Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.5° 24.1°
2 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
25.1° 21.3°
3 BF
59%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
31.5° 27.1°
1 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
44%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
27.0° 20.7°
2 BF
69%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.4° 21.2°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
25.5° 22.8°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.9° 24.0°
0 BF
53%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 20.8°
2 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 19.6°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
47%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
46%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.5° 22.5°
2 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
5 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
28.8° 26.0°
3 BF
30%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.5°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
25.5° 21.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΙΛΚΙΣ

Στην «εντατική» τρία νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

«Ιπποκράτειο»: υπολειτουργεί ο αξονικός τομογράφος λόγω έλλειψης προσωπικού, ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών σε παθολογικές και πνευμονολογική κλινική ● «Παπανικολάου»: δύσκολες ώρες στην υποστελεχωμένη νευροχειρουργική ● Κιλκίς: γιατροί-φαντάσματα από τις συνεχόμενες εφημερίες

Εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το προσωπικό τριών νοσοκομείων -δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στο Κιλκίς- να περιγράφει αδιανόητες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους. Ανήμερα της 24ωρης απεργίας η εικόνα από το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, το «Ιπποκράτειο», το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και το αντίστοιχο στο Κιλκίς θυμίζει περισσότερο «ερείπια» εντός των οποίων κυκλοφορούν σαν φαντάσματα οι εναπομείναντες ελάχιστοι γιατροί που αντέχουν ακόμη και δεν έχουν παραιτηθεί.

Ποιος να το περίμενε πριν από μόλις λίγα χρόνια ότι στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, στο «Ιπποκράτειο», «αυτή τη στιγμή λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις, η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από 6 μήνες». Η εικόνα που δίνει η Συνέλευση των Γιατρών του νοσοκομείου συμπληρώνεται και από άλλα στοιχεία: 1) «Ο αξονικός τομογράφος του “Ιπποκράτειου” λειτουργεί οριακά καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μόνο 2 συνάδελφοι για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων (έχουν μείνει 7 εργαζόμενοι όταν σε κάθε γενική εφημερία χρειάζονται 6), σε ένα τμήμα πρώτης γραμμής που οι ανάγκες είναι τεράστιες αφού σε κάθε εφημερία εξετάζονται πάνω από 50 ασθενείς (περισσότερες από 70 εξετάσεις) και καθημερινά εξετάζονται πάνω από 30 ασθενείς»! 2) «Με πρόσχημα τον Covid διαλύθηκε δήθεν προσωρινά η Α’ παθολογική κλινική, που ήταν η μόνη παθολογική του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις φιλοξενίες ασθενών σε άλλες κλινικές, καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και την επισφαλή νοσηλεία τους […] Η λειτουργία της νεοσύστατης πνευμονολογικής κλινικής είναι προβληματική και στηρίζεται στις μετακινήσεις παθολόγων ειδικών και ειδικευόμενων. Τέλος, η ψυχιατρική κλινική επίσης σταμάτησε να λειτουργεί από την περίοδο της πανδημίας».

Εν μέσω αυτού του σκηνικού οι μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία συνεχίζονται, «όπως παθολόγων (από τις παθολογικές και τη ΜΕΘ) προς τα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, ακτινολόγων στο Νοσοκομείο Πολύγυρου, ενώ μέχρι πρότινος οι συνάδελφοι του αξονικού κάλυπταν και τον αξονικό του Πολύγυρου!».

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με ανακοίνωσή της διεκτραγωδεί την υποστελέχωση αναφερόμενη στο τελευταίο παράδειγμα που αφορά τη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, «το “Παπανικολάου” είναι ένα από τα 4 νοσοκομεία-πυλώνες στο εφημεριακό σύστημα της πόλης και η νευροχειρουργική κλινική του δέχεται επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα […] Παρ’ όλα αυτά, όμως, έχει σημαντικά κενά στη στελέχωσή της σε μόνιμους ειδικούς γιατρούς, το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση και σε ειδικευόμενους γιατρούς. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω - με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βεβαίως, και για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κ.λπ.) αλλά και για τους χρόνιους, που συνωστίζονται στη λίστα χειρουργείων η οποία όλο και μεγαλώνει».

Εκπέμπουν SOS

Η εικόνα συμπληρώνεται με την εξασέλιδη ανακοίνωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κιλκίς την οποία αποστέλλουν σε όλα τα κόμματα, βουλευτές και παράγοντες κάθε είδους του νομού προκειμένου να τους ανακοινώσουν ότι «η κατάρρευση της παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο είναι πλέον γεγονός»! Το Σωματείο και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (κατά πλειοψηφία!) θυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση: σε σύσκεψη φορέων τον Σεπτέμβριο του 2023 ζητούσαν να ληφθούν μέτρα, αλλά φυσικά τίποτα δεν έγινε.

Κι έτσι φτάσαμε πολύ απλά στο μη παρέκει: «Στον οργανισμό του Γ.Ν. Κιλκίς προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο μας η παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτηση με αρ. πρωτ.: 3235/19/3/2024), με έναν ιατρό παθολόγο με βαθμό διευθυντή του Τμήματος Αιμοδοσίας με εσωτερική τρίμηνη μετακίνηση (εντέλλεσθε), με έναν ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κ.Υ. Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση), με έναν ιατρό παθολόγο με μετακίνηση από τον ΕΦΚΑ Κιλκίς, ενώ ο ιδιώτης ιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Κ.Υ. Γουμένισσας, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή»!

Οι εργαζόμενοι περιγράφουν με όλο το ιστορικό ανταλλαγής εγγράφων, τις απίστευτες καταστάσεις που κλήθηκαν να ζήσουν οι γιατροί που παραιτούνται με συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις, διαρκή «εντέλλεσθε» και συνεχιζόμενες εξαντλητικές εφημερίες. Ως συνέπεια αυτής της κατάρρευσης ανεστάλησαν το Τακτικό Παθολογικό και το Διαβητολογικό Ιατρείο, ο Αξονικός Τομογράφος δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, το Ακτινολογικό είναι υποστελεχωμένο όπως και το Αναισθησιολογικό (οργανικές θέσεις 7, υπηρετούν μόνο 2), το Καρδιολογικό…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην «εντατική» τρία νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας