• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.7°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  81%

«Την εκκρεμότητα χρόνων, που επηρεάζει σημαντικά την ασφαλή και αξιόπιστη εκτέλεση του ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία» αναγωρίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Eurokinissi

Εξάντληση για τους γιατρούς, «καμπάνα» για την Ελλάδα

 • A-
 • A+

Η πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας για παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ήρθε ως δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα των ενώσεών τους για ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο δεν εξασφαλίζει ότι η κατάσταση θα αλλάξει, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες γιατρών, είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες του πληθυσμού -ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπολογίζει ότι λείπουν 6.000 γιατροί- οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις μονίμων στην υγεία (1/4/2015) έχουν μείνει πίσω και οι εμβαλωματικές λύσεις κάποιων εκατοντάδων επικουρικών και οι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήψεις δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 23ης Δεκεμβρίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης και την εύρεση λύσεων για την κάλυψη των επικίνδυνων πια κενών των νοσοκομείων, γεγονός που οδηγεί στην υπερεργασία.

Τα στοιχεία των ομοσπονδιών μαρτυρούν ότι οι γιατροί στη χώρα μας αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα 24ωρα και 32ωρα, ενώ η συνολική διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας τους κυμαίνεται από 60 έως 93 ώρες!

Την ίδια ώρα η σχετική Οδηγία περί Οργανώσεως του Χρόνου Εργασίας, βάσει της οποίας καταδικάστηκε η χώρα μας, ορίζει ότι η εβδομαδιαία διάρκεια της απασχόλησης των γιατρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να αναπαύονται επί τουλάχιστον 11 συνεχείς ώρες κάθε 24ωρο και κατ’ ελάχιστον επί 24 συνεχείς ώρες ανά επταήμερο.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη οι γιατροί, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλούν για ακόμα μία φορά το υπουργείο Υγείας να προβεί σε προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν με επάρκεια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκειμένου ο χρόνος εργασίας τους να προσεγγίσει τις 48 ώρες την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση να βελτιώσει, όπως οφείλει, τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές των γιατρών, αναγκαία προϋπόθεση για τη συνολική αλλαγή του πρότυπου περίθαλψης των πολιτών.

Την εκκρεμότητα χρόνων, που επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την ασφαλή και αξιόπιστη εκτέλεση του ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως και τη «μεγάλη πρόκληση της επομένης περιόδου επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας (ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό)», αναγνωρίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χωρίς ωστόσο να δίνει σαφή εικόνα του σχεδίου ανάταξης του συστήματος υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, «το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να συζητήσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ μια εύλογη μεταβατική περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, με βάση τη λογική της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, αλλά κυρίως με σεβασμό των αναγκών, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών».

«Ανέβηκε» η προκήρυξη για τους διοικητές

Αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας, με καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων τη 19η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, που μπορούν να είναι μέχρι 65 ετών, είναι το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ μεταξύ άλλων θα συνεκτιμηθούν ο διδακτορικός και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά, οι τίτλοι σπουδών στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού, εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά, διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας, η καλή γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της Ε.Ε., η προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα επί 5ετία τουλάχιστον, η σχέση τους με τους Οργανισμούς Υγείας ως επαγγελματιών για μια 10ετία τουλάχιστον, η επαγγελματική διαδρομή, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση των υποψηφίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
Προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών -με διετείς συμβάσεις- μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα κρεβάτια των οποίων είναι δυσεύρετα. «Εδώ και πλέον δεκαπέντε χρόνια φωνάζουμε ότι οι κλίνες...
Ανοίγουν έως αρχές Μαρτίου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Επαφή Ξανθού με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ
Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας για το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και των...
Επαφή Ξανθού με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ
ΥΓΕΙΑ
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσης για δεδουλευμένα των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε συνάντηση με τους γιατρούς...
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας