• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.6°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.9°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 14.2°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.6°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  7 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  92%

Η νεοφιλελεύθερη απαξίωση της υγείας και της βιοϊατρικής έρευνας στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+

Αν είστε πεπεισμένοι ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ -National Ιnstitutes of Health, γνωστά με το ακρωνύμιο «NIH»- βρίσκονται απομονωμένα σε κάποιον πολυτελή γυάλινο πύργο αδιαφορώντας για τις ιδιοτελείς ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη.

«Στις ΗΠΑ η επίδραση των κρατικών επιχορηγήσεων στη βιοϊατρική έρευνα αποδεικνύεται πολύ πιο επωφελής για τον ιδιωτικό τομέα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα», όπως αναφέρεται σε μια πολύ σημαντική μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο διεθνώς περιοδικό «Science».

H εξόχως αποκαλυπτική μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους Danielle Li, Pierre Azoulay και Bhaven Sampat -η πρώτη καθηγήτρια στην περίφημη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ (Harvard Business School), ενώ οι άλλοι δύο καθηγητές εργάζονται στην Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών στη Μασαχουσέτη, καλύπτει μεγάλη χρονική περίοδο, από 1980 έως το 2007, και αφορά πάνω από 365 χιλιάδες δημόσιες επιχορηγήσεις ερευνών από τα NIH.

Οπως προκύπτει από τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, πάνω από το 8% των δαπανών για την έρευνα οδήγησε σε «δικαιώματα ευρεσιτεχνίας» για την παραγωγή είτε νέων φαρμακευτικών προϊόντων είτε νέων ιατρικών εργαλείων είτε σε άλλες ιατρικές τεχνολογίες.

Ενώ πάνω από το 30% των δημόσιων επιχορηγήσεων δόθηκε σε δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες συνδέονταν άμεσα με αιτήσεις αδειοδότησης συγκεκριμένων φαρμάκων!

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, το να αξιολογήσει κάποιος ή να αποτιμήσει επακριβώς το πόσο έχει επωφεληθεί -και επωφελείται- ο ιδιωτικός τομέας από τις δημόσιες δαπάνες για τη βιοϊατρική έρευνα δεν είναι καθόλου απλό.

Διότι, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι «πρακτικές» συνέπειες της χρηματοδότησης εμφανίζονται μόνο σε βάθος χρόνου και επιπλέον αφορούν εντελώς διαφορετικά ερευνητικά πεδία και ειδικότητες, οι οποίες ενδέχεται να μη συνδέονται άμεσα με τα συγκεκριμένα βιοϊατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη οδηγεί στο καλά τεκμηριωμένο και άρα αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι: η βασική επιστημονική έρευνα που επιχορηγείται -εν μέρει ή αποκλειστικά- από το Δημόσιο είναι αποφασιστικής σημασίας για τις βιομηχανικές εφαρμογές τις οποίες εκμεταλλεύονται όχι τόσο οι δημόσιοι τομείς (π.χ. πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ο.κ.), όσο -και πολύ περισσότερο- ο ιδιωτικός τομέας.

Για παράδειγμα, στον βιοϊατρικό τομέα, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των αδειοδοτήσεων για φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες είναι τετραπλάσιος από αυτόν του Δημοσίου, μολονότι τα προϊόντα αυτά προέκυψαν από έρευνες που είχαν επιχορηγηθεί από τα NIH!

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, δεν έχει και πολύ νόημα το να διακρίνει κανείς τη «βασική» από την «εφαρμοσμένη» έρευνα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προκύπτουν από αυτούς τους δύο δήθεν διαφορετικούς τομείς βιοϊατρικής έρευνας είναι περίπου ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αποκαλυπτική μελέτη δημοσιεύεται την κατάλληλη ιστορική στιγμή: όταν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προοπτική να πρέπει να περικόψουν σημαντικά τις δαπάνες για τη βιοϊατρική έρευνα, όπως επιτάσσει η πολιτική Τραμπ για τη δημόσια υγεία και έρευνα.

Πάντως, αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να ψηφιστεί τελικά από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία των ΗΠΑ η καταστροφική πολιτική Τραμπ.

Μια πολιτική που την απαξιώνουν ρητά και οι τρεις ερευνητές όταν γράφουν στο άρθρο τους: «Τα δεδομένα που παρουσιάσαμε καθιστούν σαφές το πόσο αποφασιστικής σημασίας και πόσο επωφελής τεχνολογικά και οικονομικά είναι η έρευνα που χρηματοδοτείται από τα NIH, τα ετήσια οικονομικά αποθέματα των οποίων επιχειρούν να μειώσουν κατά 20%».

Η Κρήτη φιλοξένησε Ευρωπαϊκό ΣυνέδριοΝευροεπιστημών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κρήτη το σημαντικό Ευρωπαϊκό ΣυνέδριοΝευροεπιστημών με τίτλο «Κυτταρική Βιολογία των Νευρικών Κυττάρων: Πλαστικότητα και Αναγέννηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας.

Το συνέδριο διήρκεσε 7-10 Μαΐου και διεξήχθη στο ξενοδοχείο Fodele Beach, με τη συμμετοχή 190 επιστημόνων διεθνούς φήμης και νέων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των νευροεπιστημών και με 41 ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων.

Στόχος του συνεδρίου, το οποίο είχε μεγάλη διεθνή συμμετοχή, ήταν η παρουσίαση των τελευταίων σημαντικών αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορά τη δομή και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Παρουσιάστηκαν πολλά πρόσφατα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του νευρικού συστήματος, όπως οι νευροεκφυλιστικές νόσοι (Alzheimer’s, Parkinson’s), τα ισχαιμικά ή αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης συζητήθηκαν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τις δυνατότητες αναγέννησης νευρικών κυττάρων έπειτα από βλάβη ή τραυματισμό, καθώς και με τους μηχανισμούς με τους οποίους το νευρικό σύστημα αντιλαμβάνεται, επεξεργάζεται κι αποθηκεύει πληροφορίες από το περιβάλλον.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον δρα Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΙΤΕ, τον δρα Casper Hoogenraad (Utrecht University, Ολλανδία) και τον δρα Frank Bradke (German Center for Neurogenerative Diseases, DZNE).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς ο καφές απορρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι;
Το ότι ο καφές μάς βοηθά να μένουμε ξύπνιοι είναι κάτι που σχεδόν οι πάντες το γνωρίζουμε εκ πείρας. Αυτό όμως που αγνοούσαμε –ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες– είναι το γιατί συμβαίνει αυτό. Ομάδα ερευνητών...
Πώς ο καφές απορρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
​Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ ήταν ένα μυθικό πρόσωπο που, σύμφωνα με τη Βίβλο, έζησε 969 χρόνια και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος. Σήμερα, το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για τα υπερήλικα άτομα που διατηρούνται...
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η αυτεπίγνωση δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο
Mέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι και οι μεγάλοι ανθρωποειδείς πίθηκοι είχαν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε καθρέφτη, κάτι που, για τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, θεωρείται μια έμμεση...
Η αυτεπίγνωση δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πώς ο ύπνος ανανεώνει τον εγκέφαλο
Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι -περίπου 120 ημέρες τον χρόνο-, αυτό αποδεικνύει από μόνο του ότι ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ως ενήλικοι...
Πώς ο ύπνος ανανεώνει τον εγκέφαλο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ο σκοταδιστικός ΤΡΑΜΠουκισμός
Δεδομένης της τεχνοεπιστημονικής δύναμης που διαθέτουμε σήμερα, θα ήταν ένα μοιραίο ιστορικό σφάλμα το να υποτιμάμε ή να αντιμετωπίζουμε με υπεροψία και ελαφρότητα τις επιστημονικές «κοτσάνες» ενός πλανητάρχη....
Ο σκοταδιστικός ΤΡΑΜΠουκισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας