Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μύθος και Παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο
Η αφίσα της εκδήλωσης

Μύθος και Παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο

  • A-
  • A+

Ένα ψυχαναλυτικό συνέδριο που ασχολείται με τον Μύθο και το Παραμύθι. Φέρνει στο νου τη φυλή που γύρω από την φωτιά πασχίζει με τη βοήθεια του Μάγου να δαμάσει το άγνωστο ή με τα παιδιά που μαζεύονται γύρω από τη γιαγιά για να ακούσουν θαυμαστές ιστορίες που συγκροτούν και ευφραίνουν την ψυχή τους, ενώ την ίδια στιγμή τούς προετοιμάζουν ψυχικά για την κοινωνική τους ένταξη.

Ενα συνέδριο που το ασυνείδητο και το όνειρο, τα ψυχικά δυναμικά και οι ασυνείδητοι ψυχικοί μηχανισμοί πλέκουν το κουβάρι που αναζητά τον μίτο της Αριάδνης ή τις θαυμαστές ιδιότητες του πνεύματος του λυχναριού, για να ξαναβρεί το δρόμο της ψυχικής συγκρότησης.

«Μύθος και Παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο» είναι ο τίτλος του 2ου επιστημονικού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΕΨΨΠΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 16 – 18 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Divani Acropolis Palace.

Μέσα από τα μονοπάτια των μύθων και των παραμυθιών, εκεί όπου ο τόπος και ο χρόνος χάνουν την «πραγματική» τους διάσταση, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου προσπαθεί να κατανοήσει και να συνθέσει το μη ορατό, το άμορφο, το συγκρουσιακό της ψυχικής λειτουργίας.

Άλλες φορές ο Οιδίποδας και η Μήδεια και άλλες οι μάγισσες των παραμυθιών και τα ξωτικά, ξαναζωντανεύουν στον ψυχαναλυτικό χώρο μέσα από τα στόματα των παιδιών σε μια προσπάθεια να δώσουν νόημα στις ασυνείδητες συγκρούσεις χρησιμοποιώντας τα αρχέτυπα και τους συμβολισμούς που οι Ήρωες του παρελθόντος και οι ιστορίες τους διαθέτουν.

Μαζί με το παιχνίδι, το όνειρο αλλά και την τέχνη, μύθος και παραμύθι βρίσκονται σ' έναν ανοιχτό διάλογο με την ψυχανάλυση. Πλεγμένα αρμονικά μεταξύ τους δημιουργούν ένα μοτίβο απαρτίωσης του ψυχισμού διευκολύνοντας την ψυχική εξέλιξη και τη σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, συνδέοντας νοήματα και φαντασίες με την πραγματικότητα.

Όπως είπε ο μεγάλος ψυχαναλυτής Winnicott, «η ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με δύο ανθρώπους που παίζουν μαζί», ενώ αντίστοιχα ο Πικάσο ανέφερε ότι του πήρε πολλά χρόνια να μάθει να ζωγραφίζει όπως τα παιδιά.

Παράλληλα, η αφηγηματική λειτουργία, καθώς χάνεται πίσω στον χρόνο και διαχέεται στους τόπους, δηλώνει την απαραίτητη σχεδόν ανάγκη της κοινότητας, αλλά και κάθε ανθρώπου να μιλήσει και κάποιος να τον ακούσει, να κατανοήσει και να αποκτήσει κάποιο νόημα ο λόγος και η σκέψη του.

Στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, το παιδί και ο έφηβος, προσπαθώντας να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σ' έναν ψυχικό τόπο και μία χρονική συνέχεια, οδηγούνται συχνά στην αφήγηση του «προσωπικού τους μύθου» που παλεύουν να ιστορικοποιήσουν.

Δεν είναι μόνο η παραμυθία, η παρηγοριά, που αναζητούν, αν και κάποιες φορές μοιάζει επιβεβλημένη, αλλά η αναγνώριση ενός ψυχικού χώρου, όπου οι άμυνες και οι ενορμήσεις κυριαρχούν.

Στον διάλογο που προσδοκά να ανοίξει η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου στο πλαίσιο του Συνεδρίου της, θα έχει αρωγούς ως επίτιμους προσκεκλημένους την Αννα Αγγελοπούλου, κοινωνική ανθρωπολόγο, ψυχαναλύτρια στο πανεπιστήμιο Paris III Sorbonne Nouvelle, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο συγγραφέα – κριτικό, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Εμμανουέλλα Κατρινάκη, Δρα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τη Margaret Rustin, επίτιμη σύμβουλο Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου στο Tavistock Center του Λονδίνου, Αναλύτρια Παιδιών και Κλινική Συνεργάτιδα της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Κοινότητας, τον Michael Rustin, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου East London, επισκέπτη καθηγητή στο Tavistock Center και στο Πανεπιστήμιο Essex, συνεργάτη της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Κοινότητας.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα
Σύμφωνα με μια συγκλονιστική, αλλά επίσημα ανεπιβεβαίωτη, είδηση σε ένα κινεζικό εργαστήριο δημιουργήθηκαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα όντα, δίδυμα κοριτσάκια. Λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν τις...
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΓΧΣ: Αδιαφορούν οι φαρμακευτικές για τα παιδιά με HIV
Στα παιδιά με HIV αφιερώνουν τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να καθυστερούν την ανάπτυξη...
ΓΧΣ: Αδιαφορούν οι φαρμακευτικές για τα παιδιά με HIV
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παραδόσεις, μια αφορμή για παρηγοριά
Συχνά αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο στους ανθρώπους αρέσουν οι παραδόσεις και οι επέτειοι, γιατί πολλοί χαμογελούν και μόνο στην ιδέα των Χριστουγέννων και των εορτών. Η εξήγηση είναι απλή: οι παραδόσεις και οι...
Παραδόσεις, μια αφορμή για παρηγοριά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Μαγικά» μανιτάρια κατά της κατάθλιψης
Επιστήμονες του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι παραισθησιογόνος ουσία που βρίσκεται σε μανιτάρια μπορεί να «θέσει ξανά σε λειτουργία» τους εγκεφάλους ασθενών με κατάθλιψη. Αν και η έρευνα...
«Μαγικά» μανιτάρια κατά της κατάθλιψης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Covid-19: Mείωση θνησιμότητας λόγω χορήγησης πλάσματος ιαθέντων σε αρρώστους
Η χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς του Covid-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται, φαίνεται ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον νέο...
Covid-19: Mείωση θνησιμότητας λόγω χορήγησης πλάσματος ιαθέντων σε αρρώστους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας