«Κάθε υγιής άνθρωπος δεν ξέρει ότι είναι άρρωστος» έγραψε ο Ζιλ Ρομέν στο διάσημο θεατρικό του έργο «Κνοκ ή ο θρίαμβος της Ιατρικής» και παρότι η φράση χρησίμευσε ως αλληγορία για να καταδείξει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ασθενούς και ιατρού, κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτό το σχήμα θα μπορούσε να ισχύσει έξω από αυτό το πλαίσιο.
Βέβαια, ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός αιματολόγος καθηγητής Μοσέ Μίτελμαν, από το βήμα του 6ου συνεδρίου αιματολογίας που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΑ, υποστήριξε πως με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ισχύσει το αντίθετο. Δυνητικά, λοιπόν, κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να ξέρει ότι θα είναι άρρωστος ακόμη και όταν είναι υγιής. Για την ακρίβεια, υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός μοντέλου πρόβλεψης που θα εντόπιζε άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν στο μέλλον την ασθένεια του πολλαπλού μυελώματος, μιας πολύ σοβαρής αιματολογικής κακοήθειας που η εμφάνισή της συνεχώς αυξάνεται διεθνώς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μίτελμαν, «ό,τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, το κομπιούτερ μπορεί να το κάνει καλύτερα», συνεπώς, όπως υποστηρίζει, ένα τέτοιο ψηφιακό εργαλείο θα μπορούσε να μας δώσει προβλέψεις που η επαλήθευσή τους θα ξεπερνάει το 90%. Βέβαια εύλογα κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί ποιοι είναι οι ηθικοί κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς με σιγουριά τις πολιτικές υγείας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη διαχείριση μιας τέτοιας πληροφορίας. Πώς θα αντιδρούσαν δηλαδή τα συστήματα υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τόσοι άλλοι εμπλεκόμενοι στην «αγορά» της υγείας εάν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιος θα αρρωστήσει πριν αρρωστήσει.
Αυτούς τους προβληματισμούς της επαναστατικής, πέρα από κάθε αμφιβολία, ανακοίνωσης ήρθε να διασκεδάσει ο ίδιος ο κ. Μίτελμαν, ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημείωσε πως προέχει η ανάγκη εδραίωσης επαναστατικών μεθόδων στον τομέα της πρόβλεψης των ασθενειών, αναγνωρίζοντας τα ηθικά διλήμματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα πως εάν η επιστημονική κοινότητα καταφέρει να κατακτήσει αυτή τη δυνατότητα σε υψηλό επίπεδο, θα μπορέσει να πιέσει και την πολιτεία να θεσπίσει ένα κοινωνικά δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου είχε ο γνωστός στους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» λόγω της τακτικής αρθρογραφίας του, καθ. Αιματολογίας του ΔΠΘ, Ιωάννης Κοτσιανίδης, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως «η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Αιματολογίας στην ακριτική πόλη της Αλεξανδρούπολης μεγάλωσε και έγινε φέτος συνέδριο, δίνοντας άφθονο χώρο για επιστημονικά νιάτα, καθώς στο συνέδριο συμμετείχαν ενεργά δεκάδες φοιτητές ιατρικής, καθοδηγούμενα από έμπειρους σχολιαστές». Μεταξύ των διακεκριμένων ακαδημαϊκών που συμμετείχαν ακόμη στο συνέδριο και ο καθηγητής του Yale University, Αμέρ Ζεϊντάν, ανερχόμενος αστέρας της διεθνούς Αιματολογίας, ο οποίος ενημέρωσε για τα νεότερα δεδομένα στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, η κορυφαία Ελληνίδα βιολόγος Ελλη Παπαεμμανουήλ (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, NY), ο χαρισματικός πρόεδρος της πανευρωπαϊκής ομάδας ΜΔΣ, Λούκα Μαλκοβάτι (University of Pavia) και ο «δικός μας», όπως σημείωσε ο καθηγητής Κοτσιανίδης, Παναγιώτης Μπαλιάκας (Uppsala University), που από τη Ροδόπη έφτασε να πρωτοπορεί παγκοσμίως στις οικογενείς κακοήθειες. Τέλος, την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), που ανέλυσε τις νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του μείζονος θέματος υγείας στον δυτικό κόσμο, του καρκίνου, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας