Ενα παιδί με επίμονο πονοκέφαλο χρειάζεται πρώτα να εξεταστεί από οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και στη συνέχεια να σταλεί για αξονική τομογραφία, την οποία θα διαγνώσει ειδικός παιδοακτινολόγος και θα δει νευρολόγος. Μία έγκυος με καρδιακό πρόβλημα πρέπει να χειρουργηθεί με καισαρική, παρουσία ειδικής ομάδας που αποτελείται από μαιευτήρα-γυναικολόγο, αναισθησιολόγο, καρδιολόγο και καρδιοχειρουργό. Ενα παιδί με νευρολογικό νόσημα θα χρειαστεί, εκτός από τον παιδίατρο, νευρολόγο, ΩΡΛ, αναισθησιολόγο, φυσικοθεραπευτή και εξειδικευμένο τμήμα διατροφής.
Τα παραπάνω είναι παραδείγματα από την καθημερινότητα των γιατρών και των νοσηλευτών των Παιδιατρικών και Μαιευτικών-Γυναικολογικών Τμημάτων και Κλινικών του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας, «Αττικόν», που χθες απηύθυναν ένα βροντερό «όχι» στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας μεταφοράς τους στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (Λοιμωδών). Γιατί; Τόσο οι Παιδιατρικές όσο και οι Μαιευτικές-Γυναικολογικές κλινικές -εξήγησαν- πρέπει σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική να βρίσκονται σε γενικά νοσοκομεία που διαθέτουν όλες τις ειδικότητες.
Για «επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό» σχέδιο, που δήθεν θα λύσει το θέμα των ράντζων στο «Αττικόν», αλλά επί της ουσίας «θα θέσει σε κίνδυνο μικρούς και γυναικολογικούς ασθενείς», έκανε λόγο ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και της ΕΙΝΑΠ. Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το πρόβλημα των ράντζων, είπε, θα προχωρούσε σε πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών ως σύγχρονο νοσοκομείο, πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο με το όλο αναγκαίο μόνιμο προσωπικό -με τον δικό του οργανισμό-, που είναι πάγιο αίτημα των υγειονομικών, από το 2013, οπότε ο Αδωνις Γεωργιάδης, από τη θέση του υπουργού Υγείας, το είχε κλείσει.
Οσον αφορά τη μεγάλη πληγή του «Αττικόν», τα ράντζα, το νοσοκομείο μετρούσε χθες, μετά την εφημερία του, 125 ράντζα και 12 ασθενείς που δεν είχαν ούτε ράντζο να ξαπλώσουν...
«Η μαιευτική είναι μία ειδικότητα που κρίνεται στα δευτερόλεπτα. Ενα πολύ σοβαρό περιστατικό, μία επείγουσα καισαρική, που έρχεται στο νοσοκομείο από την άλλη άκρη της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε 5 λεπτά. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε αν πάμε αλλού, χωρίς τη στήριξη των υπόλοιπων ειδικοτήτων», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λούης, επιμελητής στη Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική.
«Πιστεύουμε ότι θα υποβαθμιστεί συνολικά η παιδιατρική περίθαλψη», ανέφερε η Αννα Δασκαλάκη, παιδίατρος, νεογνολόγος διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως με τη δωρεά του Ιδρύματος Λάτση, αξίας 250.000 ευρώ. «Δεν μεταφέρεται η Μονάδα. Πετιέται στα σκουπίδια η δωρεά, για να πάμε στο Λοιμωδών κάτω από τις χειρότερες συνθήκες», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το άνοιγμα του «Αγία Βαρβάρα» υπό τον Αδωνι Γεωργιάδη, με τον ίδιο να ανακοινώνει ότι στις επόμενες 3 εβδομάδες θα παρουσιαστεί η σχετική μελέτη που έχει ζητήσει από τη διοίκηση του «Αττικόν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας