Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κρίση βλάπτει σοβαρά ψυχολογία και υγεία

Η ψυχολογία και η σωματική υγεία πλήττονται σοβαρά και πολύπλευρα απο την οικονομική κρίση αποδεικνύει η πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων

dreamstime.com

Η κρίση βλάπτει σοβαρά ψυχολογία και υγεία

  • A-
  • A+

«Θα λέγατε ότι γενικά η υγεία σας είναι;»... «Κακή» απαντούν ως επί το πλείστον άτομα άνω των 65 ετών, συνταξιούχοι και άτομα που ανήκουν στο κατώτερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Περισσότεροι από ένας στους πέντε συμπολίτες μας –22%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– δηλώνουν ότι δεν έλαβαν τη θεραπεία ή και τις εξετάσεις που ήθελαν.

Συνέπειες της κρίσης είναι και η σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (80%), της διάθεσης, της ψυχικής κατάστασης (55%) και της οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%) σε σχέση με το 2009.

Η πλειονότητα διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας πάνω από το 5% του συνολικού της εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του συνολικού τους μηνιαίου εισοδήματος για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από τη Metron Analysis, παρουσίασαν χθες ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, διευθυντής του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, και ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία (57%) και η ψηλάφηση μαστού από γιατρό (67%) για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με δεδομένη τη συχνότητα της ασθένειας.

Τραγικά είναι τα ποσοστά στις εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: αιμορραγική κοπράνων (14%) και κολονοσκόπηση (15%).

Παράλληλα, 2 στους 10 Ελληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το σάκχαρο αίματος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικότερα στην ατελή μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) συνδέονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το εύρημα της αύξησης, σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, του ποσοστού όσων επιλέγουν ιδιώτη ιατρό, είτε συμβεβλημένο (37%)είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το Ταμείο τους.

Αισθητά μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου (8%) για ιατρική φροντίδα.

Συγκρίνοντας και αξιολογώντας την περίοδο προ και μετά ΕΟΠΥΥ, σημαντική επιδείνωση καταγράφεται όσον αφορά την πρόσβαση στα πολυϊατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ (48%).

Γενόσημα φάρμακα

Σχεδόν ένας στους πέντε εμπιστεύεται τα γενόσημα φάρμακα. Η χαμηλή εμπιστοσύνη αποτελεί προφανώς προϊόν στερεότυπης θέσης, καθώς το 63% των ερωτώμενων έχουν περιορισμένη γνώση για τα γενόσημα, σημειώνουν οι Τούντας και Σουλιώτης και αναφέρουν ότι μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα.

Ενας στους τρεις δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον ιατρό του όσον αφορά την επιλογή του φαρμάκου που θα του προτείνει, ενώ η συντριπτική πλειονότητα εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό όσον αφορά το φτηνότερο γενόσημο.

Καλή υγεία

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (41%) έχουν φυσιολογικό βάρος για το ύψος τους, δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος από 18,5 έως 24,9. Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει σωματικό βάρος που ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πληθώρα ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, το 42% είναι υπέρβαροι, έχουν δηλαδή ΔΜΣ από 25 έως 29,9, και το 17% είναι παχύσαρκοι, έχοντας ακόμη υψηλότερο ΔΜΣ, άνω του 30.

Οσον αφορά την άσκηση, το 39% των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι απέχει από οποιαδήποτε μέτρια σωματική δραστηριότητα, την ώρα που, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι υγιείς ενήλικες 18-64 ετών θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβια φυσική άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα και, για ακόμη περισσότερη οφέλη στην υγεία τους, να αυξήσουν την έντονη αερόβια σωματική δραστηριότητα σε 300 λεπτά την εβδομάδα.

Οι έχοντες βασική εκπαίδευση (53%), οι νοικοκυρές (48%) και τα άτομα της κατώτερης κοινωνικής τάξης (49%) δήλωσαν σε υψηλότερο ποσοστό ότι δεν πραγματοποίησαν καμία μέτρια σωματική δραστηριότητα εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Εξαιρετικά υψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, με μείωση στους άντρες και στις γυναίκες την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα το 2015 εκτιμάται στο 37%, με το 40% των ανδρών και το 34% των γυναικών να δηλώνουν καπνιστές.

 

ΥΓΕΙΑ
Κοινή πολιτική για το φάρμακο
Συνάντηση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κάλεσε για τον Ιούλιο στην Αθήνα ο Ελληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Η δικτύωση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής...
Κοινή πολιτική για το φάρμακο
ΥΓΕΙΑ
«Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε κάθε γειτονιά»
Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στη γειτονιά, που εκκινεί από την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη των νόσων, την περίθαλψη και τη φροντίδα των αρρώστων μέχρι τη φυσική αποκατάσταση και την...
«Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε κάθε γειτονιά»
ΥΓΕΙΑ
Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες
Με υπουργικές αποφάσεις, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διευκολύνει τους ασθενείς να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε...
Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες
ΥΓΕΙΑ
Από 1η Αυγούστου δωρεάν τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους
Δωρεάν, από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι από την 1η Αυγούστου και χωρίς την επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά...
Από 1η Αυγούστου δωρεάν τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους
ΥΓΕΙΑ
Δωρεάν Υγεία για όλους ζητούν τα κοινωνικά ιατρεία
Κινητοποίηση ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στις 11.30 έξω από το υπουργείο Υγείας τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία...
Δωρεάν Υγεία για όλους ζητούν τα κοινωνικά ιατρεία
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη θερίζει και η εξέταση κοστίζει
Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας φαίνεται να ακροβατούν διαχρονικά στα άκρα όταν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας όπως είναι η γρίπη. Από τη σωρηδόν διεξαγωγή των πανάκριβων τότε τεστ...
Η γρίπη θερίζει και η εξέταση κοστίζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας