Απελευθερώνει τα σημεία πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) το υπουργείο Υγείας, με τη συναίνεση του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι δεν θα δεχτεί αυτήν την εμμονή των δανειστών, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι θα καταργήσει τη ρύθμιση Γεωργιάδη για απελευθέρωση της αγοράς (σημεία πώλησης και τιμές) των ΜΗΣΥΦΑ από το 2017. Τον Ιούνιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πλέον νομοθέτησε τη διεύρυνση του δικτύου διανομής των εν λόγω φαρμάκων και τον Αύγουστο συμφώνησε με τους θεσμούς για τη δημιουργία υποκατηγορίας που περιλαμβάνεται στο τωρινό πολυνομοσχέδιο.
Πρόκειται για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), υποκατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, ο οποίος περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτόν το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, δηλαδή 216 από τα συνολικά 1.582 τέτοια σκευάσματα.
Η υποκατηγορία, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, προέκυψε από την εισήγηση της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας στην οποία συμμετείχε και το προεδρείο του ΠΦΣ.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι τα φάρμακα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενων, να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης, τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου, να έχουν απλό δοσολογικό τμήμα, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου, να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
Τέλος, να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας