Εθελοντική αιμοδοσία απευθυνόμενη σε φοιτητές κάθε βαθμίδας, διδάσκοντες, εργαστηριακούς βοηθούς, διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και οποιονδήποτε προθυμοποιείται να προσφέρει, διοργανώνεται την Πέμπτη 8 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Καλλιθέα, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Αναιμίας.
Την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης, ανέλαβαν από κοινού το πανεπιστήμιο, και το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα δυο ιδρύματα στην σχετική τους κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζουν την εκδήλωση ως «γιορτή αγάπης από την οποία δε θα πρέπει να λείπει κανείς» και ευχαριστούν εκ των προτέρων τους εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι θα συμμετάσχουν, εκ μέρους των ασθενών οι οποίοι αναμένεται να βοηθηθούν καθοριστικά, από τις φιάλες αίματος που θα περισυλλεγούν.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Αμφιθεάτρου «Σάκης Καράγιωργας ΙΙ», στο Νέο Κτήριο (Κτήριο Νο. 3), 2ος όροφος, από τις 11.00 μέχρι και τις 16.30.
Η Ομάδα Πασχόντων του «Η Αγία Σοφία» μας χρειάζεται
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή, στην πραγματοποίηση και την προώθηση της συγκεκριμένης αιμοδοσίας, της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”».
Η Ομάδα, συναισθανόμενη την αδυναμία ολοκληρωμένης κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υπομεταγγίσεων, κινητοποιήθηκε και ήρθε σε επαφή με πολλούς φορείς (Δήμοι Αθηναίων, Ζωγράφου, Λαυρεωτικής, Κρωπίας, Μαρκοπούλου και Σαρωνικού, Κομμουνιστικό Κόμμα, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ΕΛΑΣ) διοργανώνοντας στους χώρους τους, σειρά εθελοντικών αιμοδοσιών.
Στη δική της πρόσκληση για τις 9 Μαΐου στο Πάντειο, η Ομάδα υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας, την ημέρα και ώρα της εκάστοτε αιμοδοσίας οι πολίτες μπορούν να πάνε άλλη ημέρα και ώρα σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της επικράτειας και να αιμοδοτήσουν εθελοντικά, δαπανώντας 10 λεπτά από το χρόνο τους και σώζοντας μέχρι τρεις ζωές ανεξαρτήτως νοσήματος. Τέλος, αναφέρει:
«Η Θαλασσαιμία -γνωστή και ως Μεσογειακή Αναιμία ή ως νόσος του Cooley- είναι μια κληρονομική διαταραχή στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης της Μεσογειακής Αναιμίας είναι σχετικά υψηλή, φτάνοντας το 8% του γενικού πληθυσμού (κατά μέσο όρο), ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπερβεί ακόμα και το 15%. Συνεπώς η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους ασυμπτωματικούς φορείς της, είναι μεγάλη. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αιμοσφαιρινοπαθειών: η Α και η Β Μεσογειακή Αναιμία. Η Β είναι και η πιο σοβαρή και οι μεταλλάξεις της είναι περισσότερες από 300.
Η αντιμετώπιση των ανθρώπων που νοσούν από Μεσογειακή Αναιμία περιλαμβάνει τις συχνές μεταγγίσεις αίματος -θεραπεία πρώτης γραμμής!- μαζί με την συστηματική αποσιδήρωση, τη λήψη συμπληρωματικών φαρμάκων, και την παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες γιατρών.
Στη χώρα μας ζουν περίπου 4.000 άτομα με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο). Οι 2.100 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι και οι ανάγκες σε αίμα για αυτούς τους πάσχοντες ανέρχονται σε (περίπου) 120.000 μονάδες αίματος, ενώ η χώρα παράγει (περίπου) 550.000. Οι 1.500 εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας της Αττικής και από αυτούς οι 800, μεταγγίζονται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας: το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Πρόκειται για: μωρά, παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες στο νοσοκομείο, χρειάζονται περίπου 45.000 μονάδες αίματος ετησίως, και άλλες 15.000 μονάδες για τις ανάγκες των υπολοίπων ασθενών: χειρουργεία, επείγοντα, παιδο-ογκολογικά περιστατικά κ.ά.
Το χρόνιο πρόβλημα των υπομεταγγίσεων, ακόμα και των αναβολών μεταγγίσεων, ειδικά στους πάσχοντες του “Η Αγία Σοφία” με σπάνιες ομάδες όπως η “0-” δεν παρατηρείται πια μόνο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου όπως το καλοκαίρι, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός του έτους. Λόγω αυτής της κατάστασης, οι πάσχοντες αναγκάζονται να αναζητούν ατομικά λύση μέσα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον, “λύση” η οποία δεν είναι επαρκής. Η πάγια θέση μας είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, τόσο στις Αιμοδοσίες όσο και στα Τμήματα που παρακολουθούν τους χρονίως πάσχοντες.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας, σύμφωνα πάντα με τις αρχές και τις αξίες που τη διέπουν όπως εκείνες της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, με τις δράσεις της τα τελευταία έτη (κινητοποιήσεις, πορείες, συνεργασία με συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων και αναπήρων, συνεντεύξεις, κ.ά.) γνωστοποίησε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (Υπουργείο Υγείας, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Επιστημονικοί, Πολιτικοί φορείς, Βουλή των Ελλήνων) το θέμα των σοβαρότατων ελλείψεων σε αίμα. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν παράγοντα που οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας μας και μείωση της ποιότητας ζωής μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας