Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών;

Η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει ήδη στα αμερικανικά δικαστήρια 1.200 αγωγές

Μπορεί το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών;

  • A-
  • A+

Αμερικανικό δικαστήριο ενόρκων επέβαλε το τεράστιο πρόστιμο των 72 εκατ. δολαρίων στην Johnson & Johnson ως αποζημίωση στην οικογένεια μιας γυναίκας που είχε πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών και η οποία επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε δύο προϊόντα ταλκ της εταιρείας.

Η είδηση πυροδότησε ανησυχίες κατά πόσο είναι δυνατό το ταλκ να έχει τέτοιες συνέπειες.

Η απόφαση συνέδεσε τον θανατηφόρο καρκίνο της γυναίκας με τη συχνή χρήση του ταλκ, όμως οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιστημονικές ενδείξεις για ύπαρξη πραγματικού κινδύνου είναι στην καλύτερη περίπτωση μη επαρκείς.

Η ίδια η εταιρεία επιμένει πως «η ασφάλεια του ταλκ υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων».

Το ταλκ, το οποίο απορροφά την υγρασία, προέρχεται από τον τάλκη, ένα ορυκτό που περιέχει μαγνήσιο, πυριτία και οξυγόνο. Στη φυσική μορφή του, το ορυκτό μπορεί να περιέχει και αμίαντο, ο οποίος είναι καρκινογόνος. Όμως όλα τα εμπορικά προϊόντα ταλκ, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν περιέχουν αμίαντο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής Ράνιτ Μισόρι του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «η αρχική ιδέα ότι ο τάλκης περιέχει και μερικό αμίαντο τον έβαλε στο ραντάρ ορισμένων ερευνητών και ειδικών της δημόσιας υγείας πριν από χρόνια».

Η πιθανότητα ο τάλκης να είναι καρκινογόνος σε διάφορα σημεία του σώματος έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες. Κατ' εξοχήν ανησυχία υπήρχε για όσους εργαζόμενους ασχολούνται με την εξόρυξή του και κατά πόσο μπορεί, μετά από μακρόχρονη εισπνοή του ορυκτού, να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων.

Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Από την άλλη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, δεν έχει διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων από την χρήση των εμπορικών προϊόντων ταλκ.

Έχει επίσης εξεταστεί κατά πόσο οι γυναίκες που βάζουν συχνά ταλκ στα γεννητικά όργανά τους κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θεωρητικά είναι δυνατό το ταλκ να φθάσει στις ωοθήκες μέσω του κόλπου της γυναίκας, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή, πράγμα που θα αύξανε τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ο επιδημιολόγος δρ Αντετούντζι Τοριόλα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Ξέρουμε ότι το ταλκ προκαλεί φλεγμονή. Το ερώτημα είναι αν προκαλεί και καρκίνο».

Για πρώτη φορά το 1982 ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δρ Ντάνιελ Κράμερ έκανε μια τέτοια συσχέτιση μεταξύ ταλκ και πιθανότητας καρκίνου των ωοθηκών. Οι μελέτες που έχει κάνει από τότε αναφέρουν ότι ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει κατά 30%. Ο ίδιος υπήρξε -επί πληρωμή- σύμβουλος των δικηγόρων της καρκινοπαθούς στη δίκη κατά της Johnson & Johnson.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Πολ Φάρου, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», χαρακτήρισε «βιολογικά εύλογη» την πιθανότητα το ταλκ να προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών, αν και -όπως είπε- το ρίσκο είναι μικρό.

Μελέτες άλλων επιστημόνων είναι αμφίσημες: μερικές δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ταλκ-καρκίνου ωοθηκών και άλλες όχι. Oι τελευταίες είναι περισσότερες και θεωρούνται πιο αξιόπιστες, σύμφωνα με ειδικούς όπως ο Τοριόλα και η βρετανική οργάνωση αντικαρκινικών ερευνών Cancer Research UK.

Μετά από όλα αυτά η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατατάξει τη χρήση του ταλκ στα γεννητικά όργανα (και όχι αλλού στο σώμα) ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους», κατηγορία ουσιών που επίσης περιλαμβάνει τον καφέ, την αλόη βέρα κ.ά.

Οριστική απάντηση για το αν το ταλκ προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών θα μπορούσε να δοθεί μόνο αν γινόταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας ηθικών λόγων, καθώς οι γυναίκες θα έπρεπε να εκτεθούν για καιρό σε μια ουσία δυνητικά καρκινογόνα.

Η ορμονική θεραπεία, η ενδομητρίωση και η παχυσαρκία είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών, ενώ ρόλο επίσης παίζουν το κάπνισμα και κυρίως η παρουσία στη γυναίκα δύο γονιδίων, των BRCA1 και BRCA2.

Η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει ήδη στα αμερικανικά δικαστήρια άλλες 1.200 αγωγές εναντίον της από καταναλωτές που την κατηγορούν ότι δεν τους προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους του ταλκ. Η εταιρεία ήδη εξετάζει κατά πόσο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για το πρόστιμο των 72 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΥΓΕΙΑ
«Με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο»
«Πρέπει να αλλάξει συνολικά ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αν καταφέρουμε να τον διαγνώσουμε νωρίς, μπορούμε να σώσουμε ζωές». Ο Θεσσαλονικιός καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας...
«Με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο»
ΥΓΕΙΑ
Λίγες οι γυναίκες στις κορυφαίες ιατρικές θέσεις
Οι άνδρες έχουν πιάσει τα «πόστα» ως επικεφαλής τμημάτων των περισσότερων ιατρικών πανεπιστημιακών σχολών στις ΗΠΑ, ενώ οι γυναίκες σπανίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Λίγες οι γυναίκες στις κορυφαίες ιατρικές θέσεις
ΥΓΕΙΑ
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στον γυναικολογικό καρκίνο
Στην πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Εκεί θα μοιραστούν οι άνθρωποι τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις ελπίδες τους, προφορικά, γραπτά, δημιουργώντας τη δική τους ζωγραφιά ή...
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στον γυναικολογικό καρκίνο
ΥΓΕΙΑ
Νέο πρωτοποριακό εμβόλιο δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς
Ελπίδα για τους καρκινοπαθείς αποτελεί ένα πρωτοποριακό εμβόλιο για τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, για τον ειδικό τύπο καρκίνου που φέρει, το οποίο έχει αναπτύξει η επιστημονική ομάδα της...
Νέο πρωτοποριακό εμβόλιο δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς
ΥΓΕΙΑ
Επιθετική πρόληψη ή επιθετική πώληση;
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τα όρια της υπέρτασης, βασιζόμενη σε μια ιδιαίτερα αμφισβητούμενη μελέτη, τόσο εντός Αμερικής όσο και εκτός. Έτσι, περίπου 30 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ ξύπνησαν......
Επιθετική πρόληψη ή επιθετική πώληση;
ΥΓΕΙΑ
Ελπίδες από νέο αντικαρκινικό φάρμακο ανοσοθεραπείας
Ικανό να αλλάξει «τους κανόνες του παιxνιδιού» σε ορισμένες μορφές καρκίνου χαρακτηρίσtηκε από επιστήμονες το φάρμακο νιβολουμάμπη (nivolumab), μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που...
Ελπίδες από νέο αντικαρκινικό φάρμακο ανοσοθεραπείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας