• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 6.8°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.0°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.6°C / -0.6°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 8.1°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 3.8°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 4.9°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.2°C / 6.1°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  80%

Αύξηση της θνησιμότητας από θερμοπληξία

 • A-
 • A+

Aν η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλη τη διάρκεια του αιώνα, τότε το 2100 θα υπάρξει σαφής αύξηση της ανθρώπινης θνησιμότητας 6,4% λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη!

Οι καταστροφικές συνέπειες από τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι πάντοτε ορατές ούτε και είναι εύκολο να προβλεφθούν επακριβώς, όμως επηρεάζουν ήδη τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στις πιο θερμές και φτωχές περιοχές του πλανήτη.

Μια πρόσφατη έρευνα που ολοκληρώθηκε από τους Andy Haines και Antonio Gasparrini και τους συνεργάτες τους στο London School of Hygiene & Tropical Medicine κατέληξε σε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο συμπέρασμα: υπολογίζοντας τον αριθμό των νεκρών που σχετίζονται με τα κύματα καύσωνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορα μέρη της Γης, διαπίστωσαν ότι δεν αντισταθμίζεται από τη μείωση του αριθμού των νεκρών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πρώτη φορά, λοιπόν, μια έρευνα κατάφερε να υπολογίσει με βάση τα ήδη καταγραμμένα στοιχεία την προβλεπόμενη αύξηση της ανθρώπινης θνησιμότητας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον ευρύτατα ως η μεγαλύτερη πλανητική απειλή για τον 21ο αιώνα: αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι δυνητικά υπάρχει συσχέτιση μεταξύ θνησιμότητας και αύξησης της θερμοκρασίας, μέχρι τώρα ήταν σπανιότατες οι ακριβείς μελέτες για τη θνησιμότητα που σχετίζεται με το κρύο, η οποία θα μπορούσε να εξισορροπεί την πρώτη μορφή θνησιμότητας», όπως δήλωσε ο A. Gasparrini.

Χαρτογραφώντας την πλανητική καταστροφή

Με τον όρο «παγκόσμια θέρμανση» ή «πλανητική υπερθέρμανση» οι οικολόγοι και οι κλιματολόγοι περιγράφουν μια ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και ειδικότερα τη σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας.

Ως προς τα αίτια αυτής της κλιματικής μεταβολής θεωρείται πλέον βέβαιο ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτά είναι ανθρωπογενή.

Με τις βιομηχανικές δραστηριότητές τους, τον τελευταίο αιώνα, οι άνθρωποι έχουν αυξήσει ανησυχητικά τις ποσότητες των λεγόμενων «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), το όζον (O3) και οι υδρατμοί, υπήρχαν ανέκαθεν στη γήινη ατμόσφαιρα -αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες- και παίζουν αποφασιστικό ρόλο για τη συνολική ρύθμιση της γήινης θερμοκρασίας.

Με άλλα λόγια, αυτά τα αέρια όταν υπάρχουν σε φυσικές συγκεντρώσεις λειτουργούν ως «κουβέρτα» που εμποδίζει επιλεκτικά τη διάχυση της γήινης θερμότητας στο διάστημα.

Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα αέρια λείπουν εντελώς από την ατμόσφαιρα ή, εναλλακτικά, όταν συγκεντρώνονται περισσότερα από όσα χρειάζεται η ζωή στον πλανήτη;

Στην πρώτη περίπτωση, η μέση θερμοκρασία στη Γη πέφτει σταθερά κάτω από τους -18°C, ενώ στη δεύτερη η μέση θερμοκρασία της Γης γίνεται υπερβολικά υψηλή.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα τη θερμότητα που διαφορετικά θα διαχεόταν στο διάστημα, ενισχύοντας το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και άρα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Και στις δύο περιπτώσεις, η διατήρηση της ζωής όπως τη γνωρίζουμε καθίσταται ιδιαιτέρως προβληματική ή και αδύνατη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσημη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change ή IPCC) του ΟΗΕ, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει σαφώς αυξηθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οσο για το μέλλον, οι έρευνες της IPCC προβλέπουν επίσης ότι, εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100, η μέση θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να αυξηθεί από 1,4°C έως 5,8°C!

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει και άλλου είδους οικολογικές καταστροφές, όπως π.χ. αύξηση της στάθμης των θαλασσών, δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, τυφώνες κ.ά.).

Διαθέτουμε λοιπόν ήδη επαρκή εμπειρικά δεδομένα που μας πείθουν για την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε -όχι μόνο τοπικά αλλά πλανητικά!- την κυρίαρχη παραγωγική διαδικασία.

Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα για να περιορίσουμε την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου, τότε θα βρεθούμε απέναντι σε μια μη αναστρέψιμη πλανητική καταστροφή που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την επιβίωση του είδους μας, αλλά και πολλών άλλων ζωικών ειδών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία θα αυξάνονται οι μετανάστες
Ποιες κλιματικές αλλαγές θα καθορίσουν τα μεγάλα ανθρώπινα προσφυγικά ρεύματα του μέλλοντος; Αν οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές του μακρινού παρελθόντος ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για την εξέλιξη και τη...
Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία θα αυξάνονται οι μετανάστες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
Ερευνες καταγράφουν τον τελευταίο αιώνα συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί από 0,9 έως και 2 βαθμούς μέχρι το έτος 2050. Ομως,...
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
Oμάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε πρόσφατα ότι πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών εξαφανίστηκαν από την Αφρική και την αραβική χερσόνησο το 63% των θηλαστικών.
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η κατανάλωση άνθρακα από το πλούσιο 1% απειλεί τον στόχο για την κλιματική αλλαγή
Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη θα παραγάγουν το 16% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, την ώρα που το φτωχότερο 50% θα εκπέμπει έναν τόνο αερίων το χρόνο, σύμφωνα με επιστημονική...
Η κατανάλωση άνθρακα από το πλούσιο 1% απειλεί τον στόχο για την κλιματική αλλαγή
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γροιλανδία: Ρεκόρ δεκαετίας στο λιώσιμο των πάγων - Αυξάνεται η στάθμη των θαλασσών
Ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν από έρευνα Βρετανών επιστημόνων σχετικά με ραγδαίους ρυθμούς στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής μέσα στην τελευταία δεκαετία. Προβλέψεις για αύξηση της στάθμης έως και 23...
Γροιλανδία: Ρεκόρ δεκαετίας στο λιώσιμο των πάγων - Αυξάνεται η στάθμη των θαλασσών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγαλύτερη από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα των επιστημόνων που παρακολουθούν το στρώμα του όζοντος πάνω από τον Νότιο Πόλο. Φέτος τον Σεπτέμβριο, η τρύπα στο στρώμα του όζοντος έχει μεγαλώσει κατά 75% περισσότερο σε σχέση...
Μεγαλύτερη από την Ανταρκτική η τρύπα του όζοντος στον Νότιο Πόλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας