Στην σοκαριστική αποκάλυψη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στην Κρήτη, ότι σε αυτό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόλις 21 γιατροί από τους… 37 τους οποίους προβλέπει η οργανική του δυναμικότητα, δηλαδή ότι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αγγίζουν το υψηλότατο ποσοστό του 43,7%, προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι της δομής.
Σύμφωνα με το προσωπικό, το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας βρίσκεται κυριολεκτικά «στο σημείο μηδέν» από πλευράς υποστελέχωσης, με τους γιατρούς να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες οι οποίες επικρατούν εξαιτίας της υποστελέχωσης αυτής.
Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για δραματικές ελλείψεις οι οποίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό «σκηνικό» για το προσωπικό, που καλείται να υπερβάλλει εαυτόν με εξαντλητικά ωράρια και με ένα γενικευμένο καθεστώς υπερεφημέρευσης. Οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων ζητώντας ουσιαστικές λύσεις και απαιτώντας να λυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία ιατρών και ασθενών. Όλη η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας συνεχίζει τον αγώνα του και διεκδικεί:
- Αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
- Τροποποίηση του Οργανισμού με αναδιάρθρωση και αύξηση κλινών.
- Το αυτοδιοίκητο.
- Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
- Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.
- Βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
- Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων. Καμιά απόλυση συμβασιούχων στην υγεία».
Το πρόβλημα στις δομές υγείας στην Κρήτη είναι συνολικότερο. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ την Τρίτη, αυτή τη στιγμή στην Κρήτη λειτουργούν μόλις 50 κλίνες ΜΕΘ για πληθυσμό 620.000 κατοίκων. Με δεδομένη την έξαρση των ιώσεων αυτές τις μέρες είναι όλες κατειλημμένες. Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστές ακόμα 22 κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, οι οποίες, αν και έχουν ενταχθεί στο σύστημα (κάποιες μάλιστα στα Χανιά και μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την περίοδο της πανδημίας), παραμένουν κλειστές, καθώς δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας γιατρός και νοσηλευτής για να τις στελεχώσει. Τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και «Βενιζέλειο») καλύπτουν και όλη την Περιφέρεια Νότιας Ελλάδας για σοβαρά περιστατικά. Ως αποτέλεσμα, οι κλίνες ΜΕΘ αποτελούν... είδος υπό εξαφάνιση στο νησί. Παράλληλα προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη μετά την άνοιξη, όταν ο πληθυσμός της θα υπερδιπλασιαστεί λόγω του τουρισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας