• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.9°C / 1.9°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.5°C / -3.7°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 3.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.4°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.1°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  50%
Dreamstime

«Ο χρόνος για τον πλανήτη Γη τελειώνει»

 • A-
 • A+

Με ένα «γράμμα προς την ανθρωπότητα», 15.000 επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μοίρα του πλανήτη είναι σε άμεσο κίνδυνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και κανείς, ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι πολίτες ούτε κανείς άλλος δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει το κακό. Ο πλανήτης δίνει μάχη για την ύπαρξή του, επισημαίνουν, και πρέπει να δράσουμε τώρα.

Τη νέα επείγουσα προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα, που συνέταξε η Ένωση Προβληματισμένων Επιστημόνων υπογράφουν επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι τονίζουν ότι τα πράγματα από το 1992, όταν έκαναν την πρώτη προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη, τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα με τα προβλήματα να έχουν ενταθεί: υπερκατανάλωση περιορισμένων πόρων, δριμεία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, απώλεια της βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή.

Αν και η μόνη θετική εξέλιξη από το 1992 είναι η κατάσταση της τρύπας του όζοντος, που φαίνεται να έχει μειωθεί, κι αυτό χάρη στις δράσεις για τον περιορισμό των αερίων που την προκαλούν, όλες οι άλλες απειλές έχουν γίνει μεγαλύτερες και σοβαρότερες και δεν μένει πολύς χρόνος για να αναστραφεί η κατάσταση.

«Σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία και να αποφύγουμε την καταστροφή. Ο χρόνος τελειώνει», σύμφωνα με την επιστολή των επιστημόνων.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε, τόσο εμείς στην καθημερινότητά μας όσο και οι κυβερνητικοί οργανισμοί, ότι η Γη μαζί με τη ζωή πάνω της είναι το μοναδικό σπίτι που έχουμε».

Dreamstime

Τα προβλήματα που περιγράφονται στην επιστολή είναι λίγο-πολύ γνωστά: καταστροφική κλιματική αλλαγή, αποψίλωση των δασών, εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, οι νεκρές ζώνες στους ωκεανούς και η αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Μιλώντας στη διεθνή διαδικτυακή επιθεώρηση BioScience, ο Αμερικανός καθηγητής Γουίλιαμ Ριπλ αναφέρει ότι η ανθρωπότητα «πήρε μια δεύτερη προειδοποίηση. Θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας με το να μην χαλιναγωγούμε την έντονη, και ταυτόχρονα ανισομερή τόσο γεωγραφικά όσο και δημογραφικά, κατανάλωση των πόρων, ενώ δεν καταλαβαίνουμε πως ο ταχέως αυξανόμενος υπερπληθυσμός είναι ο πρωταρχικός παράγων οικολογικών ακόμη και κοινωνικών απειλών».

Μεταξύ άλλων, οι 15.364 επιστήμονες από 184 χώρες, μεταξύ των οποίων και ειδικοί βραβευμένοι με Νόμπελ, τονίζουν ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στη φύση «κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε τεράστια δυστυχία για τους ανθρώπους».

Dreamstime

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ριπλ, «η επιστολή αυτή δεν είναι λάθος συναγερμός, είναι η αναγνώριση των εμφανών σημαδιών ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ευρύ διάλογο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος».

Τα στοιχεία

Αν και αναγνωρίζουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το όζον και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυτή δεν μπορεί να αναστείλει την καταστροφή.

• Η ποσότητα διαθέσιμου πόσιμου νερού κατ' άτομο έχει μειωθεί κατά 26%.

• Οι νεκρές ζώνες στους ωκεανούς, δηλαδή τα σημεία όπου δεν υπάρχει ίχνος ζωής λόγω της ρύπανσης και την έλλειψης οξυγόνου, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

• Περίπου 300 εκατ. εκτάρια δασών έχουν χαθεί για να γίνουν καλλιέργειες

• Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η μέση θερμοκρασία συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

• Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 35%.

• Συνολικά ο αριθμός των ζώων (θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και ψάρια) έχει μειωθεί κατά 29%.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα
Η κίτρινη πρίμουλα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες «βιοδείκτης» που μας δείχνει πρώτα την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω στο φυσικό περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελούνται σε αυτό.
Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη βλάστηση στα Ιμαλάια
Θάμνοι και γρασίδι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από όρος Έβερεστ και σε όλα τα Ιμαλάια, μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι...
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη βλάστηση στα Ιμαλάια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική επείγουσα ανάγκη
Περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, συνυπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη (climate emergency).
Από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική επείγουσα ανάγκη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ξεκινάει η αποστολή στην Αρκτική για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής
Η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή επιστημόνων από 19 χώρες ξεκινά απόψε από τη Νορβηγία. Η αποστολή θα έχει διάρκεια ένα έτος, ώστε να να...
Ξεκινάει η αποστολή στην Αρκτική για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Είναι επίσημο: ήρθε η άνοιξη!
Με τη εαρινή ισημερία στις 18.15 σήμερα Τρίτη 20 Μαρτίου, ξεκινά επισήμως η άνοιξη για το βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, πέρα από την αστρονομική εκδοχή της μετάβασης στη νέα εποχή, πρέπει να σημειωθεί ότι η εποχή...
Είναι επίσημο: ήρθε η άνοιξη!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανησυχητικά τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής
Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ, μεγέθους περίπου όσο η Κρήτη, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική. Πρόκειται για το ρήγμα στον παγετώνα...
Ανησυχητικά τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας