ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Νοεμβρίου, 2024
nosokomeio paidon
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Η λίστα της ντροπής: 4.000 παιδιατρικά χειρουργεία περιμένουν να πραγματοποιηθούν

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά στο Παίδων;

Παραμένουν κλειστά πάνω από τα μισά χειρουργεία των παιδιατρικών νοσοκομείων, ενώ τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναμονή 15 μήνες.

«Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού», περιγράφουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, καθότι πολλοί γιατροί βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, ενώ άλλοι παραιτούνται. Οι εργαζόμενοι έχουν θέσει τα θέματα εγκαίρως και πολλές φορές στη διοίκηση, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: παραμένουν κλειστά πάνω από τα μισά χειρουργεία των παιδιατρικών νοσοκομείων, ενώ τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναμονή 15 μήνες, με τετραψήφιο αριθμό! Οι γιατροί κάνουν λόγο για λίστα της ντροπής: 4.000 παιδιατρικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων («Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία», Πεντέλης) περιμένουν να πραγματοποιηθούν.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται πεισματικά να λύσει το πρόβλημα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία που η ίδια έχει δημιουργήσει με τη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης ακόμα και της παιδιατρικής περίθαλψης, οι εργαζόμενοι απαντούν μαχητικά έχοντας τους γονείς των μικρών ασθενών τους στο πλευρό τους. Διότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα βάλαμε πλάτη, με υπερεφημέρευση και εξαντλητικές βάρδιες, χωρίς ρεπό και κανονική άδεια, και υπερβάλαμε εαυτούς για να δώσουμε πίστωση χρόνου να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης» τονίζει η Κατερίνα Ντουζέπη, αναισθησιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Αγλαΐα Κυριακού», προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να κάνει άμεσα τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά σας επιστημονικά άρτιες και ασφαλείς υπηρεσίες».

Τραγική κατάσταση

Και τα τρία Νοσοκομεία Παίδων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στα τμήματα αναισθησιολογίας, με τους εναπομείναντες αναισθησιολόγους να υπερεφημερεύουν εδώ και έναν χρόνο κατ’ επανάληψη, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων, εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές των νοσοκομείων και φυσικά τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση όπου στο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργούν μόνο 3 από τις 9 αίθουσες, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 3 από τις 8 και στο Παίδων Πεντέλης 2 από τις 3, με τους χειρουργικούς τομείς των νοσοκομείων να αναστέλλουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα.

Συνοπτικά οι ελλείψεις

● Η έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία χρονίζει. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα, θυμίζοντας ότι και φέτος αναμένονται νέες συνταξιοδοτήσεις. Από τα χειρουργεία, που καλύπτουν τεράστιο όγκο περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων κ.ά.), λείπουν εκτός από αναισθησιολόγοι και άλλο προσωπικό, όχι μόνο ιατρικό, με αποτέλεσμα να μετακινούνται εργαζόμενοι από άλλα τμήματα, από άλλα νοσοκομεία, από άλλες πόλεις και νομούς. Θυμίζουμε τη συγχώνευση των δύο χειρουργικών κλινικών της Α’ και Β’ χειρουργικής μετά το 2020 και τη μη προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία αλλά και στη σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

● Ελλείψεις προσωπικού - γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, βιολόγων, παρασκευαστών, τραυματιοφορέων κ.λπ. Οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εντός και εκτός Αττικής, ανάλογα με τις ελλείψεις, τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στα Παίδων. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν περισσότερες 280 κενές οργανικές θέσεις, σε τμήματα όπως οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη, καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!

● Ελλείψεις σημειώνονται και σε άλλα τμήματα, όπως το μικροβιολογικό, το αιματολογικό, το ακτινολογικό, ο μαγνητικός τομογράφος, η πυρηνική ιατρική, το νευρολογικό, οι παιδιατρικές κλινικές και «ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό», μας λένε οι εργαζόμενοι.

● Οι ελλείψεις στο τμήμα ανοσολογίας-ιστοσυμβατότητας είναι τεράστιες, με το προσωπικό να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. Οι άμεσες ανάγκες είναι η πρόσληψη βιολόγων, τεχνολόγων, βιοπαθολόγων παιδιάτρων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/γραμματειακό επίπεδο. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών-ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο.

● Οι ελλείψεις στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας είναι επίσης τεράστιες, παρότι το τμήμα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών και ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά για τη δυσλειτουργία του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές, γονείς και παιδιά στο Παίδων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας