• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Ανακάλυψαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξίσου ρατσιστική-σεξιστική με την ανθρώπινη

Ευφυείς μηχανές με... ανθρώπινες προκαταλήψεις

 • A-
 • A+

Oι ρατσιστικές-σεξιστικές προκαταλήψεις μας είναι συνήθως τα προϊόντα του πολιτισμού μέσα στον οποίο ζούμε και διαμορφώνονται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε.

Εξάλλου, αυτές οι κοινωνικές, εθνικές και φυλετικές προκαταλήψεις μας αποτυπώνονται -συνήθως υπόρρητα- στη γλώσσα που μιλάμε καθημερινά και επηρεάζουν καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους άλλους και τις ίδιες μας τις πράξεις.

Πώς όμως επηρεάζονται τα προγράμματα της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις νοητικές προκαταλήψεις των δημιουργών τους; Αραγε, οι σύγχρονες «ευφυείς μηχανές» μπορούν να υπερβούν τις κοινωνικές και φυλετικές προκαταλήψεις των ανθρώπων;

Τα προγράμματα που επιτρέπουν σε ένα «ευφυές» υπολογιστικό σύστημα να μαθαίνει μια ανθρώπινη γλώσσα μεταφέρουν στον υπολογιστή τις ρατσιστικές και φυλετικές διακρίσεις που περιέχονται και εκφράζονται μέσω αυτής της γλώσσας.

Οι αλγόριθμοι που επιτρέπουν σε έναν υπολογιστή να μαθαίνει και να αναπαράγει την ανθρώπινη νοημοσύνη αφομοιώνουν όχι μόνο τις νοητικές μας ικανότητες, αλλά και τις κοινωνικές προκαταλήψεις μας!

Συνεπώς, η αξιολόγηση π.χ. ενός βιογραφικού από έναν υπολογιστή δεν θα είναι λιγότερο μεροληπτική ή περισσότερο αντικειμενική από αυτή ενός ανθρώπου.

Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα μιας ομάδας Αμερικανών ειδικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Science».

Yπάρχουν ήδη διάφορα «μαθησιακά προγράμματα» για υπολογιστές (machine learning), που επιτρέπουν στις μηχανές να επιτελούν εξίσου καλά -και ενίοτε καλύτερα από εμάς- ορισμένες ανθρώπινες νοητικές λειτουργίες.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, όταν αυτές οι «ευφυείς μηχανές» μαθαίνουν να μιλάνε μια ανθρώπινη γλώσσα, αφομοιώνουν επίσης και τα υπόρρητα ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα που ενυπάρχουν σε αυτή τη γλώσσα, τα οποία και αναπαράγουν πιστά και άκριτα.

Πώς όμως, αυτοί οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Αφού εκπαίδευσαν τον υπολογιστή στην εκμάθηση της αγγλικής υποβάλλοντάς τον στην αφομοίωση περίπου 840 δισεκατομμυρίων λέξεων και σημασιών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, οι ερευνητές εφάρμοσαν, πρώτη φορά, ένα τυπικά ανθρώπινο ψυχολογικό τεστ για να ελέγξουν αν οι μηχανές είχαν αφομοιώσει και τις ανθρώπινες σεξιστικές, φυλετικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις που εκφράζονται σε αυτή τη γλώσσα.

Τεστ υπόρρητων συνειρμών

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν από καιρό ότι οι ανθρώπινες υπόρρητες προκαταλήψεις μπορούν να ανιχνευτούν με σχετική ακρίβεια μέσω ενός ειδικού Τεστ Υπόρρητων Συνειρμών (Implicit Association Test), το οποίο μετρά το πώς οι άνθρωποι αυτομάτως και μη συνειδητά συσχετίζουν ορισμένες αρνητικές ή θετικές αξιολογήσεις τους με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Για παράδειγμα, αυτό το τεστ παρέχει έναν δείκτη για το πώς διαφορετικά άτομα αποδίδουν θετικές ή αρνητικές ιδιότητες στα λευκά ή έγχρωμα πρόσωπα που βλέπουν.

Με αυτή τη μέθοδο έγινε εφικτή η δημιουργία της Σύγχρονης Ρατσιστικής Κλίμακας (Modern Racism Scale) που επιτρέπει στους ψυχολόγους να αποτιμούν τις ρατσιστικές-φυλετικές προκαταλήψεις των εθελοντών που υποβάλλονται σε αυτό το λεκτικό τεστ.

Για παράδειγμα, χάρη σε αυτό το τεστ διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι λευκοί Αμερικανοί συσχετίζουν ταχύτερα μια αρνητική λέξη με το πρόσωπο ενός μαύρου, καθώς και ότι εκδηλώνουν έναν υποσυνείδητο φόβο όποτε παρατηρούν πρόσωπα Αφροαμερικανών, μολονότι ενδέχεται να μιλάνε θετικά γι’ αυτά τα άτομα.

Εφαρμόζοντας οι ερευνητές του Πρίνστον ένα ανάλογο τεστ στις υπολογιστικές μηχανές που εκτελούσαν κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, διαπίστωσαν ότι οι τυπικά ανθρώπινες κοινωνικές προκαταλήψεις μεταφέρονται και αναπαράγονται από τις νοήμονες μηχανές.

Για παράδειγμα, οι απαντήσεις των υπολογιστών επηρεάζονται καθοριστικά από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις σχετικά με το χρώμα του δέρματος (μαύροι-λευκοί) και το φύλο (γυναίκες-άνδρες).

Πράγματι, η εφαρμογή του τεστ συνειρμών σε υπολογιστές έδειξε ξεκάθαρα ότι μαζί με την ανθρώπινη γλώσσα τα υπολογιστικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αφομοίωναν και τις κοινωνικές προκαταλήψεις μας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που μας αποκαλύπτει πολλά, όχι τόσο για την ευφυΐα των μηχανών όσο μάλλον για τη ρατσιστική-σεξιστική νοημοσύνη των δημιουργών τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Εφηβικές «διακορεύσεις» μέσω... Ιντερνετ
Γιατί σε μια εποχή κάθε άλλο παρά σεξοφοβική, όπως η σημερινή, οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες των εφήβων εξακολουθούν να γεννούν μεγάλη αμηχανία και ανασφάλεια, όχι μόνο στους ίδιους τους πρωτάρηδες, κάτι...
Εφηβικές «διακορεύσεις» μέσω... Ιντερνετ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ανάδυση των νέων κοινωνικών δικτύων
Οπως είδαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα η επινόηση των νέων επικοινωνιακών μηχανών και, πιο πρόσφατα, η μαζική χρήση του Διαδικτύου επέφεραν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ζουν, σκέφτονται και συνδέονται μεταξύ...
Η ανάδυση των νέων κοινωνικών δικτύων
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ψηφιακή ζωή μας ως Αβαταρ
Αναμφίβολα, το οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες του νέου ψηφιακού γαλαξία είναι η περιφρούρηση της όποιας «ιδιωτικής ζωής» ή «προσωπικής αυτονομίας» έχει απομείνει στην εποχή του Διαδικτύου....
Η ψηφιακή ζωή μας ως Αβαταρ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τεχνητές συνάψεις για περισσότερο «ανθρώπινα» νευρωνικά δίκτυα
Η λειτουργία των λεγόμενων «νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης» έχουν συχνά εντυπωσιακές επιδόσεις αλλά και πολύ μακρύ δρόμο ώσπου να... συναντήσουν τον ανθρωπινό εγκέφαλο Αν και η απόσταση είναι χαοτικά...
Τεχνητές συνάψεις για περισσότερο «ανθρώπινα» νευρωνικά δίκτυα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Σταματήστε τους στρατιώτες-ρομπότ, απειλούν την ανθρωπότητα»!
Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την αποφασιστικότητα με την οποία επιστήμονες αλλά και πρόεδροι μεγάλων εταιρειών της ρομποτικής βιομηχανίας ζήτησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες...
«Σταματήστε τους στρατιώτες-ρομπότ, απειλούν την ανθρωπότητα»!
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ενα μείγμα επαυξημένης αλλά και εικονικής πραγματικότητας
Η επόμενη επανάσταση στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Πρόκειται για την υλοποίηση, με ψηφιακά μέσα, της παιδικής (ή μήπως παιδαριώδους;) πεποίθησης...
Ενα μείγμα επαυξημένης αλλά και εικονικής πραγματικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας