Το εξήγγειλε πέρυσι το φθινόπωρο, λόγω των αντιδράσεων σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της χώρας αλλά και της κοινωνίας το έφερε μέσα στο καλοκαίρι και τη Δευτέρα ψηφίζεται. Ο λόγος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον παραπλανητικό τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που χθες, ημέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ένωσε εκατοντάδες ανθρώπους που απέξω διατράνωναν την αντίθεσή τους με ό,τι πρεσβεύει. Αίτημά τους η απόσυρσή του γιατί, όπως τονίζουν, είναι τόσο ακραίο που δεν επιδιορθώνεται.
Για νομοσχέδιο «ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο» μίλησε ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», και υπογράμμισε το ζωτικής σημασίας αίτημα να αποσυρθεί, αναφέροντας τις αποφάσεις από δεκάδες φορείς, δημοτικά συμβούλια, ομοσπονδίες, σωματεία που το καταδικάζουν και απαιτούν την απόσυρσή του.
Παρόντες στη χθεσινή κινητοποίηση ήταν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σωματεία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός», εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), οικογένειες και λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Με μια φωνή οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν σύγχρονες, καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και, όπως έχουν αποφασίσει ήδη, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα προχωρήσουν σε απεργία. «Τα φτωχότερα, οικονομικά ασθενέστερα στρώματα δεν θα έχουν πού να απευθυνθούν», είπε ο Θ. Δημουλάς. «Χρέος μας είναι η ζωή και όχι “πάμε και όπου βγει”», τόνισε θυμίζοντας ότι ήδη 4.700 είναι οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλίνες έναντι 900 δημόσιων και καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική που «οδηγεί 60 χρόνια πίσω με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για Πρόνοια-Υγεία».
«Δημιουργείται ένα υδροκέφαλο τέρας με ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ιδιωτικές κλινικές που θα ξεκοκαλίζουν πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσφέροντας υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης», είπε παραθέτοντας ενδεικτικά πρόσφατο παράδειγμα οικοτροφείου ΑΜΚΕ που λειτούργησε για έναν χρόνο, για να οδηγηθούν μετά τη λήξη της χρηματοδότησής του οι ασθενείς πίσω στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόγραμμα «κατ’ οίκον νοσηλεία», το οποίο επίσης έκλεισε μετά από δύο χρόνια λειτουργίας και οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, ενώ 400 άνθρωποι που εξυπηρετούνταν έμειναν στον αέρα και τρεις χιλιάδες αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. Σε σχέση με την απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» αναφέρθηκε στην εμπειρία που άφησε το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και στάθηκε στην κατάργηση των «στεγνών προγραμμάτων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας