Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.6° 26.3°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.4° 24.0°
1 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 22.0°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.7° 23.9°
0 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.0° 23.5°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
23.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 25.8°
2 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 24.6°
2 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.8°
4 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 24.7°
0 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
2 BF
65%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 23.5°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
27.7° 22.0°
3 BF
58%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.8° 25.3°
0 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
27.8° 24.2°
1 BF
79%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Αλυσοδεμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η δημόσια υγεία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αλυσοδεμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η δημόσια υγεία
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Ρουσφέτια και εργολαβίες κατά νέων γιατρών

«Πέντε-έξι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί αρχικαθηγητές θα αποφασίζουν κατά το γούστο τους ποιοι πτυχιούχοι Ιατρικής “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν ειδικότητα και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν εξειδίκευση σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Αποφασίζει και διατάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να πετάξει στα σκουπίδια ένα σύστημα αδιάβλητο, το οποίο δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να καταστρατηγηθεί, που ισχύει εδώ και δεκαετίες και τηρεί σειρά προτεραιότητας για την έναρξη της ειδικότητας στους γιατρούς εξασφαλίζοντας την ισονομία και το μετατρέπει σε σύστημα επιλογής «ημετέρων», που καταστρατηγεί συνταγματικές προβλέψεις.

Απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης ορθώνουν το ανάστημά τους για ακόμα μία φορά οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλοντας ότι με αυτήν καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι Ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

«Πέντε-έξι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί αρχικαθηγητές θα αποφασίζουν κατά το γούστο τους ποιοι πτυχιούχοι Ιατρικής “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν ειδικότητα και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί “κατά προτεραιότητα” θα ξεκινούν εξειδίκευση σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων»» υπογραμμίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24) που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας, καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ αλλά και σε όλους εκείνους που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα.

Τι προβλέπει η απόφαση

Συγκροτεί την «Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη Ειδικότητας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)» με έργο την οργάνωση, διεξαγωγή και βαθμολόγηση Διαγωνισμού Επιλογής ανά τέσσερις 4 μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο), στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι για έναρξη Ειδικότητας ή Εξειδίκευσης και την επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων, η οποία θα γίνεται σύμφωνα με τα κάτωθι κριτήρια:

1. Βαθμό Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%)
2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%)
3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου:
α. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μία από τις δηλωθείσες ειδικότητες.
β. Κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μία εξειδίκευση και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα.
4. Με την παραπάνω διαδικασία θα επιλέγονται υποψήφιοι στο 20% των θέσεων κάθε Εκπαιδευτικού Κέντρου για τις ειδικότητες ή εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους.

«Είναι η πολλοστή φορά που επιχειρούνται παρόμοιες αισχρότητες καθιέρωσης φραγμών και ρουσφετολογικών “επιλογών” ενάντια στους νέους γιατρούς, από την εποχή της πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υπουργίας Σούρλα» τονίζει το Ενωτικό Κίνημα Για την Ανατροπή σε ανακοίνωσή του και καταδεικνύει ότι «η επιχείρηση καταβαράθρωσης των δικαιωμάτων των νέων γιατρών πηγαίνει πάντα χέρι χέρι με την επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων και καταβαράθρωσης του λαϊκού δικαιώματος στη δωρεάν δημόσια περίθαλψη».

Καθ’ ύλην αρμόδιοι

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα και επισημαίνουν ότι «οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τη δική μας ευθύνη και εποπτεία». Συγκεκριμένα το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές, τονίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι «οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι -πολλές- κενές θέσεις που υπάρχουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρουσφέτια και εργολαβίες κατά νέων γιατρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας