Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βιταμίνη C, ασπίδα κατά του καταρράκτη

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη γιατί η βιταμίνη C «φρενάρει» τον καταρράκτη, ωστόσο το αποδίδουν στο γεγονός ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

Βιταμίνη C, ασπίδα κατά του καταρράκτη

  • A-
  • A+

Η αξία της βιταμίνης C για την υγεία του οργανισμού γενικά και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ειδικότερα είναι γνωστή. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να «φρενάρει» τον καταρράκτη στα μάτια.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που διεξήχθη μεταξύ διδύμων και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες όσον αφορά την εξέλιξη και τη σοβαρότητα του καταρράκτη, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Κρις Χάμοντ του King's College του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή κάθε μίας με την πρόοδο του καταρράκτη της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη.

Στο ξεκίνημα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Μετά τη δεκαετία, οι ίδιες γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίσθηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%).

Τονίζουν ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.

Ο καταρράκτης -πλην του παιδικού- είναι βλάβη που εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και θολώνει ολοένα περισσότερο τον φακό του ματιού λόγω προϊούσας οξείδωσης. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μειωμένη ή καθόλου όραση λόγω του καταρράκτη.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη γιατί η βιταμίνη C «φρενάρει» τον καταρράκτη, ωστόσο το αποδίδουν στο γεγονός ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το φυσικό υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπά» ο φακός του ματιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και η προσθήκη έξτρα βιταμίνης μέσω της διατροφής φαίνεται πως αυξάνει την προστασία.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι, από την έρευνα τουλάχιστον, προκύπτει ότι η προστατευτική δράση αφορά τις τροφές, δηλαδή τα φρούτα και λαχανικά, και όχι τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Χάμοντ, «αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C».

ΥΓΕΙΑ
Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο
Τα γονίδια δεν καθορίζουν απολύτως τη μοίρα μας, ακόμη και όσον αφορά την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου. Σύμφωνα με σειρά ερευνών, μια αλλαγή του τρόπου ζωής προς το πιο υγιεινό, με σωστή διατροφή και τακτική...
Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο
ΥΓΕΙΑ
Μήπως είναι μύθος το «πολύτιμο πρωινό»;
Ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες συμπεραίνουν ότι η άποψη ότι το πρωινό είναι ένα αναντικατάστατο γεύμα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας είναι ένας μύθος. Μιλούν για ένα «φετίχ» της κοινωνίας της απόδοσης, το...
Μήπως είναι μύθος το «πολύτιμο πρωινό»;
ΥΓΕΙΑ
Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
Όσοι τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες μέσα στην εβδομάδα, βραστές, τηγανητές, ψητές, πουρέ ή όπως αλλιώς μαγειρεμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα...
Οι πολλές πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
ΥΓΕΙΑ
Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
Η αξία της κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την προαγωγή της υγείας είναι γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων, τα πολλά φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα,...
Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο
ΥΓΕΙΑ
Η τεχνολογία «φουντώνει» την αλλεργία
Δεν είναι μόνο η γύρη αιτία αύξησης των αλλεργικών περιστατικών. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πλέον οι αλλεργίες είνια περισσότερο συχνές και επίμονες λόγω περιβάλλοντος, παχυσαρκίας, άγχους και συσκευών...
Η τεχνολογία «φουντώνει» την αλλεργία
ΥΓΕΙΑ
Ψάρια κατά της κατάθλιψης
Τα πολλά ψάρια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την ψυχική υγεία, λένε Κινέζοι ερευνητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα πολλαπλών επιστημονικών ερευνών, η κατανάλωσή τους βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη της...
Ψάρια κατά της κατάθλιψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας