«Αποκαλυπτική της διάλυσης του ΕΣΥ» χαρακτηρίζει ο Χρήστος Παπάζογλου την «επίθεση του υπουργού Υγείας στους ασθενείς –μέσω των γιατρών τους– ότι θα τους κόψει τη συνταγογράφηση». Ο γιατρός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), μιλάει στην «Εφ.Συν.» και εξηγεί ότι «εδώ δεν έχουμε μία έκτακτη συνθήκη όπως ήταν η πανδημία. Εχουμε μία ομολογία της κυβέρνησης ότι η πολιτική της έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε αυτό το οριακό σημείο».
● Τι παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες;
Παρακολουθούμε την επίθεση του υπουργού Υγείας στους ασθενείς –μέσω των γιατρών τους, τους οποίους απείλησε να συμμορφωθούν στους σχεδιασμούς του με τα επικίνδυνα «μπαλώματα»– ότι θα τους κόψει τη συνταγογράφηση. Ολο αυτό είναι αποκαλυπτικό της διάλυσης του ΕΣΥ. Διότι, εδώ, δεν έχουμε μια έκτακτη συνθήκη όπως ήταν η πανδημία. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το καλοκαίρι δεν είναι μία από τις 4 εποχές και ήρθε φέτος εκτάκτως... Εχουμε μία ομολογία της κυβέρνησης ότι η πολιτική της έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε αυτό το οριακό σημείο. Σε σημείο να μην μπορούμε να βγάλουμε πέρα ούτε τα βασικά.
● Τα κληρονομήσαμε από την πανδημία τα «μπαλώματα»;
Τα «μπαλώματα» τα έφερε η κυβέρνηση αρχικά εν μέσω πανδημίας. Μετά τα πέρασε στον νόμο για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ προ διετίας. Τώρα τα χρησιμοποιούν για τις «έκτακτες ανάγκες του καλοκαιριού» και κάνουν λόγο για 4 μήνες, όταν, μετρώντας από τώρα, θα έχουμε φθινόπωρο! Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι είναι έκτακτο μέτρο, αλλά η πρόσκληση είναι για μήνες και η επικίνδυνη εμβαλωματική πολιτική παραμένει.
Αξιοποιεί μεθοδεύσεις που εφάρμοσε και σε προηγούμενη περίοδο εν μέσω πανδημίας, η οποία εν τέλει προσχηματικά χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτη και επιτακτική ανάγκη για την ανορθολογική και επικίνδυνη επίταξη των γιατρών. Σήμερα βέβαια ούτε οι χρόνιες και κλιμακούμενες ελλείψεις είναι έκτακτες ούτε το καλοκαίρι εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά…
● Ποια είναι η εικόνα των νοσοκομείων σήμερα;
Με δυο λέξεις, επικίνδυνη υποστελέχωση, συνέπεια μιας πολιτικής που διαδοχικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και που έχει σαν άξονα τις περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία και την επέκταση των νόμων της ζούγκλας με τη μετατροπή και των δημόσιων δομών σε «αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες». Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι άθλιες συνθήκες εργασίας οδηγούν σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς μας και τη δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία των εργαζομένων.
Η μεθόδευση του υπουργείου Υγείας –και της κυβέρνησης– να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει παραπέρα τα νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επικίνδυνα υποστελεχωμένα και χωρίς αναγκαίο εξοπλισμό εφημεριατζίδικα, όπου θα εφημερεύουν περιστασιακά αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι, είναι επικίνδυνη. Αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τη δέσμη μέτρων που απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ΟΕΝΓΕ και να καλυφθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, με τη μεθόδευση αυτή υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
● Ο ΠΙΣ αντιδρά;
Το πλαίσιο του ΠΙΣ δεν μπορεί να στηρίζει τις αιτίες που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο και να διαμαρτύρεται για τις συνέπειες. Δεν μπορεί να στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ στην Υγεία, μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και «αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρηματικές μονάδες» κ.ο.κ. και να διαφωνεί μόνο όταν οι συνέπειες τον επηρεάζουν.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΠΙΣ υιοθετεί πρακτικά τη μεθόδευση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των νοσοκομείων σε εφημεριατζίδικα, την κάλυψη έκτακτων αναγκών με εφημερίες από αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και τη μεταφορά των ευθυνών στους γιατρούς. Εστιάζει μόνο στο ύψος των αποζημιώσεων και στην «επιβολή» του μέτρου. Στηρίζει την κυβερνητική μεθόδευση και πρακτικά με το προκλητικό «επίδομα» των 1.000 ευρώ.
● Λύνεται το πρόβλημα αν βρεθούν οι γιατροί να μπαλώσουν τις τρύπες;
Aκόμα κι αν βρεθούν, το θέμα δεν λύνεται. Δεν μπορείς να παίρνεις γιατρούς από έξω και να τους πετάς στις εφημερίες. Οι νέοι νοσοκομειακοί παθολόγοι εκπαιδεύονται επί μήνες, ξεκινούν να εφημερεύουν σταδιακά με παλιότερους, με επιμελητές κ.λπ. Πρώτα από όλα η λειτουργία ενός νοσοκομείου δεν είναι η εφημερία ενός παθολόγου. Κρίσιμη είναι και η προσαρμογή τους στη λειτουργία της κλινικής καθώς δεν είναι ατομικό το άθλημα. Επιπλέον, είναι κομβική ειδικότητα που συνεργάζεται με όλο το νοσοκομείο, με την εφημερία να είναι συλλογική δουλειά. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι αν πάει ένας παθολόγος θα λειτουργήσει η εφημερία.
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική και την ίδια ώρα που παραδέχεται ότι έχει τεράστιες ελλείψεις καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και συνεχίζει τη στελέχωση με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την ώρα που καθηλώνει τους μισθούς των γιατρών που δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς λόγω των τεράστιων ελλείψεων, τους λέει να κάνουν ιδιωτικό έργο. Παρά τις τεράστιες τρύπες και τα τεράστια κενά τα οποία παραδέχεται, λέει ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική. Ούτε τα «μπαλώματα» θα είναι προσωρινά ούτε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει θα είναι προσωρινά.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσουν άμεσα την προκλητική και επικίνδυνη μεθόδευση για την υποβάθμιση των νοσοκομείων σε εφημεριατζίδικα και τις απειλές για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία και το πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ που απαντάει στις επείγουσες και οξυμένες άμεσες ανάγκες των ασθενών μας και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας