Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
25.4° 21.9°
2 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 17.7°
2 BF
75%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.8° 20.5°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
1 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
56%
Βέροια
Αίθριος καιρός
19°C
19.9° 17.3°
1 BF
85%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
82%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
1 BF
78%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
24.9° 20.8°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 20.7°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
23.8° 19.9°
2 BF
73%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
20°C
19.7° 17.9°
0 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
1 BF
58%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.8° 19.5°
1 BF
64%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
25.4° 21.4°
1 BF
51%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 18.3°
0 BF
79%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 18.1°
2 BF
70%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
ergastiria-giatroi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Φωνές απόγνωσης από τον σύνδεσμό τους «Συνεργασία»

Οδηγούν σε χρεοκοπία τους εργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς

Οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται σήμερα να επιστρέψουν το 80% των εσόδων τους.

Εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς και τεράστιας πίεσης και χρέους είναι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί. «Χρεοκοπούμε και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα», καταθέτουν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως έχει δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής: Η υποβάθμιση της Υγείας στο μη περαιτέρω, με στόχο να ενισχυθούν επιπλέον η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, αφού πλέον δεν γίνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά οδηγεί και τα μικρά μαγαζιά, όπως είναι οι εργαστηριακοί γιατροί της γειτονιάς, στο κλείσιμο.

Το χρονικό

Το 2013 θεσπίστηκε για τις εργαστηριακές εξετάσεις το μέτρο του clawback - η επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός. Σε αυτό προστέθηκε και το rebate - η υποχρεωτική έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο.

Επιπλέον, το 2016 η τιμή αποζημίωσης κάθε εξέτασης που μέχρι τότε οριζόταν από ΦΕΚ του 1991 (!) μειώθηκε 40% (!) ενώ παράλληλα προστέθηκαν σωρεία από εξετάσεις που μέχρι τότε ήταν εκτός του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Νέες εξετάσεις αίματος υψηλού κόστους όπως η QuantiFERON για την ανίχνευση λοίμωξης από φυματίωση ή η ΒΝΡ για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και εξετάσεις για τους πλημμυροπαθείς που και αυτές η κυβέρνηση τις ενέταξε στον κλειστό προϋπολογισμό!

Οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται σήμερα να επιστρέψουν το 80% των εσόδων τους! Μόνο το clawback τον Οκτώβρη του 2023 ξεπέρασε το 50%! «Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη», μας λέει η Λευκή Χωραΐτη, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών («Συνεργασία»). Παράλληλα, «έχουμε φορτωθεί στις πλάτες μας τα clawback των ετών 2013-2019 που είναι της τάξεως δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά εργαστήριο/ακτινολογικό ιατρείο», προσθέτει.

«Ακούμε τα περί κοινωνικής πολιτικής του πρωθυπουργού και γελάμε. Ποια κοινωνική πολιτική; Εμείς τα πληρώνουμε», υπογραμμίζει η κ. Χωραΐτη και εξηγεί ότι «με μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, των εκάστοτε υπουργών έχουμε φτάσει να μην πληρωνόμαστε σχεδόν καθόλου από το κράτος».

«Χρέη, χρέη, χρέη. Εχουμε τα παλιά, τα καινούργια, τα πιο καινούργια. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεν είμαστε επιχειρήσεις. Είμαστε τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς», σημειώνει. Οπως εξηγεί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν εξαρτώνται από τς αιματολογικές εξετάσεις, έχουν κι άλλες εξετάσεις, όπως αξονικές και μαγνητικές, που αποζημιώνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φυσικά και τα γνωρίζει όλα αυτά. Γνωρίζει δηλαδή ότι πιέζει τους μικρούς και στηρίζει τους μεγάλους. Προτεραιότητά της είναι η συρρίκνωση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και η εκχώρηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους του κλάδου. Οι μικροί -όπως είναι οι εργαστηριακοί της γειτονιάς- ποσώς την ενδιαφέρουν.

«Εχουμε εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορούμε και να φύγουμε, καθώς τα χρέη είναι πολύ μεγάλα», μας λέει η Ευαγγελία Κανδρή, μέλος του Δ.Σ. της «Συνεργασίας». «Παραμένουμε με τα χρέη, τα οποία συσσωρεύονται. Εργαζόμαστε και χρωστάμε», προσθέτει.

«Ερχεστε εσείς με το χαρτί της εξέτασης. Πληρώνετε τη συμμετοχή σας. Εκεί μένουμε. Τα υπόλοιπα είναι ένα μεγάλο ψέμα», λέει η Πέγκυ Αλεξάκη, ταμίας της «Συνεργασίας». «Ο ΕΟΠΥΥ προεισπράττει, παρακρατά, χρεώνει ποσά, χωρίς να γνωρίζουμε βάσει ποιου μαθηματικού τύπου τα κάνει όλα αυτά», τονίζει και κάνει λόγο για δυσβάσταχτα ποσά, για τραγική κατάσταση. «Μπαίνουμε μέσα κάθε μήνα», αναφέρει.

Οι εργαστηριακοί γιατροί μιλούν για «απαξίωση της ιατρικής», «ληστεία», «θάνατο» για τα μικρά εργαστήριά τους, τα οποία δεν είναι επιχειρήσεις, είναι ιατρεία, με τον ΑΦΜ να συνδέεται με το όνομά τους. Κάνουν λόγο για εξαψήφια χρέη στον ΕΟΠΥΥ! «Είμαστε εγκλωβισμένοι στη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Παραμένοντας στον ΕΟΠΥΥ τα χρέη σκαρφαλώνουν. Σταματώντας τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, τα χρέη θα είναι απαιτητά από το Δημόσιο. Συνταξιοδοτούμενοι και έχοντας εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν λαμβάνουμε τη σύνταξή μας. Πεθαίνοντας, τα χρέη κληροδοτούνται στα παιδιά μας», λέει η ταμίας της «Συνεργασίας».

Μας λένε ότι το υπουργείο Υγείας κωφεύει και δεν δέχεται να συναντηθεί με τους εργαστηριακούς γιατρούς και ότι λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπάρχουν αμέτρητα παραπεμπτικά που το αποδεικνύουν. Παραπεμπτικά που ζητούν έλεγχο του προστάτη σε γυναίκες, διερεύνηση διαταραχών του κύκλου σε γυναίκες 90 χρόνων και επαναλήψεις πλήρους “check up” κατά το δοκούν», λέει η Λευκή Χωραΐτη και καταδεικνύει ότι «αυτά είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα έλλειψης πλήρους ελέγχου στη συνταγογράφηση».

Λύση είναι και η άρση της άδικης χρέωσης των εργαστηριακών γιατρών με όλα αυτά τα απίστευτα ποσά, μας λέει η Ευαγγελία Κανδρή και προσθέτει: «Εχουμε φτάσει στο σημείο να κοστίζει ένα ευρώ μια εξέταση και τέσσερα ευρώ το αναλώσιμο που χρειαζόμαστε για να την κάνουμε».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οδηγούν σε χρεοκοπία τους εργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας