• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%

Με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο

 • A-
 • A+

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό (μικρούς και μεγάλους) σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ιδρύματος (λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Με την ευκαιρία αυτή στο Ιδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του Δήμου Καλλιθέας, του Δήμου Π. Φαλήρου, καθώς και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

18.30 και 19.30: η ψηφιακή παράσταση θόλου «ROSETTA».

Η «ROSETTA» είναι μια πλανηταριακή παράσταση αφιερωμένη στην ομώνυμη σημαντική διαστημική αποστολή στην καρδιά του Κομήτη «67P Τσιριούμοφ-Γερασιμένκο».

Μέσα από την παράσταση θα γνωρίσουμε τον Κλιμ Τσιριούμοφ -τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον Κομήτη 67P- και θα παρακολουθήσουμε εικόνες τόσο από τη δεκαετή αποστολή του διαστημοπλοίου ROSETTA όσο και από το σκάφος PHILAE που προσεδαφίστηκε στην επιφάνειά του. Επίσης θα δούμε εντυπωσιακές εικόνες και θα μιλήσουμε για την ιστορία και την προέλευση του Ηλιακού Συστήματος και τη ζωή στη Γη.

Πριν από κάθε παράσταση ο κ. Αρης Μυλωνάς (συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης) θα μιλάει σχετικά με τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες και τις εποχές του χρόνου.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, που θα διανέμονται από τις 18.00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Πλανηταρίου. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Προτείνεται για παιδιά 9 ετών και άνω και για ενήλικες.

21.00 έως 24.00: Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια.

Τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης υποδέχονται το κοινό και (καιρού επιτρέποντος) παρουσιάζουν τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου! Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

Στο Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTech Lab)

18.00-20.30: «Αυτόνομο Ρομποτικό Οχημα Αποφυγής Εμποδίων».

Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης για τη Ρομποτική και οι μηχανικοί προσπαθούν να τη μιμηθούν. Σε αυτήν την πρόκληση οι μαθητές/τριες κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα τρίκυκλο ρομπότ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πλοηγείται στον χώρο αποφεύγοντας τα εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία του.

Το ρομπότ μιμείται τον τρόπο που κάποια ζώα, όπως οι νυχτερίδες (ή τα δελφίνια κ.λπ.), «βλέπουν» σε φυσικό σκοτεινό περιβάλλον. Το ρομπότ βασίζεται στην ανοιχτή πλατφόρμα arduino και συμπεριλαμβάνει τους κατάλληλους αισθητήρες απόστασης (αισθητήρες υπερήχων), ώστε να «αντιλαμβάνεται» τα εμπόδια.

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο μέρη, (α) Εισαγωγή στη Διαδικασία Σχεδιασμού (Engineering Design Process) για την επίλυση ενός προβλήματος και (β) Κατασκευή και προγραμματισμός ρομπότ, και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού έργου «STEMforYouth». Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 20 άτομα. Ηλικίες: μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στο mailto:[email protected] ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210-9469694. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στη Βιβλιοθήκη

18.30-19.30: «Ο Πλανήτης Dewey».

Ψηφιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάζει το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «Ο Πλανήτης Dewey».

Τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο πώς να αναζητούν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν τις πληροφορίες τις οποίες εντοπίζουν από την ποικιλία πληροφοριακών πηγών που τους προσφέρει μια βιβλιοθήκη. Ηλικίες: μαθητές/τριες Γυμνασίου. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

19.00-22.00: Βιωματικά εργαστήρια STEM.

Σε αυτά τα εργαστήρια, που συνδιοργανώνονται από τις Βιβλιοθήκες του ΠΙΟΠ και του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα κατασκευάσουν πολύ απλούς φακούς με LED και μπαταρίες και θα εισαχθούν βιωματικά σε βασικές έννοιες ηλεκτρικών κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών στοιχείων. Θα «ζωγραφίσουν» χρησιμοποιώντας τους φακούς τους και την τεχνική του light-painting και θα δημιουργήσουν ομαδικές φωτογραφίες μακράς έκθεσης σε σκοτεινό δωμάτιο.

Τέλος, θα εξερευνήσουν πρωτότυπους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους υπολογιστές, προσβάσιμους από ΑμεΑ, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά κυκλώματα που μετατρέπουν οτιδήποτε αγώγιμο σε πληκτρολόγιο. Ηλικίες: παιδιά, έφηβοι και ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

18.30-22.00: Γεωγραφικές πληροφορίες του Χάρτη του Kitchener για τη νήσο Κύπρο.

Η Ομάδα Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Sylvia Ioannou Foundation παρουσιάζουν στο κοινό την ψηφιακή εκδοχή του ιστορικού χάρτη του λόρδου Kitchener για τη νήσο Κύπρο.

Ο χάρτης αυτός, ο οποίος εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1885, αποτελεί την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση της Κύπρου και περιέχει πλήθος ειδικών πληροφοριών γεωγραφικού, ιστορικού αλλά και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Με αφορμή αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της χαρτογραφίας και στοιχεία για την εξέλιξή της μέχρι και τη σημερινή ψηφιακή της μορφή. Ηλικίες: παιδιά 9 ετών και άνω και ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

19.00 – 21.00: «Γοητευτικές ιστορίες ηλεκτρισμού».

Παρουσίαση βιωματικού, διαδραστικού προγράμματος από το 4ο ΓΕΛ Π. Φαλήρου. Μαθητές και μαθήτριες του 4ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη συνεργασία του ευρωπαϊκού έργου STEMforyouth.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου και πειραματισμού. Μια χρονομηχανή και ένας χάρτης θα σας οδηγήσουν στον κόσμο του Ηλεκτρισμού. Περιπλανώμενοι στη Βιβλιοθήκη μας θα αναζητήσετε μυστικά κρυμμένα σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και πειραματικές διατάξεις. Ηλικίες: 13+ και ενήλικες.

20.00 – 21.00: «Κάποτε στην παλιά Ελλάδα».

Διδακτική, μουσικοθεατρική, διαδραστική παράσταση. Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Π. Φαλήρου «φέρνει» στο Ιδρυμα Ευγενίδου την Εκπαιδευτική Θεατρική Ομάδα «ΕΝ ΟΔΩ» με μια παράσταση που συνέλαβε, έγραψε και σκηνοθέτησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας δρ Αντώνης Γάκης.

Τα παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο εφημεριδοπώλης, ο λατερνατζής, ο ράφτης, ο καφεπαντοπώλης κ.ά., αναγεννιούνται επί σκηνής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δρώμενα αναπαράστασης της Αγοράς του Κέντρου της παλιάς Αθήνας, με τη συμμετοχή πάντα των παιδιών που γίνονται πρωταγωνιστές σε μοναδικές θεατρικές δραστηριότητες.

Στο τέλος της θεατρικής παράστασης ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Αντώνης Γάκης θα προσφέρει δώρο στο κάθε παιδί το αντίστοιχο παιδικό διδακτικό παραμύθι της παράστασης. Ηλικίες: μικροί και μεγάλοι. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

18.00-22.00: Εκθεση έργων τεχνολογίας μαθητών/τριών των Γυμνασίων του Δήμου Καλλιθέας.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Μέλλον στο Διάστημα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου με αφορμή την εαρινή ισημερία (η οποία πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά), το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό στην προβολή της...
Το Μέλλον στο Διάστημα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ευγενίδειο Ιδρυμα: πρόγραμμα εργαστηρίων για εφήβους
Mετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, τα εργαστήρια Python 1 και Python 2 επαναλαμβάνονται και τον μήνα Μάρτιο στο UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Ευγενίδειο Ιδρυμα: πρόγραμμα εργαστηρίων για εφήβους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ιδρυμα Ευγενίδου: Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab
Το Ιδρυμα Ευγενίδου καλωσορίζει το μαθητικό κοινό με σειρά εντυπωσιακών δράσεων, που σκοπό έχουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία και να τους εμφυσήσουν το ενδιαφέρον για...
Ιδρυμα Ευγενίδου: Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η κυβέρνηση Ερντογάν διαγράφει τον Δαρβίνο
Η τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να εξαλείψει τη διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Ακολουθώντας το...
Η κυβέρνηση Ερντογάν διαγράφει τον Δαρβίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Φεστιβάλ Επιστημής 2017: Διαμορφώνοντας το μέλλον μας
Η ανάπτυξη της επιστημονικής παιδιάς και η επένδυση στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα αποτελούν κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα αναπτυξιακό μοντέλο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά...
Φεστιβάλ Επιστημής 2017: Διαμορφώνοντας το μέλλον μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας