• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.8°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 11.9°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.0°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 12.1°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 12.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  86%

Ενας από τους μεγαλύτερους Ελληνες φαρμακοβιομήχανους, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, σκυμμένος κάτι αναφέρει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

IN TIME NEWS

Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

 • A-
 • A+

Στην άμεση ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την κρίσιμη συμβολή του κλάδου στην οικονομία, συμφώνησαν χθες εκπρόσωποι της κυβέρνησης και θεσμικοί φορείς από τον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι συμμετείχαν σε κοινή εκδήλωση των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας με θέμα το σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Το σχέδιο καταδεικνύει τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τονίζει δε την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης του κλάδου στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών. Παράλληλα παρουσιάζει μέτρα τόνωσης του τομέα έρευνας και καινοτομίας με στροφή σε νέα προϊόντα και προβλέπει την ενίσχυση του κλάδου με ανθρώπινο δυναμικό, υποστηρικτικούς μηχανισμούς και μέσα χρηματοδότησης.

Το φάρμακο -όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης- είναι «ένα κοινωνικό αγαθό μεγάλης σημασίας και στόχος είναι να υπερβούμε δύο αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος.

Το πρώτο είναι το μοντέλο του προστατευτικού καθεστώτος. Το δεύτερο είναι εκείνο της πολιτικής τιμολόγησης του φαρμάκου με μοναδικό σκοπό τη δραστική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε την ανάγκη για «μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική» και ανέπτυξε τις κεντρικές προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίες είναι:

● Η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, στα αναγκαία φάρμακα ως κρίσιμος όρος για την καθολική κάλυψη υγείας.

● Η ασθενοκεντρική οπτική και η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους.

● Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

● Η συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών «φίλτρων».

● Η διασφάλιση «διαθέσιμου χώρου» για την πραγματική φαρμακευτική καινοτομία μέσω ενός νέου μοντέλου «δίκαιων τιμών» και συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας.

● Η σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από την ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο κόστος.

● H εθνική και διακρατική διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα καινοτόμα φάρμακα.

● Η αναβάθμιση του εγκριτικού, ελεγκτικού και αναπτυξιακού ρόλου του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

● Η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία.

● Η στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του φαρμάκου.

Η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων είναι κρίσιμη προτεραιότητα, είπε ο υπουργός Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών.

Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα, αποτελεί για το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα και υποχρέωση.

Η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας επιλέχθηκε ως πιλότος της πρωτοβουλίας ενίσχυσης των βιομηχανικών κλάδων, διότι παρά τις αντιξοότητες συμβάλλει ετησίως στο εθνικό ΑΕΠ με ποσό μεγαλύτερο των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε νέες παραγωγικές μονάδες συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο (κατά 3.681 την περίοδο της κρίσης), ο οποίος σήμερα απασχολεί περίπου 15.000 εργαζομένους.

Ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης.

Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, είπε, κατάφεραν στη συντριπτική τους πλειονότητα να διατηρήσουν τις θετικές οικονομικές επιδόσεις τους, αυξάνοντας θεαματικά την εξωστρέφειά τους, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 20% του κύκλου εργασιών τους σε πάνω από 85 χώρες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει τις πληγές της...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα για τους ασθενείς, όχι για το κέρδος των εταιρειών
Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κατά της πολιτικής υπερκέρδους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών ήταν η συνάντηση των υπουργών Υγείας του ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα....
Φάρμακα για τους ασθενείς, όχι για το κέρδος των εταιρειών
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
Σύσκεψη για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου,...
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
ΥΓΕΙΑ
Κοινό μέτωπο απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία
​Τη δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία συμφώνησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Υγείας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη συνάντηση που είχαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρωταρχικός στόχος της...
Κοινό μέτωπο απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας