• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  70%

Με στόχο να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» στα νοσοκομεία, ο Ανδρέας Ξανθός εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συστήνονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών

 • A-
 • A+

Σε διαπιστώσεις και εξαγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο «Τα προβλήματα και τα δικαιώματα των ασθενών και οι προτεραιότητες του συστήματος υγείας», το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το σημαντικότερο απ’ όσα είπε στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι η σύσταση των γραφείων δικαιωμάτων ασθενών στα νοσοκομεία, ώστε να καταπολεμηθεί κατά κύριο λόγο το «φακελάκι».

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, επιχειρήθηκε και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο δεν λειτούργησε και εγκαταλείφθηκε.

Εντάσσεται, δε, στη νέα θέαση της δημόσιας υγείας που προωθεί το υπουργείο και στην οποία αναφέρθηκε και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, που εστιάζει στην «ανθρωποκεντρική-ασθενοκεντρική προσέγγιση» και όχι στο «νοσοκομειακοκεντρικό-ιατροκεντρικό» ΕΣΥ.

Για τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες υγείας δεν έγινε αναφορά, πέραν εκείνης του υπουργού που μίλησε για «ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δικτύωση υπηρεσιών και συνέργειες δομών».

Κατά τα λοιπά, στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η ενεργοποίηση των αποκεντρωμένων δομών της οικογενειακής ιατρικής (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) με έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική φροντίδα, η κεντρικοποίηση των προμηθειών των δομών υγείας και η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Υγείας.

Δύσκολη εξίσωση

Παράλληλα προωθείται ο έλεγχος σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά.

Τέλος, στόχος του υπουργείου είναι η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων, που μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με ιατρική παρακολούθηση, εξετάσεις, νοσήλια και ειδικές θεραπείες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, δικαιότερη κατανομή βαρών, μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας, διαρθρωτικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας...

»Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας».

Στην παρέμβασή της στη συνέχεια, η Μ. Κορλέτη, αντιπρόεδρος του «ΑγκαλιάΖΩ»-Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, ζήτησε να γίνει επιτέλους πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου. «Τα νέα φάρμακα είναι ζήτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής για εμάς τους ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρά κριτήρια

Από την πλευρά του ο υπουργός είπε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου αυτή η καθυστέρηση.

Τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των καινοτόμων φαρμάκων που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και συνεχής διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να επιτευχθούν κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης, οι οποίες βέβαια έχουν άμεση σχέση και με τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Εκτενή αναφορά στις αδυναμίες του συστήματος υγείας έκανε στην παρέμβασή του ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Αναφέρθηκε σε παρουσία, από καιρό σε καιρό, ελλείψεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε φάρμακα, σε φαινόμενα έλλειψης διαφάνειας και διαφθοράς, σε παντελή έλλειψη της έννοιας «διαχείρισης της νόσου», δηλαδή της συνέχειας και της συνέπειας στη φροντίδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια νοσήματα.

Οπως είπε ο κ. Μπασκόζος, όλα αυτά είναι εν γνώσει του υπουργείου, το οποίο έχει δρομολογήσει σειρά από δράσεις που θα διορθώνουν τα κακώς κείμενα, «χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι αυτό είναι επαρκές», κατέληξε.

Τι είναι το Συνέδριο Ασθενών

EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών - Patients in Power Conference πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει τα μέλη των Συλλόγων Ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας με στόχο την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεών τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους.

Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Υγείας και περίπου 200 αντιπρόσωποι συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων από τους: Θετική Φωνή - Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Προμηθέας - Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδας, Αλμα Ζωής - Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού κ.ά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα για τους ασθενείς, όχι για το κέρδος των εταιρειών
Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κατά της πολιτικής υπερκέρδους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών ήταν η συνάντηση των υπουργών Υγείας του ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα....
Φάρμακα για τους ασθενείς, όχι για το κέρδος των εταιρειών
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
Μέσα από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «διευρύνεται ο δημόσιος χώρος», τόνισε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός ουσιαστικά έθεσε ζήτημα...
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
ΥΓΕΙΑ
Πανεπιστημιακοί «εναντίον» ΕΣΥ... και τούμπαλιν
Στην κορύφωσή του φτάνει ένας «πόλεμος» που κρατά χρόνια και αφορά τη στελέχωση των δημόσιων κλινικών από πανεπιστημιακούς γιατρούς, που καλούνται να διαλέξουν αν θα δραστηριοποιούνται στα νοσοκομεία ή στον...
Πανεπιστημιακοί «εναντίον» ΕΣΥ... και τούμπαλιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας