Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμειναν μόνο οι υποσχέσεις...

Μεταξύ της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου Γεωργιάδη και της επιδεικτικής αδιαφορίας για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων υπέρ προσφυγόντων γιατρών του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, οι μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας αποψιλώνονται καθημερινά, προς όφελος των μεγαλοϊδιωτών

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εμειναν μόνο οι υποσχέσεις...

  • A-
  • A+

Απαξιωμένη, αφημένη σε κατάρρευση από την κυβέρνηση -η οποία ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις προ διετίας διακηρύξεις της ως αξιωματική αντιπολίτευση- η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους ανθρώπους, οδηγώντας τους στον ιδιωτικό τομέα ή στην εγκατάλειψη της υγείας τους.

Τότε, η κυβέρνηση διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού μιλούσε για πλήρη πολιτική στήριξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα, ανέχεται τον νόμο Γεωργιάδη (ν. 4238/14), που έφερε απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο φορέα.

«Παρά τη δηλωμένη πλήρη στήριξη και συμπαράσταση του πρωθυπουργού προς τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ το 2014, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Γεωργιάδη, και ανταποκρινόμενος τότε σε αίτημα συνάντησης που ακολουθήθηκε από ανάλογες δηλώσεις υποστήριξης, σήμερα ο πρωθυπουργός ποιεί την νήσσαν», εξηγεί ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ). «Τώρα ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίνεται σε ανάλογο, από τριμήνου αίτημα ακρόασης του κλάδου», προσθέτει.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί προθέσεων στήριξης των δομών του Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ και παρά την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής τους, πολιτική απόφαση στήριξης της διαλυμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής στον ορίζοντα.

Αντίθετα, «η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Χαρακτηριστικά παραθέτει το παράδειγμα της Μυτιλήνης.

τη Μονάδα του νησιού, «στην παρούσα φάση και λόγω του ειδικού έργου που επιτελεί, αντί να ενισχυθεί, μεθοδεύονται αποσπάσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μονάδες».

Την ίδια ώρα, γιατροί που κέρδισαν με δικαστική απόφαση την επαναπρόσληψή τους δεν προσλαμβάνονται, με αποφάσεις διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, όπως εκείνων του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν παρεμβαίνει, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Ενώ είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται την εργασία των ιατρών χωρίς διακοπή του ελευθερίου επαγγέλματός τους, όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις, απειλεί ότι θα περάσει τους εργαζόμενους από πειθαρχικό», αναφέρει.

Και αυτό, παρά τη ρητή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ως εκ τούτου θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται».

«Πάγωμα»

Παράλληλα, η μισθολογική ένταξη των γιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ φαίνεται να μην προχωράει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, που παραθέτει ο Π. Ψυχάρης.

«Εχει παρέλθει ένας χρόνος και πλέον από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ (19/12/2014) της πράξης ένταξης των γιατρών της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση και της μισθολογικής ένταξης στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, η οποία όπως ορίζεται ρητά από τον νόμο 4238 όφειλε να είχε γίνει μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουν παραβιασθεί πλήρως», επισημαίνει και προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες περιφέρειες που κωλυσιεργούν ανάλογα.

Αποκορύφωμα περιφρόνησης της κοινής λογικής και του νόμου αποτελούν, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι περιπτώσεις της 3ης και 4ης περιφέρειας, οι οποίες, «προφανώς ως μέτρο εκδικητικότητας εναντίον όσων γιατρών άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, αυθαίρετα δεν εξέδωσαν αρχική πράξη ένταξης με αντίστοιχους βαθμούς κλάδου ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι παραπάνω γιατροί να είναι πλήρως εκτεθειμένοι εργασιακά και μισθολογικά».

Οι γιατροί των δύο περιφερειών «που δεν έχουν κλείσει τα ιατρεία τους, είναι απολυμένοι με διοικητικές πράξεις αναδρομικά, ενώ εργάζονται στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις», λέει ο Π. Ψυχάρης.

Πρόκληση

Προκαλεί πλήρη απογοήτευση το γεγονός ότι γιατροί που έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις και κατά συνέπεια εργάζονται στο ΠΕΔΥ με το συγκεκριμένο καθεστώς, παραμένουν κατά προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο απλήρωτοι.

«Το υπουργείο οφείλει να εφαρμόσει άμεσα λύση επιλέγοντας, εάν έχει, την πολιτική βούληση και τη συνέπεια προς τις αρχές του», τονίζει.

Σχετική άλλωστε υπόσχεση για επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ είχε δώσει από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

«Θα ενισχύσουμε τα ΠΕΔΥ, δίνοντας και δεύτερη ευκαιρία σε γιατρούς που εκδιώχθηκαν από το σύστημα, με ορατό χρονικό ορίζοντα που να επιλέξουν την εργασιακή σχέση», έλεγε.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι παρακολουθούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας υγείας, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ, είναι γι' αυτούς άμεση προτεραιότητα που θα ανακουφίσει το σύστημα, καθ' ότι ελλείψει της ο κόσμος στοιβάζεται στις ουρές των νοσοκομείων.

ΥΓΕΙΑ
Αναβρασμός για τις νέες δομές Υγείας
Προ μνημονίου εργάζονταν στο σύστημα 8.000 γιατροί του ΙΚΑ και κάλυπταν το 65-70% του πληθυσμού. Σήμερα, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση χιλιάδων γιατρών με τον «μεταρρυθμιστικό» νόμο Γεωργιάδη (ν.4238/14 -...
Αναβρασμός για τις νέες δομές Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας
Tο νέο σύστημα παραπομπών μέσω Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς καθορίζει με δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2019 το...
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας
ΥΓΕΙΑ
Πολύ λίγες, πολύ αργά
Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό και χρηματοδότηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαίρεται για 101 από 985 προσλήψεις μονίμων...
Πολύ λίγες, πολύ αργά
ΥΓΕΙΑ
Με υποχρεωτικές μετατάξεις δεν καλύπτονται τα κενά
Με στρατιωτικού τύπου έγγραφο, η 2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου του υπουργείου Υγείας «διατάζει» τη διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας να στείλει αναισθησιολόγο στη Λέρο. «Δεν δικαιούται πλέον να επικαλείται άγνοια»...
Με υποχρεωτικές μετατάξεις δεν καλύπτονται τα κενά
ΥΓΕΙΑ
Σπάρτη: Παθολογική κλινική με «δανεικούς» γιατρούς
Προσωρινή λύση δίνει το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την 6η υγειονομική περιφέρεια, ώστε να μην κλείσει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης λόγω έλλειψης προσωπικού και θα λειτουργήσει με...
Σπάρτη: Παθολογική κλινική με «δανεικούς» γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας