• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  89%

Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018

 • A-
 • A+

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 με αμφίβολες προοπτικές επιτυχίας, όμως, με τα χρόνια κέρδισε το στοίχημα και όχι μόνο καθιερώθηκε ως θεσμός αλλά και ως ένα πολυαναμενόμενο πολιτιστικό δρώμενο που εστιάζει αποκλειστικά στην Eπιστήμη, την Τεχνολογία και στο πώς αυτές σχετίζονται στενά με την Καινοτομία και την Τέχνη.

Πρόκειται για ένα πανελλαδικό φεστιβάλ των τεχνοεπιστημών, αντάξιο των αντίστοιχων φεστιβάλ του εξωτερικού, που στόχος του είναι η εκλαϊκευτική προβολή και η διάδοση της επιστημονικής περιπέτειας στο ευρύ κοινό με τρόπο πρωτότυπο και κυρίως απολαυστικό.

Στο φετινό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας 2018, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 94 διαδραστικά δρώμενα, 35 επιμορφωτικά εργαστήρια για παιδιά, 22 workshops για ενήλικες, 45 ομιλίες από κορυφαίους Ελληνες και ξένους επιστήμονες, 5 διαγωνισμούς και πολλά ακόμα πρωινά και απογευματινά καλλιτεχνικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

Επιστήμη χωρίς σύνορα

Το κεντρικό θέμα-μήνυμα του φετινού φεστιβάλ έχει ως motto το «Επιστήμη χωρίς σύνορα»: το γεγονός δηλαδή ότι οι επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις ξεπερνούν, σήμερα, τα γεωγραφικά σύνορα και τα καθιερωμένα γνωστικά και ιδεολογικά εμπόδια για να δημιουργήσουν νέες προοπτικές και να ανοίξουν νέους δρόμους εξερεύνησης της φύσης και του ανθρώπου.

Ως επιβεβαίωση του συνεργατικού πνεύματος και του νέου πολυφωνικού κλίματος ελευθερίας και καινοτομίας, η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινά δυναμικά με τέσσερις ομιλίες διακεκριμένων παγκοσμίως καλεσμένων.

Πράγματι, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας 2018 επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να μας αποκαλύψει ότι τα σύνορα δεν έχουν θέση στην επιστήμη και αυτό ακριβώς θα επιβεβαιώσουν φέτος με τις ομιλίες τους:

■ Ο Ελληνας επιστήμονας που κέρδισε το «γερμανικό Νόμπελ» για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που ανέπτυξε.

■ Η βιοφυσικός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη δομή των πρωτεϊνών με τη βοήθεια των σπαγγέτι.

■ Ο ερευνητής που συνδέει τη σκοτεινή ύλη και την υπερσυμμετρία με το πειραματικό ροκ.

■ Ο Λιβανέζος που συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα, ισορροπώντας μεταξύ της κβαντικής βιολογίας και της λατρείας του για τα αρώματα.

Για να αναφέρουμε λίγες μόνο από τις δεκάδες αφορμές που έχουν οι επισκέπτες του Athens Science Festival για να πιστοποιήσουν ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα γεωγραφικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει τα τεχνητά επιβεβλημένα όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια».

Αντίθετα, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δημιουργούνται διαρκώς νέα διεπιστημονικά και διακρατικά επιστημονικά δίκτυα συνεργασίας και χτίζονται μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπου επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, καταβολών και καταγωγών συνυπάρχουν και συνεργάζονται δίχως να ενδιαφέρονται για το πού ξεκινούν και πού σταματούν τα όρια του καθενός, αλλά με μοναδικό μέλημα να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πράγματι, η νέα τάση διεθνώς είναι η ενοποίηση της γνώσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέσω νέων μεθόδων και προσεγγίσεων της διδασκαλίας των επιστημών, χωρίς να αναγνωρίζονται, εκ των προτέρων, διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους.

Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών διαχέονται ταχύτερα και χωρίς εμπόδια στο ευρύ κοινό μέσω internet και κοινωνικών δικτύων, από επίσημα κανάλια και συχνά από τους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές.

Ετσι σύνθετες και δυσερμήνευτες έννοιες εκλαϊκεύονται και φτάνουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επιπλέον, η επιστήμη δεν περιορίζεται στα όρια των εργαστηρίων ή των αμφιθεάτρων, συνδυάζεται δημιουργικά με τις τέχνες, γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική, προσεγγίζοντας ακόμη ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η επιστήμη δεν έχει σύνορα και αφορά όλους τους πολίτες του πλανήτη, είτε ασχολούνται με αυτήν είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Athens Science Festival

Από τις 24 έως τις 29 Απριλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη 24 Απριλίου τελετή έναρξης στις 18.30,Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09.00 έως 23.00, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11.00 έως 23.00.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Athens Science Festival
Η επιτυχής διοργάνωση, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, ενός ελληνικού φεστιβάλ για τις σύγχρονες επιστήμες τείνει να το καθιερώσει ως έναν ετήσιο και πολυαναμενόμενο...
Athens Science Festival
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Το Athens Re-Science Festival 2019
Την επόμενη εβδομάδα και για πέντε μέρες ανοίγει τις πύλες του το «Athens Science Festival 2019» και καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή των καινοτόμων ιδεών της σύγχρονης επιστήμης...
Το Athens Re-Science Festival 2019
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το οινο-πνευματώδες φεστιβάλ της Επιστήμης
Από τη Δευτέρα 14 έως και την Τετάρτη 16 Μαΐου το ελληνικό Pint of Science φέρνει την επιστήμη στα μπαράκια. Στον φιλόξενο χώρο πέντε πολύ γνωστών μπαρ της Αθήνας περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι Ελληνες...
Το οινο-πνευματώδες φεστιβάλ της Επιστήμης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Πολυμήχανοι ναυαγοί σε επιστημονικές περιπέτειες»
Διήμερα «Summer Camps» για την εξοικείωση των παιδιών με την επιστήμη ● Το Ιδρυμα Ευγενίδου καλεί κι αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά (ηλικίας 11-13 ετών) να ζήσουν μια πρωτόγνωρη καλοκαιρινή επιστημονική...
«Πολυμήχανοι ναυαγοί σε επιστημονικές περιπέτειες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας