• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 5.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  2°C 1.4°C / 4.1°C
  5 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.6°C / 12.6°C
  4 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.3°C
  6 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.1°C
  6 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  6 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.5°C
  4 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.4°C
  4 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην παιδική ηλικία η μέγιστη ανοσία στον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Ο οργανισμός των παιδιών είναι πολύ πιο προστατευμένος από τις συνέπειες της μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS CoV-2.

Μόλις δημοσιεύτηκαν τα συμπεράσματα εκτενούς βρετανικής έρευνας που επιβεβαιώνουν ότι κατά την παιδική ηλικία, μεταξύ 4 και 15 ετών, οι άνθρωποι διαθέτουν εντυπωσιακά μεγάλη ανοσία στον ιό της νόσου COVID-19. Ομως, ήδη από την ύστερη εφηβική ηλικία, δηλαδή νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα, αρχίζει να παρατηρείται μια προοδευτική πτώση των ανοσιακών μας αποκρίσεων στους μολυσματικούς παράγοντες, γεγονός που εξηγεί γιατί τα ενήλικα άτομα είναι πολύ πιο ευάλωτα σε ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες.

Από καιρό οι κλινικοί γιατροί είχαν διαπιστώσει ότι τόσο η σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσο και η θνητότητα από τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις εξαρτώνται όχι μόνο από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιού αλλά και από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση των ξενιστών του. Ετσι, για παράδειγμα, η ιλαρά είναι μία ιογενής νόσος που η μεταδοτικότητα και η θνησιμότητά της αυξάνονται μετά το εικοστό έτος της ηλικίας, ενώ οι ενίοτε καταστροφικές συνέπειες της νόσου COVID-19 εκδηλώνονται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις και πολλών άλλων μολυσματικών παθήσεων, όπως π.χ. η ιλαρά, το AIDS, η φυματίωση, ο τύφος, είναι πιο σοβαρές στους ενηλίκους παρά στα παιδιά (κάτω των 15 ετών), τα οποία όταν μολύνονται εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα. Επίσης, η σοβαρότητα των λοιμώξεων από άλλες ασθένειες, όπως η εποχική γρίπη, η βρουκέλλωση, η πανώλη, εξαρτάται από την ηλικία και ανεβαίνει μετά τα 30 έτη, ενώ οι συνέπειες των ιογενών νόσων –ηπατίτιδα Α, SARS, MERS κ.ά.– μπορεί να γίνουν δραματικές μόνο μετά τα 40 έτη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη νέα πανδημία, από τις κλινικές και στατιστικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των παιδιών είναι πολύ πιο προστατευμένος από τις συνέπειες της μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS CoV-2.

Πράγματι, κατά τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους, τα περισσότερα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό από τους ενηλίκους και αν μολυνθούν εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα, όπως ελαφρύ βήχα και πυρετό, μικρό ρινοφαρυγγικό ερεθισμό και διάρροια, συμπτώματα που ωστόσο υποχωρούν έπειτα από περίπου μία εβδομάδα.

Πώς εξηγείται, όμως, αυτή η εμφανής ηλικιακή διαφοροποίηση των απαντήσεων του ανθρώπινου ανοσιακού συστήματος στην ίδια μολυσματική αιτία;

Τα ευεργετικά οφέλη της ανοσιακής ανωριμότητας

Η σοβαρότητα των παρενεργειών της λοίμωξης από τον κορονοϊό εξαρτάται από την ηλικία, όπως έδειξε εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Judith Glynn στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Παθήσεων του Λονδίνου (London School of Hygiene & Tropical Medicine).

Για να κατανοήσει το γιατί τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα από τους ενηλίκους στην COVID-19, αυτή η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 140 διαφορετικές βάσεις δεδομένων που προέκυψαν από πολυετείς έρευνες 32 μικροβιακών λοιμώξεων (οι 9 από αυτές τις λοιμώξεις ήταν ιογενείς και 13 βακτηριδιακές).

Ετσι διαπίστωσαν ότι η ανοσιακή απόκριση των παιδιών στη λοίμωξη από τον κορονοϊό είναι διαφορετική από αυτήν των ενηλίκων. «Γνωρίζαμε ότι οι ανοσολογικοί δείκτες αλλάζουν με την ηλικία, όμως, μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν σε προχωρημένης ηλικίας ενήλικα άτομα»... «Τα αποτελέσματά της έρευνάς μας δείχνουν ότι ανοσιακή απόκριση είναι η μέγιστη κατά τη σχολική ηλικία, οπότε και αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά μετά τα 15 έτη», όπως εξηγεί η Judith Glynn.

Οπως επιβεβαίωσαν, στα βρέφη μέχρι ενός έτους οι ανοσιακές αποκρίσεις του οργανισμού είναι ανεπαρκείς, οπότε η μόλυνση από τον κορονοϊό ενδέχεται να τους προκαλέσει κάποιες σοβαρές επιπλοκές, σπανίως όμως τον θάνατο.

Αντίθετα, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας από 1 έως 15 ετών βρίσκονται σε μια πολύ πιο ευνοϊκή ενδιάμεση κατάσταση: αν μολυνθούν από τον κορονοϊό το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αντιδρά ούτε υπερβολικά, όπως συμβαίνει στους ενηλίκους, ούτε και ανεπαρκώς, όπως στα βρέφη.

Ακριβώς επειδή το ανοσιακό σύστημα των παιδιών δεν είναι ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένο, ο οργανισμός τους δεν εμφανίζει τις τυπικές αυτοκαταστροφικές επιπλοκές που δημιουργούνται από τις υπερβολικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις του οργανισμού των ενηλίκων στην εισβολή των ιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ανοσία των ανηλίκων στην COVID-19
Από την αρχή της πανδημίας οι γιατροί και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητά τους τα παιδιά και οι έφηβοι μολύνονται πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και σπανίως αρρωσταίνουν σοβαρά από...
Η ανοσία των ανηλίκων στην COVID-19
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Μετα-αλήθειες και ψεύδη της πανδημίας του κορονοϊού
Ζητήσαμε τη συμβολή του ανοσολόγου και συγγραφέα Αναστάσιου Γερμενή, για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες γνωσιακής «ανοσίας» απέναντι στη νέα πανδημική βαρβαρότητα.
Μετα-αλήθειες και ψεύδη της πανδημίας του κορονοϊού
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ο κορονοϊός πάει σχολείο
Η πολιτική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να είναι μια κίνηση πολύ υψηλού υγειονομικού και πολιτικού ρίσκου Αραγε, είναι υγειονομικά διαχειρίσιμες οι συνέπειες της ατελώς σχεδιασμένης επιστροφής...
Ο κορονοϊός πάει σχολείο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
Από όλες τις κλινικές και στατιστικές βιοϊατρικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των βρεφών και των παιδιών εμφανίζεται πολύ πιο προστατευμένος από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον...
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Αντιεμβολιαστικές δεισιδαιμονίες
Η άκριτη ταύτιση της επιστήμης με την εξουσία αποκαλύπτει τη μεγάλη δυσκολία των σύγχρονων κοινωνιών να κατανοήσουν την επιστημονική μέθοδο σκέψης, σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι εμβολιασμού κατά του...
Αντιεμβολιαστικές δεισιδαιμονίες
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ο γρίφος της υπερανοσίας
Εν αναμονή των νέων, πιο επιθετικών παραλλαγών του κορονοϊού, οι ιολογικές έρευνες μεταθέτουν τους ανοσολογικούς στόχους τους από την τυφλή εμβολιαστική ανοσία στην εξατομικευμένη «υπερανοσία».
Ο γρίφος της υπερανοσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας