Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυξημένος κίνδυνος για εμφράγματα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ζωή στις σύγχρονες πόλεις, που υποφέρουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να γίνει αιτία για καρδιαγγειακές παθήσεις

AP Photo/Jacques Brinon, File

Αυξημένος κίνδυνος για εμφράγματα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • A-
  • A+

Η έκθεση των σύγχρονων ανθρώπων στην αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να γίνει η αιτία για πληθώρα προβλημάτων υγείας και δυνητικών προβλημάτων, κυρίως γιατί τρεις νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα τους.

Ως συνέπεια, αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδίως για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αμερικανική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ρύπανση του αέρα επιταχύνει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, ενώ τρίτη μελέτη, από τη Φινλανδία, δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου σε ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει νεκρό μωρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Βίκτορ Νόβακ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Epidemiology and Metabolism» της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, όσο μεγαλύτερη η έκθεση στη ρύπανση του αέρα για ένα περίπου τρίμηνο, τόσο υψηλότερα ήσαν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και τόσο χειρότερο το «προφίλ» της χοληστερόλης (μείωση της «καλής» ή HDL και αύξηση της «κακής» ή LDL).

Επίσης, αυξάνονται και τα τριγλυκερίδια (λιπίδια).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.100 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, όπου, λόγω της γειτνίασης με ερημοποιημένη ζώνη, υπάρχει εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση με μικροσωματίδια.

Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα ρύπανσης με βάση δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τις αναλύσεις αίματος των εν λόγω ατόμων.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήσαν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιοπάθεια.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Νόβακ, «μολονότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές μεταβολές στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, η συνεχής έκθεση στη ρύπανση και ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται, αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου».

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους διαβητικούς, εκτός εκείνων που παίρνουν άλλα φάρμακα πλην ινσουλίνης.

Και αύξηση αθηρωματικής πλάκας

Στη μεγάλη δεκαετή αμερικανική επιδημιολογική έρευνα (MESA Air), με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Κάουφμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα ενισχύει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όσοι ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), οξείδια του αζώτου ή αιθάλη και συνεπώς υφίστανται μακρόχρονη έκθεση σε αυτήν, συσσωρεύουν στις αρτηρίες τους δυνητικά επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου (πλάκες) πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με όσους μένουν σε μέρη με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όπως υπολογίστηκε, για κάθε πέντε μικρογραμμάρια υψηλότερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) ανά κυβικό μέτρο αέρα ή για κάθε 35 μέρη ανά δισεκατομμύριο υψηλότερη συγκέντρωση οξειδίων αζώτου, αυξάνεται κατά 20% ο ρυθμός σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Οι κίνδυνοι για τις εγκύους

Στο Πανεπιστήμιο της Όουλου, της Φινλανδίας, έπειτα από αξιολόγηση 13 προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούνι Τζαάκολα της Ιατρικής Σχολής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση της εγκύου -ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης- σε ρύπανση της ατμόσφαιρας από εξατμίσεις αυτοκινήτων, εκπομπές βιομηχανικών αερίων κ.ά. αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί νεκρό το μωρό μετά την 24η εβδομάδα της κύησης.

Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine».

 


 


 

ΥΓΕΙΑ
Μπόχα... αρωματικών υδρογονανθράκων
​Απαγορεύεται η κολύμβηση στις ακτές της Σαλαμίνας και της νότιας Αττικής λόγω των τοξικών και καρκινογόνων αρωματικών υδρογονανθράκων. Η μοιραία αυτή κατάληξη είναι αποτέλεσμα, πέραν του ναυαγίου του «Αγία...
Μπόχα... αρωματικών υδρογονανθράκων
ΥΓΕΙΑ
Άμεση η σχέση καρκίνου και περιβάλλοντος
Οι περισσότεροι καρκίνοι οφείλονται σε περιβαλλοντικές αιτίες και θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, που επισημαίνουν ότι χρειάζεται έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για...
Άμεση η σχέση καρκίνου και περιβάλλοντος
ΥΓΕΙΑ
Έλληνες επιστήμονες «νίκησαν» την υπέρταση χωρίς φάρμακα
Το καινοτόμο παρεμβατικό ερευνητικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αντιμετωπίζει επιτυχώς την υπέρταση με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες, που οδηγούν...
Έλληνες επιστήμονες «νίκησαν» την υπέρταση χωρίς φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο για... στεφανιαία νόσο
Όσο πιο κοντός είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να εμφανίσει την νόσο, υποστηρίζει νέα έρευνα, επειδή η σχέση ανάμεσα στο χαμηλό ύψος και στον καρδιολογικό κίνδυνο είναι πρωτογενής και δεν...
Οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο για... στεφανιαία νόσο
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι μυρίζει άσχημα στον Εύοσμο...
Εδώ δυσοσμία, εκεί δυσοσμία... τα χρόνια περνάνε και κανείς δεν βρίσκει την πηγή της δυσοσμίας που πνίγει τις φτωχογειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού,...
Κάτι μυρίζει άσχημα στον Εύοσμο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας