Η νέα ανάρτηση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους υγειονομικούς, τους οποίους αποκαλεί ξανά «συμμορία της μιζέριας» που «δεν ενδιαφέρονται στα αλήθεια για τους ασθενείς και το ΕΣΥ», μόνο οργή προκαλεί σε όσους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία, είτε είναι εργαζόμενοι στον χώρο είτε χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών.
Τραγικό παράδειγμα, η προχθεσινή πλημμύρα από ράντζα στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, «Αττικόν», με τους εργαζόμενους να φωνάζουν «Το νοσοκομείο μας δεν είναι αποθήκη!» και να απαιτούν το υπουργείο Υγείας «να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών μας. Να μεριμνήσει ώστε όλοι οι ασθενείς να νοσηλεύονται με αξιοπρεπείς συνθήκες σε θαλάμους νοσηλείας και όχι να “βολεύονται” με στοίβαγμα σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους».
Οι αριθμοί της τελευταίας εφημερίας -της 4ης Φεβρουαρίου- του νοσοκομείου είναι αμείλικτοι:
● Στις 12 το πρωί τελείωσαν τα ράντζα του νοσοκομείου!
● Στις 9 το βράδυ δεσμεύτηκαν κρεβάτια από την Παιδιατρική Κλινική για να μετατραπούν και αυτά σε ράντζα στους ορόφους!
● Από τις 220 εισαγωγές, οι 140 ασθενείς νοσηλεύονται στους διαδρόμους!
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άλλο ένα «black out». Στις 8 το πρωί της επόμενης μέρας -της 5ης Φεβρουαρίου- οπότε έληξε η εφημερία, 22 ασθενείς που είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο περίμεναν να ανέβουν στους ορόφους για να βρουν όχι κρεβάτι, αλλά ράντζο! «Ως εδώ με την κοροϊδία και την απαξίωση», ξεκαθαρίζουν και καταδεικνύουν ότι από τις αρχές του 2025 έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς στο «Αττικόν» σε ράντζα! Για όλους αυτούς τους λόγους, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου προχωρούν σε στάση εργασίας 7-10 το πρωί και συγκέντρωση στις 8.30 στην πύλη του νοσοκομείου.
«Ολες οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τα προβλήματα, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε. Ολες οι διοικήσεις συνδημιούργησαν και άρα γνωρίζουν τα προβλήματα και απαξιούν να δώσουν οποιαδήποτε λύση ανακούφισης, πόσο μάλλον μόνιμη», επισημαίνει ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Αττικόν». Οι λύσεις που έχουν προτείνει επανειλημμένως στο υπουργείο είναι το άνοιγμα του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», η δημιουργία επαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα και οι άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών. Μέχρι τότε προτείνουν να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, να ανοίξει η Ουρολογική Κλινική που θα μπορούσε να ανακουφίσει 30-40 ασθενείς, να προσληφθούν 100 νοσηλευτές για να μη λειτουργεί το νοσοκομείο κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Κινητικότητα
Ακόμα μία απόδειξη της αποτυχίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι οι μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, δηλαδή τα μπαλώματα με τα οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
Πιο πρόσφατο κρούσμα, η μετακίνηση παθολόγου από νοσοκομείο της Αχαΐας στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Αρτα και στην Κεφαλονιά! Με δυο λόγια, γιατροί σε περιοδεία, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ένα «απαράδεκτο συνεχιζόμενο καθεστώς μετακινήσεων συναδέλφων από νομό σε νομό για τη διαχείριση των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που έχει απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος».
Κι αυτό γιατί, εκτός των ελλείψεων, τα πολυδιαφημισμένα μισθολογικά κίνητρα για κάλυψη των θέσεων σε άγονες και προβληματικές περιοχές έπεσαν, όπως είχαν προβλέψει οι νοσοκομειακοί γιατροί, στο κενό και τα νοσοκομεία αδειάζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο από γιατρούς. Οι προκηρύξεις θέσεων γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ έχουν «παγώσει» εντελώς οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν άμεσο τερματισμό της παρατεινόμενης πολιτικής των μετακινήσεων των γιατρών από τις δομές υγείας στις οποίες εργάζονται, εδώ και τώρα ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ικανοποίηση των μισθολογικών διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας.
Περικοπές
Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Διδυμότειχου, του οποίου η χρηματοδότηση για το 2025 υπολείπεται κατά 261.000 ευρώ σε σύγκριση με του 2024, όπως αποκαλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, έχουν μειωθεί οι δαπάνες για τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει ακυρωθεί η απαραίτητη ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και η κατασκευή τουαλέτας για ασθενείς και επισκέπτες ΑμεΑ.
«Βάζουν στο ζύγι από τη μια τα “έσοδα – έξοδα” και από την άλλη την υγεία του λαού και την ανθρώπινη ζωή, την ώρα που πληρώνουμε αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και ασφυκτικούς φόρους για την υγεία μας», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με την ίδια κυνική λογική «εσόδων – εξόδων», λένε, το Νοσοκομείο Διδυμότειχου είναι… «πλεονασματικό», όπως άλλωστε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που στενάζουν από ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, υλικά, και απαιτούν άμεσα η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου και όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ώστε να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες του λαού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας