• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.4°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.6°C / 36.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  45%

Ποινική δίωξη κατά δύο ελληνικών εταιρειών που με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών πουλούσαν υπερκοστολογημένα ιατρικά υλικά σε δημόσια νοσοκομεία

Βηματοδότες με... καπέλο

 • A-
 • A+

Με τη μέθοδο των τριγωνικών συναλλαγών, που είχαν ελληνικές εταιρείες με εταιρείες στην Κύπρο, «φέσωσαν» δύο δημόσια νοσοκομεία με ποσόν που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά υπερκοστολογημένων ιατρικών υλικών, όπως βηματοδοτών.

Το κόλπο έγινε την περίοδο 2005-2009 και ήδη με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου σε βάρος των υπευθύνων δύο ελληνικών εταιρειών προμήθειας ιατρικών υλικών έχουν απαγγελθεί βαρύτατα κακουργήματα, για τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον τακτικό ανακριτή Αθηνών, ο οποίος χειρίζεται πλέον τη δικογραφία.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά το κακούργημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων Αντώνη Ελευθεριάνου και Γιάννη Σέβη, η οποία διενεργήθηκε με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι ελληνικές εταιρείες αγόραζαν βηματοδότες και άλλα υλικά από την κατασκευάστρια εταιρεία σε χαμηλή τιμή, στη συνέχεια όμως παρουσίαζαν τα υλικά αυτά ως είδη που είχαν προμηθευτεί από κυπριακές εταιρείες και τα πουλούσαν υπερκοστολογημένα στα δύο δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο και αποκομίζοντας πολύ μεγάλο κέρδος.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εταιρεία προχώρησε σε αγορές εμπορευμάτων από συνδεδεμένες ξένες εταιρείες με έδρα την Κύπρο, οι οποίες είχαν συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την αύξηση του κόστους.

Η αύξηση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το αν οι ελληνικές εταιρείες προμηθεύονταν το ίδιο υλικό από ανεξάρτητα πρόσωπα ή επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια το ιατρικό υλικό έφτανε κατευθείαν από τους κατασκευαστές στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας με όλα τα απαραίτητα παραστατικά (δελτία αποστολής) και στη συνέχεια τιμολογούνταν από τη συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία.

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου ήταν η ελληνική εταιρεία να πληρώσει (και στη συνέχεια να χρεώσει το δημόσιο νοσοκομείο) μεγαλύτερο τίμημα, το έτος 2005, συνολικής αξίας περίπου 2,9 εκατ. ευρώ, το 2006 περίπου 3,2 εκατ. ευρώ, το 2007 περίπου 4,4 εκατ. ευρώ, το 2008 5,9 εκατ. ευρώ και το 2009 3,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη τακτική με τις τριγωνικές συναλλαγές ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία για τις χρήσεις 2006 έως 2007, με προμήθειες συνολικής αξίας περίπου 19 εκατ. και 34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η ελληνική προμηθεύτρια εταιρεία από την πλευρά της κατέβαλε τη διαχειριστική περίοδο 1/1/2006 έως 31/12/2006 μεγαλύτερο τίμημα ύψους τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ, κατά δε τη διαχειριστική περίοδο 1/1/2007 έως 31/12/2007 ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, για την αγορά εμπορευμάτων από τη συνδεδεμένη κυπριακή εταιρεία.

Η παραπλάνηση

Αφού είχαν ολοκληρωθεί οι υπερτιμολογήσεις, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, παραπλανούσαν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων τις οποίες έπειθαν ότι τα ιατρικά είδη που συμφωνούσαν να προμηθεύσουν είχαν αγοραστεί από τη συνδεδεμένη εταιρεία, στις τιμές μάλιστα οι οποίες αναγράφονταν στα σχετικά τιμολόγια.

Επομένως, η τιμή πώλησης προς τα δημόσια νοσοκομεία θα έπρεπε να ενσωματώνει το κατά νόμο θεμιτό ποσοστό κέρδους, το οποίο όμως υπολογιζόταν βάσει της υποτιθέμενης τιμής αγοράς τους από την κυπριακή εταιρεία!

Στην πραγματικότητα οι ελληνικές εταιρείες είχαν αγοράσει το ιατρικό υλικό απευθείας από τις κατασκευάστριες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αναγραφόμενες στα τιμολόγια τα οποία εξέδιδαν οι κυπριακές...

Παρέμβαση Κοντονή

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, αντίγραφα δημοσιευμάτων που αφορούν τις συγκεκριμένες καταγγελίες προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητά τους και να αποδοθούν ευθύνες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μια χρονιά-φαρμάκι για τη Novartis
«Μορφή χιονοστιβάδας» αναμένεται να πάρουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis καθώς, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, στα γρανάζια της εμπλέκονται και κορυφαία στελέχη...
Μια χρονιά-φαρμάκι για τη Novartis
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
Ποινικά υπόλογος για δεύτερη φορά είναι, από χθες, ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας φαρμάκου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.
Δεύτερη δίωξη για τον Φρουζή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
Μετά τις ευρωεκλογές θα δώσει τελικά εξηγήσεις ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του...
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης
Τυχόν διάπραξη των αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ενεργητικής δωροδοκίας από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο για την υπόθεση Novartis ερευνούν οι...
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας