Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανάνηψη του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία

«Είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία εμπεριέχει ρυθμίσεις που είναι πέραν των συμφωνιών με τους δανειστές και προωθεί παρεμβάσεις που έχουν ένα αδιαμφισβήτητο θετικό κοινωνικό πρόσημο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αν. Ξανθός

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανάνηψη του «παράλληλου προγράμματος» στην Υγεία

  • A-
  • A+

Επαναφέρει το νομοσχέδιο για την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων, την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για δέσμη μέτρων, η οποία αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο «παράλληλο» πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε αποσυρθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους δανειστές.

Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και ευπαθών ομάδων -όπως έγκυοι, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς και τοξικοεξαρτημένοι- ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος, στο οποίο βρίσκονται, και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Η νομοθετική διάταξη -σημειώνει ο υπουργός Υγείας- στοχεύει να διασφαλίσει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, προϋπόθεση για την οποία είναι η ενίσχυση του συστήματος με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα προκαλέσει η υγειονομική κάλυψη των συμπολιτών μας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.

Πλήρης κάλυψη

Η πρόσβαση των ανασφάλιστων και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους θα εξασφαλίζονται με τον ΑΜΚΑ, ενώ για τις κατηγορίες των ανθρώπων χωρίς χαρτιά γίνεται επεξεργασία τρόπων εισαγωγής στο σύστημα μέσω ειδικών βεβαιώσεων ή προσωρινού ΑΜΚΑ.

Ηδη, σύμφωνα με τον υπουργό Αν. Ξανθό, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται τα διοικητικά και ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, των ΚΕΠ και των Υπηρεσιών Πρόνοιας για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, το υπουργείο Υγείας νομοθετεί «λίστα χειρουργείου».

Με αυτήν, «η ημερομηνία της επέμβασης του κάθε ασθενούς παύει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αυτού και του εκάστοτε θεράποντος ιατρού», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Η ημερομηνία επέμβασης καθορίζεται με βάση συγκεκριμένη ιατρική τεκμηρίωση, αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου και του επείγοντος ή όχι της χειρουργικής αντιμετώπισης και γνωστοποιείται στον ασθενή άμεσα.

Η λίστα -επισημαίνει ο υπουργός Υγείας- «έχει στόχο την ίση, διαφανή, έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (σ.σ. φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σε κάθε νοσοκομείο

Με το ίδιο σκεπτικό δημιουργείται Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο υπουργείο Υγείας, καθώς και Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας σε κάθε νοσοκομείο, αρμόδιο για την «υποδοχή, ενημέρωση, παρακολούθηση διακίνησης, διοικητική υποστήριξη, συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων και την εν γένει προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών υπηρεσιών υγείας», όπως εξηγείται στο νομοσχέδιο.

Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση των προσλήψεων και κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας των άγονων περιοχών της χώρας.

Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή επιδοτήσεων από τις περιφέρειες και τους δήμους σε είδος (π.χ. διατροφή, διαμονή) ή και σε χρήμα, στους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις της περιφέρειάς τους.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου αίρει τα εμπόδια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία για τους ειδικευομένους, αλλάζοντας το ισχύον καθεστώς βάσει του οποίου η υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η υποχρέωση αυτή θα ισχύει για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας, διευκολύνοντας έτσι τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων από γιατρούς που έχουν νοσοκομειακή εμπειρία.

Επιτάχυνση

Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις χρονοβόρες κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ από τις οποίες εξαρτώνται οι προσλήψεις.

Αναλυτικότερα, συγκροτεί Συμβούλια Προσλήψεων-Κρίσεων γιατρών ΕΣΥ, ανά ειδικότητα, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Επίσης, διευκολύνει τη διαδικασία μετατάξεων-μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του συστήματος υγείας για να αντιμετωπίσει τη μη ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, να υπερβεί τα εμπόδια της γραφειοκρατικής διαδικασίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες μετακίνησης.

Oσον αφορά τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους που μετατάχθηκαν από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ ή τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ), ο χρόνος εργασίας τους στις εν λόγω δομές αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ, αίροντας τη διάκριση για τον χρόνο επαγγελματικής προϋπηρεσίας και κατ’ επέκταση και τη μισθολογική διαφορά μεταξύ του προσωπικού αυτού και των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ.

Ακόμα ρυθμίζει τις εφημερίες των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού για να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια οι εφημερίες των νοσοκομείων και αναδιοργανώνει τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια γιατρών ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.).

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και θέματα του προσωπικού του ΕΚΑΒ όσον αφορά την επαναχορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό που εκτελεί αερομεταφορές, την κάλυψη των εκτός έδρας δαπανών, την καταβολή επιδόματος στολής και την ασφάλιση του προσωπικού.

Τέλος, ιδρύει το πολύπαθο Νοσοκομείο Θήρας Δημοσίου Χαρακτήρα και ενταγμένο στο ΕΣΥ -μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.- και καθορίζει πλαίσιο λειτουργίας του, τη στελέχωσή του, τη χρηματοδότηση, τα περιουσιακά του στοιχεία κ.ά.

Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

«Αρση του θεσμικού αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών»

Για το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες εκ νέου -θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα του μήνα- μιλά αναλυτικά στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υγείας

• Τι είναι τελικά αυτό το νομοσχέδιο, για το οποίο έθεσαν θέμα οι θεσμοί -κατατέθηκε πέρυσι, κρατήθηκε στην άκρη από τους δανειστές- και επαναφέρετε σήμερα;

Είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία εμπεριέχει ρυθμίσεις που είναι πέραν των συμφωνιών με τους δανειστές και προωθεί παρεμβάσεις που έχουν ένα αδιαμφισβήτητο θετικό κοινωνικό πρόσημο και λειτουργούν αντισταθμιστικά στις επιβαρύνσεις της συμφωνίας, που παραμένουν.

• Τι προβλέπει;

Κατ' αρχάς αντιμετωπίζεται νομοθετικά ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων ανθρώπων, άρα έχουμε μια άρση του θεσμικού αποκλεισμού αυτών των ανθρώπων από τις υπηρεσίες υγείας στη λογική της καθολικής κάλυψης των πολιτών σε θέματα υγείας.

Είναι μια παρέμβαση που αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της απασφάλισης και της εκκρεμότητας αυτής.

Είναι μια σημαντική παρέμβαση διότι προφανώς δεν μπορούν να είναι ανεκτές τέτοιου τύπου ανισότητες και αποκλεισμοί στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που πρέπει να διέπεται από τη λογική του κοινωνικού αγαθού.

• Αντέχει το σύστημα υγείας, που άγγιξε τα όρια της κατάρρευσης με τις πολιτικές των περικοπών των τελευταίων ετών, μια νέα επιβάρυνση όπως αυτή της περίθαλψης 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων; Με ποιους τρόπους θα το ενισχύσετε;

Το πρόβλημα είναι αυτό, ότι δηλαδή για να καταστεί αυτή η ρύθμιση λειτουργική πρέπει παράλληλα να συνοδευτεί με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, τα περισσότερα, έχουν ακριβώς αυτή τη λογική. Μια λογική δηλαδή αναβάθμισης και της λειτουργίας και της στελέχωσης και της οργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θέλουμε να μην αποκαταστήσουμε μόνο ή να ξεπεράσουμε τον θεσμικό αποκλεισμό, αλλά να καταστήσουμε ικανό το σύστημα να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Υπάρχει προσπάθεια αναπροσανατολισμού δημόσιων πόρων προς τις δημόσιες δομές. Στην περίπτωση αυτή, αυτό γίνεται μέσω της πρόβλεψης για τη χρηματοδότηση της κάλυψης των ανασφάλιστων από τον ΕΟΠΥΥ με 100 εκατ. ευρώ, που είναι το αναμενόμενο προϋπολογιζόμενο κόστος.

Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε ότι δημόσιοι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος θα κατευθύνονται στο σύστημα υγείας.

• Ο αντίλογος είναι ότι είναι ρυθμίσεις κατά κάποιον τρόπο διαδικαστικού-διαχειριστικού χαρακτήρα. Τι απαντάτε;

Είναι παρεμβάσεις με σαφέστατο πολιτικό στίγμα, που είναι η καθολική κάλυψη και η αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και μια παρέμβαση που αναιρεί οριακά αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο που προέβλεπε τη διαρκή συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους.

• Αναιρείται, επομένως, σταδιακά το νεοφιλελεύθερο σχέδιο;

Σε έναν βαθμό αναιρείται. Οριακά, όχι πλήρως. Παραμένουν τα μέτρα λιτότητας και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ωστόσο υπάρχει μια σταδιακή υποχώρηση της γραμμής των συνεχών περικοπών της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Μπαίνει ένας πάτος και σταδιακά προχωράμε προς την αναβάθμιση και την ενίσχυση.

• Η στελέχωση του συστήματος ειδικότερα της περιφέρειας και των άγονων γραμμών με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί;

Ενισχύουμε την προσπάθεια στήριξης των άγονων γραμμών με επιπλέον κίνητρα, κατοχυρώνοντας νομικά τις περιφέρειες ώστε να μπορούν να παρέχουν ένα κοινωνικό πακέτο στους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς για να καλυφθούν θέσεις που είναι διαχρονικά κενές.

Διευκολύνουμε την προσέλευση των ειδικευομένων στο σύστημα, που αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ιατρικής μετανάστευσης και αποτέλεσμα έχει το άδειασμα των περιφερειακών ιατρείων, καταργώντας την υποχρεωτικότητα του αγροτικού για την έναρξη της ειδικότητας.

Σήμερα οι θέσεις για την ειδικότητα αδειάζουν πιο γρήγορα και η υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου πριν από την ειδικότητα δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στους νέους γιατρούς και τους κάνει να φεύγουν μια και καλή στο εξωτερικό.

• Στο νομοσχέδιο ιδρύεται το Νοσοκομείο Θήρας, ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα που κόστισε περί τα 15 εκατ. ευρώ και παραμένει κλειστό από το 2011. Θα ενταχθεί στο ΕΣΥ και θα ανοίξει τις πύλες του στους πολίτες σύντομα;

Γίνεται μια παρέμβαση ανάπτυξης του συστήματος που αφορά το Νοσοκομείο Θήρας. Βρήκαμε τρόπο να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Διαθέτει σημαντική υποδομή που έχει τελειώσει εδώ και χρόνια και βρίσκουμε τρόπο να προχωρήσουμε στη διαδικασία προσλήψεων και να υπάρξει δυνατότητα συμπληρωματικών πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους φορείς της περιοχής.

Εχουν βρει τρόπους να ενισχύσουν χρηματοδοτικά το νοσοκομείο (π.χ. σκέφτονται να βάλουν τέλη σε κάποιες υπηρεσίες, όπως το τελεφερίκ), το οποίο θα είναι και επένδυση για τον ιατρικό τουρισμό. Το νοσοκομείο θα λειτουργεί με τους όρους του ΕΣΥ, η μόνη διαφορά είναι ότι ανήκει -απ' αρχής του ανήκε- στην ΑΕΜΥ.

Η εταιρεία υπολειτουργούσε και τώρα αξιοποιούμε τη δυνατότητα που μας δίνει για να προσλάβουμε με γρήγορο τρόπο προσωπικό και να μεταφέρουμε προσωπικό από το κέντρο υγείας.

 

ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οι γιατροί
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»! Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απεργούν σήμερα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αλλάζει τον τρόπο...
ΟΕΝΓΕ: Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οι γιατροί
ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται το μέτωπο για τις τιμές καινοτόμων φαρμάκων
​Είναι μονόδρομος για τη φαρμακοβιομηχανία η διαπραγμάτευση χαμηλότερων τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα. Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε το στίγμα της 5ης συνάντησης των υπουργών 6 χωρών...
Ενισχύεται το μέτωπο για τις τιμές καινοτόμων φαρμάκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας