Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σύμπαν είναι ένα αυγό και η Σελήνη δεν είναι αληθινή!

Σημειώσεις από το συνέδριο εκείνων που πιστεύουν ότι η Γη είναι... επίπεδη

Dreamstime

Το σύμπαν είναι ένα αυγό και η Σελήνη δεν είναι αληθινή!

  • A-
  • A+

Μια τρίωρη παρουσίαση που υποστήριζε ότι το Σύμπαν είναι ένα τεράστιο αυγό. Ένας καλλιτέχνης από το Μάντσεστερ θεωρεί ότι η Γη έχει σχήμα διαμαντιού. Ένας άλλος πιστεύει ότι η Σελήνη είναι αποτέλεσμα προβολής από προτζέκτορα.

Ο δημοσιογράφος Μάικλ Μάρσαλ του Guardian παρακολούθησε προ ημερών το συνέδριο των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη και έκανε μία απολαυστική καταγραφή.

«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν τι πιστεύω, δεν μπορώ να πω ότι πιστεύω στα πάντα 100%, εκτός από το ότι δεν ζούμε πάνω σε μία Σφαίρα» λέει ο Γκάρι Τζον προς το ακροατήριό του κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου.

Αυτή η... αδιάσειστη αλήθεια είναι ένα από τα λίγα σημεία στα οποία υπήρξε απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στους περίπου 200 ανθρώπους που βρέθηκαν στον συνέδριο.

Υπάρχει, όμως, μεγάλη συζήτηση για το ποιο είναι τελικά το πραγματικό σχήμα της Γης. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δίσκος με τον Αρκτικό κύκλο στη μέση, άλλοι ότι ο κύκλος είναι κάτω από έναν θόλο, ο οποίος μπορεί να είναι από νερό μπορεί και όχι. Κάποιο άλλοι πιστεύουν ότι η Γη είναι απλά μία «λίμνη» μέσα σε μια τεράστια έκταση πάγου, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ακόμη πως η Γη υπάρχει κάτω από τέσσερα «διαστημικά» δαχτυλίδια μέσα σε ένα τεράστιο Σύμπαν σε σχήμα αυγού.

Οι περισσότεροι, πάντως, δεν πιστεύουν στο διάστημα και κανένας δεν πιστεύει ότι ο άνθρωπος έχει ταξιδέψει εκεί.

Ο Ντάρεν Νέσμπιτ, ομιλητής από το Μάντσεστερ απορρίπτει το σφαιρικό μοντέλο της Γης σημειώνοντας ότι ο Ήλιος θα έπρεπε να ταξιδεύει πιο γρήγορα προς το Νότο για να καταφέρει να... προλάβει να κάνει τον κύκλο.

«Δεν μπορείς απλά να εμπιστευθείς το Youtube, πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου» παρακινεί το κοινό.

Η Γη, σύμφωνα με τον Νέσμπιτ, είναι μάλλον σε σχήμα διαμαντιού με το ταξίδι από Ανατολή σε Δύση να γίνεται μέσω... χρονοδινών τεσσάρων διαστάσεων που παραπέμπουν στο δημοφιλές παιχνίδι pacman και τον τρόπο με τον οποίο μεταφερόταν ο pacman από τη μία πλευρά της οθόνης στην άλλη. Ο Νέσμπιτ συνεχίζει λέγοντας ότι το διαμάντι αυτό στηρίζεται σε επτά κυκλικούς πυλώνες «γιατί στον Θεό αρέσει ο αριθμός  επτά», προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία στη Βίβλο και το βιβλίο του Ιώβ.

Αρκετοί από τους ομιλητές δεν έχασαν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι μύθος.

Ο δημοσιογράφος του Guardian, πάντως προσθέτει ότι αρκετοί από τους οπαδούς της θεωρίας είναι εξαιρετικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι η Γη ΔΕΝ είναι κυκλική μέσω επιστημονικών πειραμάτων. Χρησιμοποιούν λέιζερ πάνω σε σώματα νερού για να προσπαθήσουν να «μελετήσουν» εάν υπάρχει καμπυλότητα, ενώ άλλοι έχουν δημιουργήσει πολύπλοκα 3D μοντέλα για να εξηγήσουν τις κινήσεις του ήλιου και των πλανητών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι θεωρίες για επίπεδη Γη υπάρχουν εδώ και αιώνες, η νέα γενιά των ακολούθων έχει αρχίσει να μεγαλώνει την τελευταία πενταετία. Όλοι φαίνεται πως έχουν μυηθεί από τον Μαρκ Σάρτζεντ, «σταρ» του Youtube, ο οποίος έχει παρουσιάσει πλήθος βίντεο με... αποδείξεις πως η Γη είναι επίπεδη. 

Ο ίδιος ο Σάρτζεντ, πάντως, δεν μίλησε στο συνέδριο έπειτα από έναν «καβγά» στο εσωτερικό της κοινότητας.

Ενδιαφέρουσα και η άποψη του Ντέιβ Μάρς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Σελήνη είναι απλά προβολή από προτζέκτορα που έχει τοποθετηθεί στον ουρανό για «κάποιον λόγο τον οποίο θα μπορούσαμε να μελετάμε για χίλια χρόνια και πάλι δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε». Ο ίδιος έκανε πειράματα στην αυλή του σπιτιού του για την κίνηση του φεγγαριού και συνέκρινε τα αποτελέσματά του με αντίστοιχα εκείνων που λένε ότι η Γη είναι σφαιρική. Οι διαφορές που βρήκε τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Σελήνη δεν υπάρχει.

Πάντως, οι ομιλητές, παρά τις εσωτερικές τους διαφωνίες για το πραγματικό σχήμα της Γης (που δεν είναι σφαιρικό) συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι η θεωρία της επίπεδης Γης είναι εθιστική. 

«Έχετε προσέξει ότι περνάμε όλο και λιγότερο χρόνο με τις οικογένειες και τους φίλους μας και περισσότερο παρατηρώντας τη Γη;» ρώτησε ο Νέσμπιτ μέσα στο συνέδριο. 

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έγνεψαν καταφατικά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πότε και πώς θα σβήσει ο Ηλιος
Νέο βρετανικό μοντέλο για το τέλος του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος • H φυσική πορεία προς το τέλος ενός αστεριού, δηλαδή ο τρόπος και ο χρόνος που αυτό θα σβήσει εξαρτάται από τη μάζα του. Αν το...
Πότε και πώς θα σβήσει ο Ηλιος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Bραχώδης εξωπλανήτης έχει μεγάλη ομοιότητα με τη Γη
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακάλυψαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη που φαίνεται να έχει μεγάλη ομοιότητα με τη Γη από άποψη μεγέθους και θερμοκρασίας, διαθέτοντας πιθανώς συνθήκες φιλικές για την ύπαρξη...
Bραχώδης εξωπλανήτης έχει μεγάλη ομοιότητα με τη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, όπως την είδαν στην Ασία
Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ομάν, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης για να δουν τον Ήλιο να σχηματίζει ένα δαχτυλίδι φωτιάς γύρω από τη Σελήνη, σε...
Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, όπως την είδαν στην Ασία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα σε άλλο γαλαξία ανακάλυψαν Γερμανοί αστρονόμοι
Γερμανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σε μακρινό γαλαξία τη μεγαλύτερη κεντρική μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί. Έχει μάζα 40 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και βρίσκεται σε απόσταση...
Τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα σε άλλο γαλαξία ανακάλυψαν Γερμανοί αστρονόμοι
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε (ξανά) ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε μόνο του -ως νέος Κοπέρνικος- ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Το σύστημα, ένα νευρωνικό δίκτυο που εμπνέεται από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και...
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε (ξανά) ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας