Ως άλλος Λουδοβίκος απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης για τις ομαδικές παραιτήσεις 12 γιατρών από το Νοσοκομείο Δράμας: «Εκβιασμούς το κράτος δεν δέχεται»! Και όπου κράτος, βάλτε Αδωνης. Το θέμα των παραιτήσεων των 12 γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας συζητήθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου.
Οπως έχουν καταγγείλει οι γιατροί του νοσοκομείου, η υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής, όπου προβλέπονται 11 γιατροί και υπηρετούν μόνο 2, είναι τραγική. Η υπομονή και η σωματική αντοχή των δύο παθολόγων που είχαν απομείνει την τελευταία διετία εξαντλήθηκε. Οι ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς δυνατότητα λήψης ρεπό μετά την εφημερία τους, χωρίς δυνατότητα λήψης των κανονικών ημερών άδειάς τους (καθώς το νοσοκομείο οφείλει τουλάχιστον 100 ημέρες άδειας σε κάθε γιατρό), η σταδιακή αποψίλωση του τμήματος από ειδικευόμενους γιατρούς, η λειτουργία του τμήματος επί διετία με ξένους γιατρούς στις εφημερίες, που δεν γνωρίζουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τους εξανάγκασαν σε παραίτηση, όπως και τη διευθύντρια της κλινικής!
Η διοίκηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις προφορικές δηλώσεις της, αδυνατεί πλέον να βρει λύσεις για την κάλυψη του προγράμματος λειτουργίας της παθολογικής κλινικής. Ετσι, κατέφυγε σε μαζικό «εντέλλεσθε» στους ειδικούς γιατρούς του παθολογικού τομέα αλλά και στους ειδικευόμενους της καρδιολογικής κλινικής για ταυτόχρονη συνεφημέρευση τόσο στα τμήματά τους όσο και στο ΤΕΠ της Παθολογικής ως παθολόγοι. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην απόφαση της συνέλευσης των γιατρών να καταγγελθεί αφ’ ενός η επικίνδυνη για τους γιατρούς αλλά και για τους ασθενείς αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας που αποφασίστηκε στο Νοσοκομείο Δράμας και αφ’ ετέρου να στηριχθεί η διευθύντρια της Παθολογικής στα αιτήματά της, με κατάθεση ομαδικής παραίτησης 12 ειδικών ιατρών του παθολογικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι γιατροί του νοσοκομείου δεν έχουν πτοηθεί από τις «απειλές» του υπουργού, καθώς όχι μόνο δύο έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι δέκα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά, ακόμη περισσότερο, όλοι τους έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων τους.
Ομόφωνη απόφαση
Ειδικότερα, ο γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Χρήστος Μπακόπουλος, σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» υποστήριξε πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου για παραίτηση στην περίπτωση που δεν παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση. Ακόμη, τόνισε πως με την απόφαση των «εντέλλεσθε» για 10 εφημερίες στο ΤΕΠ του Παθολογικού αναγκάζουν τους καρδιολόγους να εφημερεύουν ως παθολόγοι, προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορεί να κατηγορείται για αδιαφορία στην υπόθεση του Νοσοκομείου Δράμας, δεδομένου ότι υλοποίησε όλα εκείνα για τα οποία είχε δεσμευτεί. Εκανε έκκληση στους γιατρούς, στους οποίους πέταξε το μπαλάκι, να μην παραιτηθούν γιατί θα προκαλέσουν πρόβλημα, όπως είπε, και στο νοσοκομείο και στην τοπική κοινωνία. Χαρακτήρισε ως παραλογισμό και απειλή την απόφασή τους να παραιτηθούν τη δεδομένη στιγμή και μόλις δύο ημέρες πριν βγει η προκήρυξη των θέσεων για παθολόγους γιατρούς με τον νέο νόμο.
«Εκβιασμούς το κράτος δεν δέχεται. Κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να εκβιάσει το κράτος. Την κίνησή τους την εκλαμβάνω ως κραυγή αγωνίας. Κατά τη γνώμη μου, με καλόπιστη διάθεση και συνεννόηση, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αλλά θα κλείσουμε το νοσοκομείο;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν και παραδέχτηκε ότι το Νοσοκομείο Δράμας έχει προβληματική λειτουργία, ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει με τα νέα μέτρα αυξημένο ενδιαφέρον από τους γιατρούς για το συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Με τις νέες προκηρύξεις, οι γιατροί –είπε ο κ. Γεωργιάδης– θα παίρνουν 7.200 ευρώ παραπάνω τον χρόνο σε σχέση με τα 600 ευρώ που έπαιρναν με τον προηγούμενο νόμο. Θα δούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας