Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήπως είναι μύθος το «πολύτιμο πρωινό»;
Dreamstime

Μήπως είναι μύθος το «πολύτιμο πρωινό»;

  • A-
  • A+

Ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες συμπεραίνουν ότι η άποψη ότι το πρωινό είναι ένα αναντικατάστατο γεύμα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας είναι ένας μύθος. Μιλούν για ένα «φετίχ» της κοινωνίας της απόδοσης, το οποίο έχει συμβάλει ώστε να κάνουν τζίρο δισεκατομμυρίων οι εταιρείες της βιομηχανίας των τροφίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες διατροφολόγοι εξέτασαν, σε ανεξάρτητες έρευνες, τα πλεονεκτήματα που προβάλλει η βιομηχανία του πρωινού και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το επιστημονικό θεμέλιο επί του οποίου στηρίζονται οι διαφημιστικές υποσχέσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ Κρίστοφ Ράσκα (αθλίατρος, διατροφολόγος και αθλητικός φυσιολόγος) υποστηρίζει ότι «ενστικτωδώς οι άνθρωποι δεν πεινάνε το πρωί».

Και εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με τον γενετικό προγραμματισμό του ανθρώπου. «Επίσης, οι τιμές του ζαχάρου είναι το πρωί υψηλές. Οι εφεδρείες επαρκούν μέχρι το μεσημέρι», αναφέρει και τονίζει ότι ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής έπρεπε προηγουμένως να κυνηγήσει ή να ψαρέψει για να φάει.

Εφεύρημα της βιομηχανικής εποχής

Όπως αναφέρει, το σύγχρονο γερμανικό πρωινό είναι εφεύρημα της βιομηχανικής εποχής, διότι «κατά τη βιομηχανική επανάσταση έπρεπε οι εργάτες να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων».

Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Ράσκα, μπορεί να ισχύσει σήμερα το πολύ πολύ για τους χειρώνακτες και τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό.

Αντίστοιχα, σειρά από αμερικανικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι θεωρίες πως τα θρεπτικά συστατικά ενός καλού πρωινού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τα άλλα γεύματα είναι μάλλον αυθαίρετες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Adipositas και του αμερικανικού υπουργείου Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», «η πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ πρωινού και παχυσαρκίας είναι ισχυρότερη από τις ίδιες τις επιστημονικές αποδείξεις», σύμφωνα με το συνοπτικό πόρισμα της έρευνας.

Ποιος πληρώνει τις μελέτες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πίσω από τον διατροφικό φονταμενταλισμό συχνά είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις μελέτες, πολλές από τις οποίες διαμορφώνονται από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο καθηγητής Ράσκα συνιστά στους καταναλωτές να ακούνε την εσωτερική τους φωνή αντί να αφήνονται να παραπλανηθούν από τις υποτιθέμενες αντικειμενικές έρευνες, διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Εξηγεί ότι οι «νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν να κατεβάσουν μπουκιά πρωινού. Πρωινοί τύποι τρώνε ευχαρίστως πρωινό. Και τα δύο είναι σωστά».

Και συστήνει στους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά τους, αν δεν έχουν όρεξη το πρωί, «αλλά να τους δίνουν να πιουν κάτι και να παίρνουν μαζί τους ένα σάντουιτς ώστε να έχουν κάτι να φάνε όταν πεινάσουν».

Πολλοί ειδικοί διατροφολόγοι τείνουν προς την άποψη ότι τα αποθέματα τροφής του οργανισμού πρέπει να ανανεώνονται έως πέντε φορές την ημέρα, καλύτερα σε τακτά διαστήματα, αναφέρει. Τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου και συνήθειας, λέει.

 

ΥΓΕΙΑ
Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο
Τα γονίδια δεν καθορίζουν απολύτως τη μοίρα μας, ακόμη και όσον αφορά την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου. Σύμφωνα με σειρά ερευνών, μια αλλαγή του τρόπου ζωής προς το πιο υγιεινό, με σωστή διατροφή και τακτική...
Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο
ΥΓΕΙΑ
Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
Όσοι τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες μέσα στην εβδομάδα, βραστές, τηγανητές, ψητές, πουρέ ή όπως αλλιώς μαγειρεμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα...
Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
ΥΓΕΙΑ
Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
Η αξία της κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την προαγωγή της υγείας είναι γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων, τα πολλά φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα,...
Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
ΥΓΕΙΑ
Η τεχνολογία «φουντώνει» την αλλεργία
Δεν είναι μόνο η γύρη αιτία αύξησης των αλλεργικών περιστατικών. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πλέον οι αλλεργίες είνια περισσότερο συχνές και επίμονες λόγω περιβάλλοντος, παχυσαρκίας, άγχους και συσκευών...
Η τεχνολογία «φουντώνει» την αλλεργία
ΥΓΕΙΑ
Βιταμίνη C, ασπίδα κατά του καταρράκτη
Η αξία της βιταμίνης C για την υγεία και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γνωστή. Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C προστατεύει από την επιδείνωση ή ακόμη και...
Βιταμίνη C, ασπίδα κατά του καταρράκτη
ΥΓΕΙΑ
Ψάρια κατά της κατάθλιψης
Τα πολλά ψάρια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την ψυχική υγεία, λένε Κινέζοι ερευνητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα πολλαπλών επιστημονικών ερευνών, η κατανάλωσή τους βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη της...
Ψάρια κατά της κατάθλιψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας