• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.1°C / 23.2°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 20.0°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 16.1°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%

Με τέτοιες συνθήκες στον καταυλισμό προσφύγων στο Κιλκίς μάλλον επόμενο ήταν να «χτυπήσει» μεταδοτική ασθένεια...

EUROKINISSI

Συναγερμός για την ηπατίτιδα Α

 • A-
 • A+

Επιβεβαιώθηκε δυστυχώς ο ιατρικός κόσμος που βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες και το ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία τους.

Επτά παιδάκια, ηλικίας 2-12 χρόνων, και μία 18χρονη νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς με ηπατίτιδα Α, μία νόσος που όπως εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης.

«Ως εργαζόμενοι είχαμε επισημάνει τις άθλιες συνθήκες εκεί όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και τα θέματα υγιεινής που προκύπτουν, και δυστυχώς επαληθευόμαστε καθώς σε 10 μέρες είχαμε οκτώ περιστατικά», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα θέματα υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, καθώς «πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να εξαπλωθούν».

Σε δέκα μέρες...

«Από την 1η Αυγούστου που ήρθε το πρώτο κρούσμα μέχρι τις 11 του μήνα -δηλαδή μέσα σε δέκα μέρες- έχουμε οχτώ περιστατικά παιδιών, από τα οποία τα επτά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική και ένα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου», επισημαίνει ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νομού Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

«Φανταστείτε ότι συνολικά στη χώρα μας είχαμε το 2014, 86 δηλωθέντα κρούσματα ηπατίτιδας και το 2015 είχαμε 62. Οταν μέσα σε δέκα μέρες έχεις οχτώ, σημαίνει ότι υπάρχουν φόβοι βάσιμοι για τυχόν ανεξέλεγκτη μετάδοση της ασθένειας.

»Στο νοσοκομείο έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όμως είναι ένα ερώτημα τι μέτρα λαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο των προσφύγων. Τον προηγούμενο Μάρτιο με ένα περιστατικό είχε υπάρξει πολύ μεγάλη ανησυχία, πόσο μάλλον με οχτώ...», είπε.

Και το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως είχε προειδοποιήσει. Υπενθυμίζεται ότι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου είχαν πραγματοποιήσει στο διάστημα 4-8 Ιουλίου αυτοψία σε 16 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην κεντρική Μακεδονία και γνωμάτευαν ότι η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας «όχι μόνο με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω από τον αστικό ιστό με επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα απ’ όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Μαζικοί εμβολιασμοί

Το περιστατικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, «είναι μία ένδειξη ότι πραγματικά είναι απαραίτητη η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα αυτά». Την ίδια ώρα, προσθέτει, οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ κινητοποιούνται αμέσως και εμβολιάζουν μαζικά τους πρόσφυγες και για την ηπατίτιδα Α.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κατ’ αρχάς υποχρέωση να γνωματεύει στην πολιτεία, στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τις πιθανές απειλές για την υγεία από τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων το οποίο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει εποπτεύοντας τους χώρους φιλοξενίας», εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η γνωμάτευση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι «η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών», και πρότειναν «το οριστικό κλείσιμο των εν λόγω κέντρων και τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό μέσα από μια στρατηγικά σχεδιασμένη διαδικασία και με γνώμονα την αποφυγή επιβάρυνσης της υγείας υγιών πληθυσμών».

Η στέγαση των προσφύγων, όπως καταδείκνυε, γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση και «σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων».

Επισήμαινε δε ότι «η μακροχρόνια παραμονή υγιών πληθυσμών σε τέτοιου είδους συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών, καθώς και μεταδιδόμενων νοσημάτων».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στις Νευρολογικές Κλινικές του Θριάσιου και του Γενικού Κρατικού Νίκαιας μία 60χρονη και ο 30χρονος γιος της, δημότες Μεγάρων, που σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης...
Δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
ΥΓΕΙΑ
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την ιλαρά είναι το εμβόλιο
Σε μια εποχή επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα επιχειρήσει να «σώσει την ημέρα», καλύπτοντας τους ανθρώπους τους οποίους άφησαν ακάλυπτους οι...
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την ιλαρά είναι το εμβόλιο
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
Σύσκεψη για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου,...
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
ΥΓΕΙΑ
Ελ(ε)ο(ς)νοσία!
​«Ανακάτεμα» εντελώς διαφορετικών πραγμάτων εντοπίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ στις νέες δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη περί ελονοσίας. Και μιλώντας στην...
Ελ(ε)ο(ς)νοσία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας