• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
Dreamstime

Επτά συμβουλές για τα μάτια σας μόνο

 • A-
 • A+

Καταπόνηση των ματιών, κοκκίνισμα, τσούξιμο, κόπωση και ισχυροί πονοκέφαλοι. Όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες του γεγονότος ότι οι άνθρωποι όλο και περισσότερο περνούν τον χρόνο τους μπροστά σε οθόνες, είτε είναι οι υπολογιστές στο γραφείο είτε τα κινητά τους τηλέφωνα. Υπάρχουν μερικές ιδέες για να προστατέψουμε τα μάτια μας, ειδικά όσοι κάνουμε δουλειά γραφείου αφού πλέον η αποφυγή της έκθεσης στις οθόνες καθίσταται διαρκώς δυσκολότερη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το 50-90% των υπαλλήλων γραφείων παρουσιάζουν κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα. Για να προλάβουμε μεγαλύτερη ζημιά και να προστατέψουμε τα μάτια μας διαβάστε τις εξής επτά συμβουλές:

1 Συχνές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο

Όσοι εργάζονται μπροστά σε υπολογιστή καθημερινά, πρέπει να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ώστε να προλαμβάνει προβλήματα στα μάτια πριν αυτά καταστούν μη αναστρέψιμα.

2 Κρατάτε αποστάσεις

Όσο πιο κοντά στα μάτια κρατάτε το κινητό σας ή τοποθετείτε την οθόνη του υπολογιστή σας, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα μάτια σας να εστιάσουν. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, οι οθόνες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από τα μάτια. Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε, αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς.

3 Κάντε διαλείμματα

Ακόμη και αν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν το επιτρέπουν, πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα και να κοιτάζετε κάπου αλλού εκτός από την οθόνη του υπολογιστή. Οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει κάθε δύο ώρες τα μάτια μας να ξεκουράζονται για 15 λεπτά. Και αν αυτό σας φαίνεται αδύνατο, κάντε τουλάχιστον στο ίδιο χρονικό διάστημα διάλειμμα 4-5 λεπτών -σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το διάλειμμα για φαγητό, εννοείται ότι αυτό πρέπει να γίνεται χωριστά.

4 Μειώστε τη λάμψη της οθόνης

Η ένταση της λάμψης της οθόνης είναι από τις κύριες αιτίες για την οφθαλμική καταπόνηση. Αν δεν μπορείτε να μειώσετε το φωτισμό στην οθόνη σας, τότε φροντίστε να δουλεύετε -ή να παίζετε με το κινητό σας- σε χώρο με άπλετο φως. Αν φοράτε γυαλιά, φροντίστε να έχουν φακούς με ειδικά φίλτρα που να ανακλούν το φως.

5 Γυμνάστε τα μάτια σας

Η διαρκής εστίαση σε μια οθόνη, προκαλεί οφθαλμική κόπωση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με βάση τον κανόνα «20-6-20». Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια άσκηση για τα μάτια που συνιστά κάθε 20 λεπτά να εστιάζουμε το βλέμμα σε ένα αντικείμενο 6 μέτρα μακριά από την οθόνη μας για 20 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό χαλαρώνει ο μυς του ματιού, βοηθώντας να μειωθεί η κούραση.

6 Ανοιγοκλείστε τα μάτια

Τα μάτια ανοιγοκλείνουν διαφορετικά και λιγότερο συχνά ότανκοιτάζουμε την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή. Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν 15 φορές το λεπτό, αλλά όταν είμαστε μπροστά σε οθόνες, μόλις 5-6 φορές. Επίσης, το μάτι δεν κλείνει εντελώς, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξηρότητα. Βοηθούν πολύ τα κολλύρια που μιμούνται τα δάκρυα, αλλά μπορείτε και να ανοιγοκλείνετε μόνοι σας τα μάτια σας, σαν να πρόκειται να κοιμηθείτε 10 φορές κάθε 20 λεπτά.

7 Κάντε την οθόνη φιλική για τα μάτια σας

Οι οδηγίες είναι απλές: Αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην οποία δουλεύετε, αυξήστε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης και αλλάξτε τα χρώματα των επιφανειών εργασίας του υπολογιστή στις οποίες δουλεύετε με χρώματα μακριά από το φάσμα το μπλε και πιο κοντά στο κίτρινο. Έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστρέψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο
Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Microsoft και την τεχνολογική εταιρεία OpenAI για την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου τεχνολογικού στόχου: τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Τεχνητής...
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη... ζωγραφίζει
Πρώτη φορά θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s ένα έργο ζωγραφικής, δημιουργημένο όχι από έναν διάσημο ζωγράφο αλλά από ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.). Πρόκειται για το «Πορτρέτο του Edmond...
Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη... ζωγραφίζει
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
Πρωτοποριακή έρευνα στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή του Purdue University στις ΗΠΑ δημιούργησε μια συσκευή που είναι σε θέση να μεταφράζει απτικά ερεθίσματα σε λέξεις. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εφαρμογή...
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νέο κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel
Ερευνητές εντόπισαν ένα ακόμη σοβαρό κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ για να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Το νέο κενό με την ονομασία Foreshadow...
Νέο κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τι συμβαίνει με τα κενά ασφαλείας στους υπολογιστές
Θολή παραμένει η εικόνα για κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς επεξεργαστές που έχουν τεχνολογία της Intel και της AMD. Η Microsoft προειδοποιεί πως η λύση θα επιβραδύνει κατά...
Τι συμβαίνει με τα κενά ασφαλείας στους υπολογιστές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σοβαρά κενά ασφαλείας σε γνωστούς επεξεργαστές
Χρήστες υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών κινδυνεύουν να πέσουν θύματα των χάκερς εξαιτίας δύο κενών ασφαλείας που εντοπίστηκαν.
Σοβαρά κενά ασφαλείας σε γνωστούς επεξεργαστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας