• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη σχέση εξέλιξης και καρκίνου

 • A-
 • A+

Η αέναη σχέση του καρκίνου με τη ζωή 

Πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε -με μεγάλη επιτυχία- στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη) το πρώτο ιατρικό διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Καρκίνος στο τελικό στάδιο: η ανατριχίλα των συνόρων» (End of life in cancer: Across the borders).

Το δεύτερο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί όχι μόνο συνέχεια αλλά και σημαντική διεύρυνση της προβληματικής του πρώτου συνεδρίου. 

Το φετινό 2ο συνέδριο με τίτλο «Εξέλιξη & καρκίνος: καρκίνος και ζωή, μια αέναος σχέση», θα λάβει χώρα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ από 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2017.

Διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος ΕΜΚΑΠΕΣ και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας ΕΟΠΕ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί, σήμερα, μια επιτακτική επιστημονική όσο και κοινωνική αναγκαιότητα.

Μια ιστορική και επιστημονική πρόκληση που, από κοινού, ανέλαβαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: «Συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου μας πριν από δύο έτη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παίρνει τη σκυτάλη από το ερώτημα του τέλους της ζωής με καρκίνο και κάνει ένα άλμα -προς τα εμπρός ή πίσω- στη θεμελιώδη διαδικασία της εξέλιξης με άξονα και πάλι τον καρκίνο». 

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν πολλοί επιφανείς ξένοι και Ελληνες ειδικοί.

Ιατροί, θετικοί επιστήμονες, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι ερευνητές θα καλύψουν με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους τη διευρυμένη θεματολογία του φετινού συνεδρίου: από την εξελικτική βιολογία στην εξέλιξη της ιατρικής θεραπείας (χειρουργική, φαρμακευτικές θεραπείες και ακτινοθεραπεία), από την υποστηρικτική φροντίδα και την ανασυγκρότηση στις νέες διαγνωστικές και προληπτικές μεθόδους μέχρι τη μοριακή και εξελικτική γενετική. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσοι καταφέρουν να είναι παρόντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ομιλίες, να θέσουν ερωτήσεις, να συζητήσουν με κορυφαίους επιστήμονες και ανθρώπους της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ για όσους ενδιαφέρονται, αλλά δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες θα υπάρχει ζωντανή ψηφιακή αναμετάδοση των τεκταινόμενων.

Πάντως, το επόμενο Σάββατο η στήλη μας «Μηχανές του Νου» θα παρουσιάσει αναλυτικά τους στόχους και τα επιστημονικά διακυβεύματα αυτού του τολμηρού πολυ-επιστημονικού και ιατρικού συνεδρίου. 

Το σκεπτικό της οργανωτικής επιτροπής 

Το σκεπτικό αλλά και τους βασικούς στόχους του 2ου συνεδρίου «Εξέλιξη & καρκίνος: καρκίνος και ζωή, μια αέναος σχέση» μας παρουσιάζει ο επιφανής παθολόγος-ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

● Γιατί αποφασίσατε φέτος να οργανώσετε ένα δεύτερο συνέδριο με τίτλο «Εξέλιξη & καρκίνος: καρκίνος και ζωή, μια αέναος σχέση»; Πώς μπορεί η εξελικτική σκέψη και ειδικότερα η εξελικτική επιστήμη να συμβάλει στην κατανόηση και στη θεραπεία της επιθετικής ασθένειας του καρκίνου; 

Το ερώτημά σας είναι καίριο. Ο τίτλος και οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου υποδηλώνουν σαφώς και διαφωτίζουν το γεγονός ότι η ζωή και ο καρκίνος συνυπάρχουν από καταβολής του ανθρώπου.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 2ου συνεδρίου αποφασίσαμε να διερευνήσουμε, φέτος, αυτή τη θεμελιώδη παραδοχή: τόσο η ζωή όσο και ο καρκίνος ανταγωνίζονται για την κατάκτηση της «αθανασίας», δημιουργώντας τους αντίστοιχους μηχανισμούς, είτε εξέλιξης, είτε ανάπτυξης, είτε δημιουργίας. 

Ομως, σε αυτή την ανταγωνιστική διαδικασία δεν είναι μόνοι τους, αλλά αποτελούν μέρος της κοινωνίας και του σύμπαντος.

Αλλάζει η κοινωνία, εξελίσσεται ο τρόπος που βλέπει μια νέα κατάσταση - ανάπτυξη ψυχοογκολογίας, παρηγορικής αγωγής, θέσπιση νέων νόμων, συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Εξελίσσεται η βιολογική κατανόηση του ανθρώπινου και του καρκινικού γονιδιώματος, αναπτύσσονται νέα φάρμακα, νέες στρατηγικές, νέα τεχνολογία. Και όπως οι πιο πολύπλοκες μορφές κοινωνικής οργάνωσης δημιουργούνται από υψηλά επίπεδα συνεργασίας, το ίδιο συμβαίνει και στη δυαδική σχέση ανθρώπου και καρκίνου.

Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε ποια χαρακτηριστικά της νόσου καθορίζονται ή εξαρτώνται από τα γονίδια.

Αρα, οι πνευματικές μας αδυναμίες μπορούν να επαναπροσδιοριστούν μέσα από επιστημονικές εξηγήσεις, π.χ. η αντιμετώπιση του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα σε γυναίκες μη καπνίστριες με την ανακάλυψη του μονοπατιού του EGFR, η διαχείριση των ασθενών με BRCA θετικό καρκίνο. 

Για να δοθούν, ωστόσο, πληρέστερες απαντήσεις, πρέπει να διερευνηθούν με ενιαίο τρόπο η βιολογική και πολιτισμική εξέλιξη.

Γι’ αυτό και στο συνέδριό μας, που τελεί υπό την ευλογία του Πατριάρχη, θα συμμετάσχουν ομιλητές από τον χώρο της Ιατρικής, της Βιολογίας, της Τέχνης, της Θεολογίας, της Νομικής, της Βιοηθικής, των ασθενών. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς
Σκοπός της συνάντησης θα είναι η άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση που θα αναδείξει τα κοινά ενδιαφέροντα, τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τους πιθανούς, κοινούς μελλοντικούς στόχους.
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
Tο ετήσιο ευρωπαϊκό φόρουμ «European Lab» θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα αφιερωμένη στον...
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το οινο-πνευματώδες φεστιβάλ της Επιστήμης
Από τη Δευτέρα 14 έως και την Τετάρτη 16 Μαΐου το ελληνικό Pint of Science φέρνει την επιστήμη στα μπαράκια. Στον φιλόξενο χώρο πέντε πολύ γνωστών μπαρ της Αθήνας περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι Ελληνες...
Το οινο-πνευματώδες φεστιβάλ της Επιστήμης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»
Μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική διοργάνωση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας από τις 9 έως 11 Ιουλίου 2018 στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που απευθύνεται...
«Διδάσκοντας το Σύμπαν»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανακάλυψαν σημαντική αντικαρκινική πρωτεΐνη
Ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μας συστημάτων για την επιδιόρθωση των ανωμαλιών που εμφανίζονται κατά την αντιγραφή ή την...
Ανακάλυψαν σημαντική αντικαρκινική πρωτεΐνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας