Χωρίς παιδίατρο, παθολόγο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο και πολλές άλλες βασικές ειδικότητες και με μόνο 20 νοσηλευτές λειτουργεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης, που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες 140.000 κατοίκων και τουριστών και τώρα, εν μέσω αλλεπάλληλων σεισμών, πρέπει να ανταποκριθεί στις όποιες έκτακτες ανάγκες προκύψουν.
Κενές είναι οι 34 από τις 52 θέσεις γιατρών που προβλέπει το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Ο λόγος γίνεται για ειδικότητες νευραλγικές, όπως είναι η παθολογία, η καρδιολογία και η αναισθησιολογία, με αποτέλεσμα να αφήνονται παντελώς ακάλυπτα τα οξέα περιστατικά, όπως ένα έμφραγμα ή μια διαβητική κρίση. Επιπλέον, λείπουν δεκάδες νοσηλευτές με αποτέλεσμα η νοσηλεία των αρρώστων να είναι άθλος για τους 20 νοσηλευτές που εργάζονται στο νοσοκομείο.
Αυτός είναι ο ολέθριος απολογισμός από την εννιάχρονη λειτουργία του πρώτου νοσοκομείου με τη μορφή Α.Ε. Η εναρμονισμένη στους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» μονάδα υγείας που τελεί υπό τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.), το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας αποτελεί παράδειγμα της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων – παράδειγμα προς αποφυγή.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της, ενισχύοντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την επιχειρηματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στελέχωση (και) του νοσοκομείου της Σαντορίνης με μόνιμο προσωπικό, ούτε έδωσε κίνητρα, όπως φτηνή στέγη για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Χειρότερα από ποτέ
Το νοσοκομείο σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποψιλωμένο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» γιατροί που υπηρετούν εκεί. «Δεν υπάρχει μέριμνα να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Τελεί υπό εγκατάλειψη», μας λένε. Και σημειώνουν:
● Ο παθολογικός τομέας του νοσοκομείου είναι ανύπαρκτος. Δεν υπάρχει παθολόγος!
● Το ίδιο και ο καρδιολογικός τομέας. Δεν υπάρχει καρδιολόγος!
● Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι ακέφαλο.
● Επιπλέον, δεν υπάρχει διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.
●Δεν υπάρχει μικροβιολόγος! Οι εξετάσεις φεύγουν ανυπόγραφες από το εργαστήριο!
● Αναισθησιολόγους πότε έχει πότε δεν έχει το νοσοκομείο.
● Χειρουργούς έχει το νοσοκομείο. Οι περισσότεροι γιατροί όμως δεν είναι μόνιμοι και άρα διαθέσιμοι για τα επείγοντα περιστατικά. Ενδεικτικά, οι χειρουργοί έρχονται δύο εβδομάδες τον μήνα με πρόθεση να χειρουργήσουν προγραμματισμένα περιστατικά και επιστρέφουν στη βάση τους, την Αθήνα.
● Εχει έναν γενικό γιατρό και μία ακτινοθεραπεύτρια που ξέμειναν από την εποχή της πανδημίας, όταν είχαν γίνει ελάχιστες προσλήψεις, που φυσικά ούτε καν πλησίαζαν τον αριθμό των αποχωρήσεων. Διαθέτει επίσης έναν γενικό γιατρό που βρίσκεται στο νοσοκομείο 8 μέρες τον μήνα γιατί υπηρετεί και στο Κέντρο Υγείας Οίας.
Από τις 52 θέσεις γιατρών, το νοσοκομείο μετρά σήμερα μόνο 18. Ενας στους τρεις δηλαδή, και οι αποχωρήσεις συνεχίζονται. Το νοσοκομείο βέβαια ήταν από την αρχή υποστελεχωμένο, ακόμα και σε σχέση με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμά του.
Επιπλέον, το μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού έκλεισε για να εξοικονομηθεί προσωπικό και να στελεχωθεί το καινούργιο νοσοκομείο, αφαιρώντας τις αναγκαίες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Από το εγχείρημα της ΑΕΜΥ έχουν περάσει και φύγει δεκάδες γιατροί, αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, είτε επειδή απολύθηκαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους είτε επειδή παραιτήθηκαν λόγω της εντατικοποίησης εργασίας, του αυξημένου κόστους ζωής και των ακριβών ενοικίων.
Σαν να μην έφταναν η εξοντωτική υπερεφημέρευση και η επικίνδυνη προχειρότητα, όπως να περιθάλπουν ασθενείς γιατροί άσχετων ειδικοτήτων, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με απειλές και συκοφαντίες σε βάρος όποιου μιλά ευθαρσώς για την κατάσταση. Το νοσοκομείο-επιχείρηση έχει γενικεύσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, με φτηνούς, εξουθενωμένους, περιπλανώμενους υγειονομικούς για να μπαλώνουν τρύπες. Αυτό άλλωστε είναι το καθεστώς που προωθεί με το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Υπάρχει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων: μόνιμοι ΕΣΥ, αγροτικοί, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις ιδιωτών με καθεστώς Covid. Ταυτόχρονα, το προσωπικό αντιμετωπίζεται ανάλογα με το πώς συμφέρει την εταιρεία: πότε ως Ιδιωτικού Δικαίου (και δεν παίρνει επιδόματα) και πότε ως Δημοσίου (και δεν παίρνει Δώρα). Οι δε γιατροί προσλαμβάνονται όχι ως επιμελητές Β, Α ή διευθυντές, αλλά ως Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) για να κοστίζουν λιγότερο!
Δώρα στους εργολάβους
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και γενίκευση των ΣΔΙΤ, με τα πάντα στο Νοσοκομείο Σαντορίνης να έχουν χαριστεί στους εργολάβους: η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, αλλά και η γραμματειακή υποστήριξη και το λογιστήριο!
Ενα νησί με περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, στους οποίους προστίθενται την τουριστική περίοδο 15.000-20.000 εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπόριο, γραφεία, υπηρεσίες τουρισμού κ.λπ.) και φυσικά πάνω από 100.000 τουρίστες, αναγκάζεται να στραφεί σε ιδιωτικές κλινικές που η μία μετά την άλλη ανοίγουν (και) στη Σαντορίνη.
Οσο πιο σοβαρό είναι το περιστατικό τόσο μεγαλύτερο το κόστος, αν υπολογίσει κανείς πως οι ασθενείς με επείγοντα περιστατικά, στα οποία μπαίνει ζήτημα αεροδιακομιδής, πολλές φορές λόγω καθυστερήσεων, αναμονών ή έλλειψης μέσου, αναγκάζονται να δίνουν υπέρογκα ποσά που φτάνουν τα 4.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία!
Συμπερασματικά, το νοσοκομείο Α.Ε. της Σαντορίνης δεν αναβάθμισε το νησί ούτε έδωσε στους κατοίκους πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, τους ανάγκασε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης.
Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» προσπαθούν να κλείσουν τρύπες σε περίπτωση μεγάλου σεισμού
Με τον προσφιλή της τρόπο των εξαμβλωματικών λύσεων επιχειρεί η κυβέρνηση να προετοιμάσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας για έναν μεγάλο σεισμό: κλείνοντας τρύπες και δημιουργώντας νέες.
Την περασμένη Πέμπτη, αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέστειλε απαράδεκτο έγγραφο με το οποίο διατάζει ειδικευόμενους γιατρούς του Παιδιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας να μετακινηθούν για μία εβδομάδα, κάθε ένας εκ περιτροπής, καλύπτοντας το διάστημα ενός μήνα (17 Φεβρουαρίου - 17 Μαρτίου), στη Σαντορίνη για να αναλάβουν καθήκοντα ειδικευμένου παιδίατρου, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι ειδικευόμενοι γιατροί, δε, καλούνται να μεταβούν σε νοσοκομείο που δεν διαθέτει ειδικευμένο παιδίατρο(!), αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
«Ουδέποτε τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη φρόντισαν να στελεχώσουν το νοσοκομείο Σαντορίνης με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς και μόνιμο λοιπό προσωπικό, αλλά το έχουν καταδικάσει στην εγκατάλειψη και την ερήμωση με καθεστώς “νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου” και εργασιακές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου, ένα καθεστώς που έχει εξωθήσει σχεδόν όλους τους γιατρούς σε φυγή από τη Σαντορίνη», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Η αναγκαστική μετακίνηση ειδικευόμενου γιατρού από το τμήμα όπου εκπαιδεύεται σε άλλο νοσοκομείο για να εκτελέσει με το ζόρι καθήκοντα ειδικευμένου γιατρού είναι προδήλως έκνομη, αντιδεοντολογική και επικίνδυνη τόσο για τον εναπομείναντα παιδιατρικό πληθυσμό του νησιού όσο και για τους ίδιους τους νέους γιατρούς, αναφέρει η Ομοσπονδία και θυμίζει ότι η μετακίνηση και ειδικευμένου γιατρού χωρίς τη συναίνεσή του/της είναι έκνομη, σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη (2023), που μάλιστα νομοθετήθηκε επί της σημερινής κυβέρνησης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να φροντίσουν επιτέλους για τη στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, Κ.Υ. και Π.Ι. της Σαντορίνης και όλων των νησιών και να αφήσουν τα επικίνδυνα, προσχηματικά και ανούσια, προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας