- Την Παρασκευή 09.05.2025 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο του νησιού, κατόπιν εισηγήσεως της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο». Εσείς, ως πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ζακύνθου «Ο Άγιος», που και από πριν μιλούσατε για την ανάγκη αυτή, πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Είναι ένα αίτημα παλιό και δίκαιο, διότι, όσον αφορά τη Ζάκυνθο συγκεκριμένα, είναι πολύ υψηλό το ποσοστό καρκινοπαθών σε σχέση με τον πληθυσμό και αυτό θα ήταν σκόπιμο να ερευνηθεί από κάποιο διεπιστημονικό κλιμάκιο, ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες που το προκαλούν. Στόχος του δικού μας Δ.Σ. για την επόμενη τριετία είναι να οργανώσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε ετήσια βάση, να αναπτύξουμε συνεργασίες, να συντάξουμε μια χάρτα δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται πολλά και ποικίλα: από τις χημειοθεραπείες, τα επιδόματα και την προμήθεια των φαρμάκων μέχρι την ψυχική υποστήριξη και τόσα άλλα, κυρίως, όμως, τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής ή τουλάχιστον ενός Τμήματος Χημειοθεραπειών και μιας Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, ώστε να μην αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς να ταξιδεύουν στην Πάτρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και να επιστρέφουν το βράδυ ράκη από τη δοκιμασία που πέρασαν – κάποιοι μάλιστα δεν διαθέτουν καν τα χρήματα για τα ναύλα.
- Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, όπως και ο βουλευτής του νησιού ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας μιας τέτοιας κλινικής, επικαλούμενοι το ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι δευτεροβάθμιο, γεγονός που αποκλείει την ύπαρξη τόσο εξειδικευμένης κλινικής, η οποία υπάρχει μόνο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία», όπως επίσης το ότι «οι ογκολόγοι είναι δυσεύρετοι στη χώρα μας» – ας είναι καλά τα μνημόνια και τα απότοκά τους…
Είναι κάτι αδιανόητο που το ακούμε χρόνια τώρα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω, διότι, πρώτον, και σε άλλα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν τέτοιες κλινικές ή Μονάδες, όπως σε Σύρο, Κέρκυρα, Ρόδο, Χανιά, Καλαμάτα, Λήμνο, Χίο, Σύρο, Λαμία, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Πτολεμαΐδα, Αγρίνιο, Κω, Σάμο κ.α., όπου με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων εξασφαλίστηκαν ογκολόγος και φαρμακοποιός, θάλαμος διάλυσης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, πολυθρόνες χημειοθεραπείας, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, λοιπός πάγιος εξοπλισμός κ.λπ. και έτσι οι καρκινοπαθείς μπορούν να πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στον τόπο διαμονής τους.
Δεύτερον, έχουμε έλθει σε επαφή με έναν ογκολόγο, ο οποίος προτίθεται να έρθει στο νησί, αλλά και με ομάδα ογκολόγων μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών, όπως επίσης και με τη Μητρόπολη Ζακύνθου, την ελληνική ομογένεια της Αμερικής καθώς και μεγάλα ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συνδράμουν οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο τρόπο την προσπάθειά μας. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε το John Hopkins Hospital στη Ζάκυνθο. Να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος θέλουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν… σε χλωρό κλαρί μέχρι να το πετύχουμε.
Τέλος, και όσον αφορά κάτι άλλα «περίεργα» που ακούστηκαν στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως παραδείγματος χάριν ότι τα περιστατικά καρκινοπαθών δεν είναι περισσότερα στο νησί μας, αλλά επειδή είμαστε μια «περίκλειστη» μικρή κοινότητα, όποιος διαγνωστεί με καρκίνο βγαίνει στις ρούγες και το φωνάζει και έτσι το μαθαίνουμε γρήγορα, τα θεωρώ κωμικοτραγικά. Σίγουρα περίμενα μια πιο επιστημονική προσέγγιση, δεν σας το κρύβω.
Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία και στόχος μου είναι να αφήσουμε όλοι τους καρκινοπαθείς έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια και επιχειρηματικά σχέδια. Ο καρκίνος δεν έχει ούτε χρώμα, αλλά ούτε και κόμμα… Ο καρκίνος μάς αφορά όλους!
Ας μη λησμονήσω, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι θα περίμενα να τοποθετηθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά δυστυχώς ή έφυγαν –απαξίωσαν δηλαδή τη συζήτηση για ένα τόσο φλέγον θέμα– ή επέλεξαν την αφωνία. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση μίλησε ευθαρσώς και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.
- Έως τώρα έχετε βρει συμπαράσταση από τον δήμο ή την περιφέρεια στις ανάγκες του Συλλόγου σας;
Δυστυχώς έως τώρα έχουμε δεχθεί μόνο ευχολόγια. Αναζητούμε έναν χώρο να στεγάσουμε τα γραφεία μας, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν. Προς το παρόν, στεγαζόμαστε στο Εκκλησιαστικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παντοκράτορος Γαϊτανίου, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας οι δήμοι πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών. Ευελπιστώ πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα βρούμε τον βηματισμό μας και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί!
- Αναρωτιέμαι γιατί τελικά παρουσιάζονται τόσα προσκόμματα στη δημιουργία αυτής της κλινικής. Επειδή, λοιπόν, ζούμε σε καιρούς όπου η δημόσια υγεία παραχωρείται με ταχύ ρυθμό στους ιδιώτες, μήπως τελικά πρόκειται για κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι γίνονται χημειοθεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές;
Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς είμαστε εδώ και θα προσπαθούμε για τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση όλων στο αναφαίρετο δικαίωμα της πρόληψης και της θεραπείας, στήνοντας σκαλωσιές και οικοδομώντας γέφυρες σεβασμού, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.
- Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, όπως λέμε: Κακά τα ψέματα· ξέρουμε ότι όταν έχει νοσήσει κάποιος με καρκίνο, δεν μπορεί π.χ. ποτέ πια να κάνει ιδιωτική ασφάλιση ζωής ή να πάρει δάνειο από μια τράπεζα. Είναι σαν να μην τον αφήνουν να ξεχάσει. Τι λέτε εσείς για αυτό το «δικαίωμα στη λήθη»;
Εννοείται ότι κάθε καρκινοπαθής πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα με έναν που δεν νόσησε ποτέ και γι’ αυτό το θέμα θα έχουμε τη στήριξη και της Ευρώπης, ώστε και η χώρα μας να αποτελέσει μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, το οποίο βάζει θέματα όπως να μη συνεκτιμάται το ιστορικό καρκίνου για σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων ή τραπεζικών δανείων. Ήδη, το τρέχον έτος (2025) έχει κηρυχθεί και είναι αφιερωμένο από την Europa Donna σε αυτό ακριβώς που αναφέρατε: το δικαίωμα στη λήθη! Για όλους εμάς, κάθε καρκινοπαθής είναι μοναδικός, αλλά κανένας δεν θα είναι μόνος του!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας