• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.7°C / 6.8°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.9°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 8.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -1.0°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.6°C / 4.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.7°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -3.1°C / 2.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.5°C / 3.2°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.5°C / 4.0°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 7.1°C
  1 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.6°C / 7.0°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 5.0°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  0 BF
  51%

Κάθε καπνιστής γνωρίζει καλά τον μεγάλο εκνευρισμό και τη δυσφορία που βιώνει όταν επιχειρεί να κόψει ή, έστω, να περιορίσει το κάπνισμα

Γιατί παχαίνουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα;

 • A-
 • A+

Από καιρό ήταν γνωστό ότι η νικοτίνη, η χημική ουσία που ευθύνεται για την ανθρώπινη εξάρτηση από τον καπνό, επιδρά ποικιλοτρόπως στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η είσοδός της στο συνήθως απόρθητο «κάστρο του νου», δηλαδή στο εσωτερικό του εγκεφάλου μας, διασφαλίζεται από τους λεγόμενους «υποδοχείς νικοτίνης».

Αυτά τα μόρια υπάρχουν στην εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων μας επειδή αποτελούν τις θύρες εισόδου για διάφορες απαραίτητες ουσίες. Ετσι, δυστυχώς, λειτουργούν σαν δούρειος ίππος και για την είσοδο της σατανικής νικοτίνης.

Μόλις αυτοί οι υποδοχείς συλλάβουν τη νικοτίνη πυροδοτούν στον εγκέφαλο μια σειρά από ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, την απελευθέρωση κάποιων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη η οποία παίζει αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία των αισθημάτων ηδονής και ικανοποίησης.

Η γένεση λοιπόν των αισθημάτων ικανοποίησης από το σεξ, από την τροφή και, δυστυχώς, από το κάπνισμα εμπλέκει ένα πολύπλοκο νευρολογικό κύκλωμα το οποίο ενεργοποιείται από την ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που πυροδοτεί τα αισθήματα ηδονής που βιώνουμε.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί σε ορισμένα άτομα αρέσει τόσο πολύ το κάπνισμα και αποκτούν -κυριολεκτικά- βιολογική και όχι μόνο ψυχολογική εξάρτηση από αυτό, αλλά και γιατί τους είναι τόσο πολύ δύσκολο να κόψουν το κάπνισμα.

Παρ' όλα αυτά, αρκετά ηρωικά άτομα το πετυχαίνουν! Καταβάλλοντας, όπως μας αποκαλύπτει μια πρόσφατη αλλά σημαντική ελληνική έρευνα, ένα υψηλό ψυχολογικό και σωματικό τίμημα.

Κάθε καπνιστής γνωρίζει καλά τον μεγάλο εκνευρισμό και τη δυσφορία που βιώνει όταν επιχειρεί να κόψει ή, έστω, να περιορίσει το κάπνισμα. Πάντως, αν διαθέτει αρκετά ισχυρή βούληση -και την κατάλληλη υποστήριξη- συνήθως τα καταφέρνει.

Ωστόσο, παράλληλα με τη δικαιολογημένη υπερηφάνεια για τον προσωπικό του άθλο, διαπιστώνει ότι τρώει ανεξέλεγκτα και παίρνει κιλά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πώς η νικοτίνη ελέγχει το βάρος;

Ολες οι πληθυσμικές μελέτες δείχνουν ότι τα πιο παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα είναι συνήθως οι μη καπνιστές παρά οι καπνιστές. Μάλιστα, αρκετοί έφηβοι τρομοκρατημένοι από την ιδέα του πάχους αρχίζουν το κάπνισμα για να ελέγξουν το βάρος τους.

Πράγματι, οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ όποτε καταφέρνουν να το κόψουν, μπορεί να πάρουν πάνω από δέκα κιλά μέσα σε μια πενταετία.

Ισως τελικά δεν είναι ένα κοινωνικό μύθευμα, αλλά ένα επιστημονικά επιβεβαιωμένο γεγονός: το κάπνισμα φαίνεται πως επηρεάζει όντως τον μεταβολισμό, τις διατροφικές ανάγκες και άρα το σωματικό βάρος των καπνιστών!

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και μόλις ανακοινώθηκε επίσημα στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που φέτος έγινε στο Λονδίνο, στις 3-7 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η ελληνική έρευνα προέκυψε από τη συνεργασία της επίκουρης καθηγήτριας Πνευμονολογίας Παρασκευής Κατσαούνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της δρος. Κωνσταντίνας Ζαχαρή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και αφορούσε τη μελέτη ενός σχετικά μικρού δείγματος από 14 υγιείς άνδρες.

Οι δύο Ελληνίδες ερευνήτριες ήθελαν να εξακριβώσουν, μέσω της συγκριτικής ανάλυσης δειγμάτων αίματος από καπνιστές και μη, το πόσο αλλά και το πώς επηρεάζει η νικοτίνη τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι εθελοντές μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν από έναν πλούσιο μπουφέ, αλλά δεν έπρεπε να καπνίσουν καθόλου για μία ημέρα.

Στη δεύτερη φάση, αντίθετα, μπορούσαν να καπνίσουν ενώ έτρωγαν από τον ίδιο μπουφέ.

Το απρόσμενο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το κάπνισμα όχι μόνο επηρεάζει την όρεξή μας για τροφή αλλά και τους μεταβολικούς ρυθμούς των καπνιστών, δηλαδή την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Οι καπνιστές εθελοντές παρουσίαζαν σαφή μείωση του αριθμού των θερμίδων που έπαιρναν με την τροφή: 152 λιγότερες θερμίδες την ημέρα απ’ ό,τι οι μη καπνιστές!

Αυτό το αυστηρά καταμετρημένο αποτέλεσμα μας εντυπωσιάζει επειδή, παραδόξως, μέχρι σήμερα ελάχιστες έρευνες είχαν μελετήσει το πώς το κάπνισμα επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και τον έλεγχο του σωματικού βάρους των καπνιστών.

Αν οι εθελοντές είχαν καπνίσει ένα-δύο τσιγάρα πριν πλησιάσουν στον μπουφέ με τα εδέσματα, τότε έτρωγαν λιγότερο και η πρόσληψη του οργανισμού τους σε θερμίδες μειωνόταν κατά 152.

Πώς εξηγείται αυτό; Από βιοχημική άποψη, η παρουσία της νικοτίνης στον οργανισμό ρυθμίζει πιθανότατα τη συγκέντρωση της «γκρελίνης», γνωστής και ως «ορμόνης της όρεξης».

Πρόκειται για ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από τα γκρελινεργικά κύτταρα στο στομάχι και επιδρά στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Αν η γκρελίνη λειτουργεί ως νευροπεπτίδιο που ρυθμίζει την ανάγκη μας ή όχι για άμεση κατανάλωση τροφής και η συγκέντρωσή της ρυθμίζεται, με τη σειρά της, από την παρουσία ή όχι της νικοτίνης.

Τότε το κάπνισμα, δηλαδή η νικοτίνη, μπορεί να ελέγχει εμμέσως το σωματικό βάρος του καπνιστή, επηρεάζοντας τη διάθεσή του για τροφή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Aν και η ψυχαγωγία είναι το κίνητρο για τα βιντεοπαιχνίδια αποδεικνύεται ιατρικά ότι η μεθοδική χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλώντας αναζωογόνηση ζωτικών...
Βιντεοπαιχνίδια για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Συναισθησία: ακούγοντας χρώματα και βλέποντας ήχους
Ενα πολύ ενδιαφέρον γνώρισμα της «συναισθησίας» είναι ότι δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, δεν εμφανίζεται ποτέ χωρίς κάποιο πραγματικό ερέθισμα, ούτε και ελέγχεται από τη βούλησή μας. Το γεγονός αυτό...
Συναισθησία: ακούγοντας χρώματα και βλέποντας ήχους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ
Καινούργιες προοπτικές στην ρομποτική χειρουργική δημιουργούνται από την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή «αυτόματου» ρομπότ που πραγματοποίησε συρραφή μαλακών ιστών στο έντερο χοίρων. Η επέμβαση έγινε υπό την...
Επέμβαση από αυτόματο χειρουργικό ρομπότ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
Μια από τις πλέον χρήσιμες και ακίνδυνες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, σύντομα θα γίνεται οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με εξ αποστάσεως σύνδεση. Χάρη στην εξέλιξη από Ισραηλινούς επιστήμονες, ο εξοπλισμός...
Φορητός υπερηχογράφος για εξετάσεις εκτός νοσοκομείων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
Η ιατρική που σήμερα σχεδόν πλήρως βασίζεται στις καθιερωμένες διαδικασίες θεραπείας είναι πιθανόν στο προσεχές μέλλον να συμπεριλάβει και την εμφύτευση μικροκυκλωμάτων στον ανθρώπινο εγκέφαλο για τον έλεγχο...
Ελπίδες θεραπείας από μικροκυκλώματα στον εγκέφαλο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
Την κάλυψη 152 νέων θέσεων εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε, πριν από τρεις ημέρες,...
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας