Eνα άρρωστο παιδί από το Διδυμότειχο χρειάζεται να διασχίσει με τους γονείς του όλη την Ελλάδα και να φτάσει στην Αθήνα για να βρει κρεβάτι σε ΜΕΘ. Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ τα 8 παιδιατρικά κρεβάτια ΜΕΘ στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης είναι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, μονίμως κατειλημμένα. Μια έγκυος από την Πρέβεζα που χρειάζεται να μεταβαίνει στη Λάρισα για να παρακολουθείται και να γεννήσει το μωρό της, γιατί δεν υπάρχει μαιευτική κλινική στον νομό της, δεν πρόλαβε και γέννησε στη διαδρομή στα Τρίκαλα. Οι καρδιολογικοί ασθενείς του Νοσοκομείου Μεσολογγίου χρειάζεται να μεταφέρονται στο Αγρίνιο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο για να συνεχίζουν με ασφάλεια τη νοσηλεία τους και να επιστρέφουν τη Δευτέρα. Ο λόγος για όλη αυτή την ταλαιπωρία στην οποία υπόκειται ο λαός είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικούς -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό- στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, την οποία αναδεικνύουν διαχρονικά οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).
Δεν είναι μόνο όμως η ταλαιπωρία. Η υποβάθμιση του συστήματος Υγείας από τις κυβερνήσεις μετράει και παράπλευρες απώλειες. Ασθενείς -μικροί και μεγάλοι- που καταλήγουν γιατί δεν υπάρχει διασώστης, ασθενοφόρο, γιατρός, γιατί δεν υπήρχε ραντεβού με γιατρό, δεν έγινε έγκαιρα η διάγνωση, δεν έγινε στην ώρα της η αναγκαία επέμβαση. Αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα μας εν έτει 2024. Οσο κι αν «διαφημίζει» η κυβέρνηση της Ν.Δ. το δήθεν ενδιαφέρον της για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξαναεγκαινιάζει νοσοκομεία για το σόου, ξαναϋπόσχεται ότι θα κάνει ανακοινώσεις στήριξης του ΕΣΥ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο λαός κρατά μικρό καλάθι, γνωρίζει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας ως χρήστης των υπηρεσιών Υγείας ο ίδιος ή συνοδός κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
Περιμένοντας τον πρωθυπουργό
«Σε δύο μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στο ΕΣΥ. Η «Εφ.Συν.», εν όψει των ανακοινώσεων, μίλησε με τον Πάνο Παπανικολάου, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, για το τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να ορθοποδήσει η δημόσια περίθαλψη.
«Θα πρέπει να υπάρξουν εξαγγελίες οι οποίες θα αντιστρέψουν την κατάσταση του λειτουργικού αδιεξόδου που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ. Εξαγγελίες που θα υλοποιηθούν άμεσα και όχι σε 3, 5, 10 χρόνια», μας λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος και περιγράφει τον «κατήφορο» της δημόσιας περίθαλψης, που ξεκίνησε την πρώτη μέρα των μνημονίων και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Η διαφορά είναι, μας λέει, πως «το 2008, όταν ξεκίνησε η δραματική επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, είχαμε 10 παθολόγους σε μία κλινική νοσοκομείου. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να φεύγει ο τελευταίος και να κλείνει την πόρτα. Ο κατήφορος δεν σταμάτησε ούτε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν σταμάτησε ποτέ. Το γεγονός ότι σώζονται ζωές στο ΕΣΥ οφείλεται στην αυτοθυσία και στην αυταπάρνηση των υγειονομικών», λέει. «Ως πότε όμως;», διερωτάται.
«Οι υγειονομικοί δεν αντέχουν άλλο», περιγράφει: «Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, τα αλλεπάλληλα εντέλλεσθαι της κυβέρνησης για ακόμα περισσότερες εφημερίες και άλλες μετακινήσεις -από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από νομό σε νομό, από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη- εξωθούν τους εργαζόμενους στην παραίτηση. Δεν πάει άλλο»!
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να σταματήσει τις κούφιες εξαγγελίες και να υλοποιήσει με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα μόνιμες προσλήψεις για το σύνολο των κενών θέσεων οι οποίες προκύπτουν από τις σημερινές ανάγκες», μας λέει ο Πάνος Παπανικολάου, μάχιμος γιατρός και συνδικαλιστής, από αυτούς τους «γκρινιάρηδες» που δεν αντέχει να ακούει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Μόνο σε γιατρούς λείπουν 8.500 επιστήμονες, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού. Συνολικά λείπουν 50.000 και πλέον εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, με τη δημόσια περίθαλψη να μετράει «περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους πριν από τα μνημόνια και σήμερα να διαθέτει λίγο πάνω από 70.000, τη στιγμή που οι υγειονομικές ανάγκες έχουν αυξηθεί καθώς έχουν μεσολαβήσει 15 χρόνια φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που συνεπάγεται αύξηση της νοσηρότητας, αλλά και η πανδημία και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης».
Πού βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες Υγείας;
Στο 5,5% του ΑΕΠ στη χώρα μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στο 7,5%. Αποτέλεσμα αυτού, ο δημόσιος τομέας Υγείας να είναι συμπληρωματικός του ιδιωτικού, όταν στις υπόλοιπες χώρες συμβαίνει το αντίστροφο. Στην Ελλάδα διαθέτουμε 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να εγκαταλείψει τους ακραίους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς»
Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ
●Τι οφείλει να πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την Υγεία;
Αν θέλει να είναι συνεπής ο πρωθυπουργός με την τελευταία δημόσια εξαγγελία που έκανε μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουλίου -οπότε είπε ότι έλαβε το μήνυμα για τα προβλήματα της καθημερινότητας και ότι σε εξέχουσα θέση ένα από αυτά είναι η Υγεία-, θα πρέπει να κάνει μια γενναία αύξηση χρηματοδότησης από το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας τουλάχιστον στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε., τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, τη θέσπιση αξιοπρεπών μισθών τουλάχιστον στα επίπεδα του μέσου όρου των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη θεσμοθέτηση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης της ιατρικής επιστήμης και πλήρη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες περίθαλψης.
Οφείλει ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τους ακραίους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς που αποτυγχάνουν πανηγυρικά ο ένας μετά τον άλλο και αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ανεξαρτήτως κομματικής τους τοποθέτησης και που διαλύουν τη δημόσια περίθαλψη, συμβάλλοντας στην κερδοσκοπία κρατικοδίαιτων ιδιωτών επιχειρηματιών.
● Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει στα ιδιωτικά επί πληρωμή χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο εντός του ΕΣΥ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών, το οποίο προέβλεπε αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής για τους υγειονομικούς, να τους δελεάσει με μόνιμο «φακελάκι» -με τα ιδιωτικά επί πληρωμή χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο εντός νοσοκομείων-, κατέρρευσε. Εξακολουθούν οι μαζικές παραιτήσεις γιατρών και λοιπών υγειονομικών από το ΕΣΥ, με τα σχέδια της κυβέρνησης που επιβαρύνουν και ταλαιπωρούν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς να εξελίσσονται σε ένα μεγάλο φιάσκο. Επομένως ο πρωθυπουργός οφείλει να εξαγγείλει επιτέλους σοβαρές μισθολογικές αυξήσεις για όλους τους υγειονομικούς, οι οποίες θα ισοφαρίζουν τις τεράστιες απώλειες ετών και θα λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα, π.χ., την αύξηση του κόστους ζωής. Να σεβαστεί τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2018 και του 2022 καθώς και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που έχουν κρίνει οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικές τις μισθολογικές περικοπές του νόμου 4093/12 και ορίζουν ότι οφείλουν οι μισθοί των γιατρών να επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα της 1ης Ιανουαρίου 2012.
Επιπλέον, ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει επιτέλους να υλοποιήσει άλλες δύο δικές του δεσμεύσεις που χρονολογούνται από την άνοιξη του 2020, τότε που αποκαλούσε τους υγειονομικούς «ήρωες» «που δίνουν τη μάχη με τον αόρατο εχθρό», και αφορούν τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού -γιατρών και νοσηλευτών- και την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
● Ο λαός συνεχίζει και πληρώνει εισφορές δύο και τρεις φορές για την υγεία του, αλλά υγεία δεν βρίσκει.
Οφείλει να εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρήματα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δηλαδή με τις αιματηρές εργατικές εισφορές περίθαλψης. Το ερώτημα το απευθύνουμε σε όλους τους υπουργούς Υγείας, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε. Στα δημόσια νοσοκομεία τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ευρώ όσον αφορά τις ήδη πραγματοποιηθείσες νοσηλείες των ασφαλισμένων. Ούτε στα φάρμακα διοχετεύονται αυτά τα χρήματα από τη στιγμή που καθημερινά διαπιστώνονται νέα χαράτσια στους ασφαλισμένους για τα φάρμακά τους. Ούτε στις εξετάσεις των ασφαλισμένων πηγαίνουν τα χρήματα αυτά αφού και εδώ επιβαρύνονται όλο και περισσότερο οι ασφαλισμένοι - ειδικά από τις αρχές του 2024 και μετά. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς -μικροβιολογικά και διαγνωστικά- διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πλήρωνε για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του.
Ενα μέρος του ερωτήματος απαντήθηκε πριν από λίγες μέρες από την αρμόδια αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, με την έκθεση-καταπέλτη που επιβεβαιώνει την ΟΕΝΓΕ αφού διαπιστώνει σκανδαλώδεις χρεώσεις των συμβεβλημένων ιδιωτικών μονάδων περίθαλψης για τις οποίες κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ. Αντί ο ΕΟΠΥΥ να ανταποδίδει στους ασφαλισμένους τις αιματηρές εισφορές που έχουν καταβάλει, σπεύδει να διοχετεύσει τα χρήματα αυτά σε διάφορους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες της ιδιωτικής περίθαλψης.
«Εχουμε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων: -6.000»
Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
● Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ;
Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες. Οι ασθενείς υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, περιμένοντας πάνω από 7-8 ώρες στις εφημερίες. Τα περιστατικά νοσηλεύονται με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος και μια μικροβιολογική εξέταση λόγω ελλείψεων προσωπικού. Πολλά Κέντρα Υγείας ή κλινικές νοσοκομείων μπορεί να έχουν ανακαινιστεί με χρήματα από δωρεές και ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Τα ασθενοφόρα, λόγω της έλλειψης διασωστών, έχουν για πλήρωμα ένστολους ή πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό. Οι εργολάβοι με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους επιστρέφουν και επεκτείνονται στο ΕΣΥ, από την καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη μέχρι διοικητικές και διαγνωστικές υπηρεσίες.
● Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία λέει η κυβέρνηση ότι λειτούργησαν.
Εχουν γίνει λιγότερα από 5.000, με τις λίστες να ξεπερνούν τα 100.000 σε όλη τη χώρα και αυτούς που χειρουργήθηκαν το απόγευμα να μη βρίσκονταν στις λίστες. Δύο στα τρία χειρουργικά κρεβάτια παραμένουν κλειστά, με τη Θεσσαλονίκη ενδεικτικά να μετράει 43 από τις 70 χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία και τη λίστα να ξεπερνάει τα 20.000 χειρουργεία. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», από όπου επέλεξε η κυβέρνηση να ξεκινήσουν τον Μάρτιο τα απογευματινά χειρουργεία με φιέστες και εγκαίνια. Τότε το νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας μετρούσε 9.000 στη λίστα χειρουργείων, έγιναν 500 απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και σήμερα μετράει 11.000! Επιπλέον, η δέσμευση της κυβέρνησης για 50.000 απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα στα λόγια μένει.
● Πόσοι εργαζόμενοι φεύγουν, πόσοι έρχονται στο ΕΣΥ;
Εχουμε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων: -6.000. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο που καθυστερούν πάνω από πέντε χρόνια και αφορούν συμβασιούχους που μονιμοποιούνται στο ίδιο ή σε άλλο νοσοκομείο, την ώρα που συνεχίζεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Κύριος λόγος είναι οι μισθοί των υγειονομικών, που κυμαίνονται στην περιοχή του ανειδίκευτου εργάτη: 1.800 ευρώ μηνιαίως για τον γιατρό, 800 για τον νοσηλευτή, 690 για τον τραυματιοφορέα. Δεν φτάνουν τα χρήματα, με αποτέλεσμα πολλοί να αποχωρούν είτε για τον ιδιωτικό τομέα ή για το εξωτερικό. Επιπλέον, δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ για τους συμβασιούχους επικρατεί εργασιακή ανασφάλεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας