελλάδα συμμετέχει στο Pint of Science: για τρεις συνεχόμενες ημέρες (από τη Δευτέρα 14 έως την Τετάρτη 16 Μαΐου), περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές θα αφήσουν για λίγο τον φιλήσυχο και υπερπροστατευτικό χώρο των εργαστηρίων τους με στόχο να παρουσιάσουν στο μη ειδικό κοινό τις τελευταίες κατακτήσεις της επιστημονικής γνώσης στο ερευνητικό τους πεδίο.

Και για να το πετύχουν, είναι αποφασισμένοι όχι απλώς να αφήσουν κατά μέρος τη βολική επιστημονική ορολογία αλλά και να μεταφράσουν στην καθομιλουμένη γλώσσα κάποιες ιδιαίτερα αφηρημένες επιστημονικές έννοιες.

Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Τι είναι τα LEGO του σύμπαντος; Είναι εφικτή η αθανασία; Ο ανθρώπινος κλώνος είναι μονάχα scifi; Το Alzheimer τι είπαμε πως είναι; Γιατί ένα μνημείο μπορεί να κοιτάει τα άστρα;

Εχεις ονειρευτεί την Ανταρκτική και θα ήθελες να γίνεις κυνηγός μετεωριτών; Σε ενδιαφέρει μια ξενάγηση στον χώρο των νανο-διαστάσεων;

Γιατί και πώς κλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα; Τι σχέση έχουν οι πρωτεΐνες με το Facebook;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προγραμματισμένες ομιλίες-συζητήσεις συνοδεύονται από μια σειρά παράλληλων δράσεων, όπως π.χ. παραστάσεις (standup science), εκθέσεις με επιστημονικό περιεχόμενο και ζωντανά πειράματα, που στόχος τους είναι όχι απλώς να μας διασκεδάσουν αλλά να μας εξοικειώσουν με ορισμένες ιδιαίτερα δυσνόητες επιστημονικές ιδέες.

Για παράδειγμα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συμμετέχει στο Pint of Science 2018 παρουσιάζοντας στον εκθεσιακό χώρο του μπαρ six d.o.g.s. την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Καλλιτεχνικές ανησυχίες στο εργαστήριο».

Σ’ αυτήν περισσότεροι από 20 επιστήμονες παρουσιάζουν μέσα από μια εναλλακτική εικαστική ματιά γοητευτικές εικόνες τραβηγμένες από το μικροσκόπιο, αλλά και μέσα στα εργαστήρια.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που επιθυμεί να μας πείσει -με τρόπο απτό και καλαίσθητο- ότι μία εικόνα από τον εγκέφαλο ή από μερικά βακτήρια στο μικροσκόπιο μπορεί κάλλιστα να μας εμπνεύσει και να ξυπνήσει καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα: http://pintofscience.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
Tο ετήσιο ευρωπαϊκό φόρουμ «European Lab» θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα αφιερωμένη στον...
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018
Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 με αμφίβολες προοπτικές επιτυχίας, όμως, με τα χρόνια κέρδισε το στοίχημα και καθιερώθηκε ως ένα πολυαναμενόμενο πολιτιστικό...
Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»
Μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική διοργάνωση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας από τις 9 έως 11 Ιουλίου 2018 στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που απευθύνεται...
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη σχέση εξέλιξης και καρκίνου
Πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε -με μεγάλη επιτυχία- στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη) το πρώτο ιατρικό διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Καρκίνος στο τελικό στάδιο: η ανατριχίλα των...
Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη σχέση εξέλιξης και καρκίνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας