• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 17.3°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 17.0°C
  6 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 14.0°C
  3 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.4°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  8 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.2°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  93%

Ενέργεια από τον ήλιο θα τροφοδοτεί τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου, το σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το σύστημα εξαερισμού ή ακόμα και τους αισθητήρες που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες

Αυτόνομα θερμοκήπια με νανοτεχνολογική κάλυψη!

 • A-
 • A+

Νέου τύπου φωτοβολταϊκά φτιαγμένα από οργανικά ηλεκτρονικά και από ελληνικά χέρια παρουσίασε στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης εταιρεία που είναι συνδεδεμένη με το Εργαστήριο Νανοτεχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος είναι θετικά και ήδη προετοιμάζεται η προώθηση της εφαρμογής στο επόμενο στάδιο.

Ο Χρήστος Ζήσης, γεωπόνος που ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του στις Νανοεπιστήμες και τις Νανοτεχνολογίες του ΑΠΘ, μας εξηγεί γιατί το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό.

«Τα οργανικά φωτοβολταϊκά -μας είπε- είναι ελαφριά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να είναι εύκαμπτα, χαρακτηριστικό που δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές OPVs να προσκολληθούν σε οποιοδήποτε επιφάνεια, παίρνοντας οποιοδήποτε σχήμα.

»Ετσι μπορούν πολύ εύκολα να τοποθετηθούν και να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε υλικό κάλυψης θερμοκηπίου, κάτι το οποίο είναι αδύνατο για τα συμβατικά φωτοβολταϊκά εξαιτίας του βάρους αλλά και της ακαμψίας τους.

»Ακόμη, τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι ημιδιαφανή, δηλαδή ένα ποσοστό της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας τα διαπερνά, επιτρέποντας στα φυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του θερμοκηπίου να αναπτύσσονται, καθώς δέχονται φως που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή τους».

Νανο-αγροτικές εφαρμογές στην Ελλάδα

Οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε κάλυμμα θερμοκηπίου. Η ενέργεια που παράγεται μπορεί να αξιοποιηθεί τροφοδοτώντας τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό της θερμοκηπιακής μονάδας.

Ειδικότερα, η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει το σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το σύστημα εξαερισμού ή ακόμα και τους αισθητήρες που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, συμβάλλοντας στην αυτοματοποίηση της μονάδας.

Επιπλέον, η Νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει με τα οργανικά ηλεκτρονικά στην έξυπνη συσκευασία των τροφίμων και άλλων καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγής πληθώρας αγροτικών προϊόντων.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην έρευνα σχετικά με τα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι δυνατό πλέον να παραχθούν από ελληνικούς φορείς σε μεγάλη κλίμακα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική εταιρεία Organic Electronics Technologies (ΟΕΤ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία παράγει οργανικά φωτοβολταϊκά σε μεγάλη κλίμακα.

»Οι συσκευές αυτές, τα οργανικά φωτοβολταϊκά, μπορούν να προσαρμοστούν και να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον η τοποθέτησή τους σε θερμοκήπια. Η βασική λειτουργία των οργανικών φωτοβολταϊκών είναι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία» εξηγεί ο Βασίλης Μάτσκος από την εταιρεία ΟΕΤ.

ΟΕΤ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η εταιρεία Organic Electronic Technologies, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια, συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διάχυσης της καινοτομίας που παράγεται στη Θεσσαλονίκη (Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών, OET) και όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, «σε πολλούς τομείς μοιράζονται κοινή τεχνολογία και υποδομές για την επίτευξη των στόχων των ερευνητικών έργων. Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία και η ΟΕΤ ως εταιρεία (ξεκίνησε ως start up) φέρνει στη διεθνή αγορά νέες ιδέες και νέα προϊόντα».

Η ΟΕΤ παράγει οργανικά φωτοβολταϊκά και διαθέτει υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στον συγκεκριμένο τομέα σε βιομηχανίες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
Mια από τις τελευταίες και αλλά υποσχόμενες αντιρρυπαντικές προτάσεις της τεχνολογίας είναι η χρήση αυτοκινούμενων νανορομπότ για την αφαίρεση μολύβδου και άλλων ρύπων από λύματα. Σμήνος από εκατοντάδες...
Νανορομπότ αφαιρούν τοξικά μέταλα από λύματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Σε πρόσφατη έρευνα που συμπεριλαμβάνεται σε εργασία ειδικών του ΜΙΤ αποδεικνύεται ότι το 44% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την θέρμανση και ψύξη των κτιρίων στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το...
Πρόταση του ΜΙΤ για τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα
Η κίτρινη πρίμουλα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες «βιοδείκτης» που μας δείχνει πρώτα την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω στο φυσικό περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελούνται σε αυτό.
Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιατί οι μπατονέτες καταλήγουν στη θάλασσα;
Το φαινόμενο που παρατηρείται στα θαλάσσια οικοσυστήματα οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς τις πετάμε μέσα στην τουαλέτα και λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, καταλήγουν στη θάλασσα.
Γιατί οι μπατονέτες καταλήγουν στη θάλασσα;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
Την κάλυψη 152 νέων θέσεων εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε, πριν από τρεις ημέρες,...
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αναβάθμιση της ερευνητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας
Tη διεύρυνση και αναβάθμιση του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στην Ερευνα και την Καινοτομία αποφάσισαν ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας,...
Αναβάθμιση της ερευνητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας