Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 26.0°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.6° 23.0°
1 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.6° 23.7°
3 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
3 BF
62%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 22.3°
0 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.1° 20.1°
1 BF
80%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
61%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.1°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 22.3°
0 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.2° 24.9°
2 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 24.3°
1 BF
67%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.5° 23.0°
1 BF
62%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.2°
0 BF
43%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.4°
2 BF
60%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
50%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 23.1°
1 BF
90%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Θάλαμος ασθενών σε νοσοκομείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ακυρώνονται χειρουργεία σε άλλα τρία νοσοκομεία

Σε τραγική κατάσταση περιέρχονται όλο και περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου οι ασθενείς βλέπουν προγραμματισμένες εγχειρήσεις τους να ακυρώνονται μαζικά λόγω του αποδεκατισμένου προσωπικού ● Πέρα από τα ανθρώπινα όρια λειτουργούν οι εναπομείναντες γιατροί, ενώ ορισμένοι πολύ προβληματικοί χειρισμοί από τις διοικήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά...

Ατέλειωτος είναι δυστυχώς ο κατάλογος των νοσοκομείων στα οποία η έλλειψη ιατρών αναισθησιολόγων έχει οδηγήσει σε αναστολή τακτικών χειρουργείων, κατάσταση που δημιουργεί επιπλέον έκρυθμες καταστάσεις λόγω της υπερεργασίας των ιατρών και της ανεπαρκούς διαχείρισης από όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. Αν προχθές γράφαμε για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, χθες έγιναν γνωστές παρόμοιες και χειρότερες καταστάσεις στα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Εδεσσας και Κοζάνης.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) κάνει γνωστό ότι λαμβάνονται πολύ επικίνδυνες αποφάσεις για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενώ η διοίκηση απευθύνεται σε γιατρό αναισθησιολόγο με... δικαστικό κλητήρα! Οπως περιγράφει η ΕΝΙΠ, «στο Νοσοκομείο Εδεσσας η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ασφαλούς λειτουργίας. Μόλις δύο αναισθησιολόγοι απέμειναν, γεγονός που οδήγησε σε πολύμηνη αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η οποία “ξεπεράστηκε” με την ακραία εντατικοποίηση και την υπερεφημέρευση των συναδέλφων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια ασθενών και γιατρών. Αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις αναισθησιολόγων, η Διοίκηση “αποφασίζει και διατάσσει” την αναγκαστική μετακίνηση αναισθησιολόγου με “εντέλλεσθε”...».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, «η Διοίκηση κάλεσε συνάδελφο σε απολογία, με την κατηγορία πως απουσίαζε αδικαιολόγητα από τη θέση του, ενώ αυτός εφημέρευε στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αναμένοντας την απάντηση της Διοίκησης. Η Διοίκηση μάλιστα επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού, στέλνοντας δικαστικό επιμελητή στο σπίτι του συναδέλφου την ημέρα που αυτός εφημέρευε, διαταράσσοντας ακόμη και αυτήν την οικογενειακή γαλήνη, αντιμετωπίζοντάς τον σαν κοινό εγκληματία»!!! Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος της ΕΝΙΠ, «ο συγκεκριμένος συνάδελφος θα είχε κάθε λόγο να δεχθεί την απόσπαση και να μη διαμαρτύρεται με εξασέλιδο υπόμνημα διότι ο ίδιος είναι κάτοικος Εδεσσας...».

Κι ενώ κινδυνεύει το αναισθησιολογικό Γιαννιτσών με πλήρη διάλυση, «μεθοδεύουν τη μετακίνηση γιατρού της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σαν ανταλλάξιμο πιόνι στη σκακιέρα των αναγκαστικών μετακινήσεων, με γιατρό μετακινημένο στην Κοζάνη του οποίου η οργανική θέση είναι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Οταν εξήγησε η διευθύντρια της ΜΕΘ, σε επικοινωνία της με τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, πως η αναγκαστική αυτή μετακίνηση θα οδηγήσει το σύνολο των εντατικολόγων του τμήματός της σε παραίτηση, οι Διοικητές της 3ης ΥΠΕ απάντησαν πως αυτό δεν είναι δικό τους πρόβλημα και πως “όσο είναι γιατροί του ΕΣΥ θα πηγαίνουν όπου οι Διοικήσεις τούς στείλουν”».

Και τι γίνεται στην Κοζάνη; Εκεί προφανώς θα ανασταλούν όλα τα τακτικά χειρουργεία αφού σταμάτησε τη συνεργασία του ο συνταξιούχος στρατιωτικός γιατρός που εργαζόταν δυο χρόνια τώρα με μπλοκάκι, οπότε απέμειναν δύο αναισθησιολόγοι. Με απόφαση του «Μαμάτσειου» και προκειμένου να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών, απαλλάχθηκαν από την ευθύνη παρουσίας τους στα τακτικά χειρουργεία, όπως επιβεβαίωσε στο veto.gr η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, αναισθησιολόγος κ. Λία Μαμασίδου. Μόνο για τον Φεβρουάριο προγραμματίζονταν περίπου 100 περιστατικά για χειρουργείο, οπότε, ενώ στην Κοζάνη ξέσπασε σάλος, η διοίκηση του «Μαμάτσειου» ανακοίνωσε πως «δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που αφορά τη μη πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων του Νοσοκομείου. Η λίστα χειρουργείου του Νοσοκομείου για τον μήνα Φεβρουάριο 2024 ανέρχεται σε 26 προγραμματισμένες επεμβάσεις. Δεν υπάρχουν εφημεριακά κενά, ως εκ τούτου δεν ευσταθεί η έλλειψη εξυπηρέτησης των πολιτών».

Μόνο που η «εξυπηρέτηση», σύμφωνα με τον νόμο, δεν γίνεται με δύο αναισθησιολόγους. Το λέει καθαρά η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία σε απάντησή της σε δύο ερωτήματα των γιατρών του Μαμάτσειου οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν: «α) Σε ένα νοσοκομείο που υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία; β) ποιος ο ελάχιστος αριθμός των αναισθησιολόγων που θα πρέπει να είναι παρόντες σε πρωινό ωράριο για να λειτουργεί μια αίθουσα με τακτικά χειρουργεία;».

Και στις 2 Φεβρουαρίου 2024 η ΕΑΕ απαντά ότι: «Αν το νοσοκομείο βρίσκεται καθημερινά σε εφημερία, στο πρωινό ωράριο υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος, με τον δεύτερο σε ρεπό, όπως ορίζει ο νόμος, τότε: α) η χορήγηση αναισθησίας σε τακτικά χειρουργεία από αναισθησιολόγο, ο οποίος παράλληλα καλείται να συντρέξει σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό είναι επικίνδυνη, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη του τακτικού χειρουργείου για την αντιμετώπιση του επείγοντος, β) για κάθε ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε οποιαδήποτε τεχνική αναισθησίας, απαιτείται η συνεχής παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου και η αντικατάστασή του γίνεται μόνο από άλλον ειδικευόμενο αναισθησιολόγο. Για να υπάρχει αίθουσα τακτικών χειρουργείων απαιτείται η δυνατότητα παρουσίας δεύτερου αναισθησιολόγου για τα επείγοντα. Διαφορετικά ο συνάδελφος θα παρανομήσει και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του τακτικού όσο και του επείγοντος περιστατικού αν επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μόνος του ταυτόχρονα και τα δύο». Τι έχουν να πουν τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου και η 3η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και οι φορείς του νομού;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακυρώνονται χειρουργεία σε άλλα τρία νοσοκομεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας