Την ώρα που το ΕΣΥ «γονατίζει» από την έλλειψη προσωπικού και οι αεικίνητοι υποαμειβόμενοι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά μάχη για να το κρατήσουν όρθιο, υπερβαίνοντας εαυτούς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί για προσλήψεις και πραγματικές αυξήσεις των απολαβών τους, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ανακοινώνει νέο δίκτυο -αυτή τη φορά Τραύματος- που θα κληθεί να λειτουργήσει το ίδιο -υπολειπόμενο- προσωπικό του ΕΣΥ! Με δυο λόγια, χωρίς προσλήψεις κι ενώ οι υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους η κυβέρνηση «ανοίγει» νέες δουλειές και τους αναγκάζει για πολλοστή φορά να «κόψουν τον λαιμό τους» και να τα βγάλουν πέρα. Από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν λείπουν φυσικά οι ιδιώτες που θα «στηρίξουν» την ιδέα της, με το αζημίωτο...
Αναλυτικότερα, χθες στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το Εθνικό Σύστημα Τραύματος που προβλέπει τη σύσταση αρχικά 16 Κέντρων Τραύματος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Κέντρα Τραύματος είναι αναγκαία στη σύγχρονη εποχή. Οι αριθμοί είναι γνωστοί και αμείλικτοι: τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη πιο συχνή αιτία τραύματος σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας, ενώ αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Μόνο την τριετία 2021-2023, 1.843 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 ζουν με συνοδό αναπηρία, που αφορά κυρίως τις κινητικές λειτουργίες, αλλά και τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα Κέντρα αυτά όμως πρέπει να στελεχωθούν από την αρχή με προσλήψεις ειδικών και όχι να γίνουν άλλος ένας «προορισμός» μετακίνησης για τους υπάρχοντες υγειονομικούς.
Κρίσιμη παράμετρος είναι τόσο η μεταφορά των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, όσο και η παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας, ανάλογης με το είδος του τραύματος, καθώς συνδέεται άμεσα με υψηλά επίπεδα νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας, ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.
Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνει: α) τη σύσταση Κέντρων Τραύματος σε κάθε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, β) τη λειτουργία και αναδιοργάνωσή τους με ειδική διατομεακή στελέχωση και εξοπλισμό, γ) την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, δ) την εκπαίδευση-κατάρτιση του εμπλεκόμενου ανθρωπίνου δυναμικού και κυρίως ε) τη σύμπραξη με αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία μεταφορά του τραυματία/ασθενούς.
Τα Κέντρα Τραύματος αποτελούν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των τραυματιών/ασθενών και έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας, όπου εφαρμόστηκαν, την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να επιτυγχάνουν αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους τραυματίες/ασθενείς, τις οικογένειές τους και το κράτος, ανέφερε ο υπουργός. Με τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος αποτελούμενο από 16 Κέντρα Τραύματος, Επιπέδου Ι-Level I, θα καλύπτονται οι ανάγκες της Ελλάδας, από την επείγουσα προνοσοκομειακή περίθαλψη έως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνολικά σύγχρονου συστήματος υγείας. Στο σύνολο των δομών που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος πραγματοποιείται τεχνικός έλεγχος και επανασχεδιασμός, όπου απαιτείται, των Χώρων Αναζωογόνησης εντός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να καταστούν πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά Κέντρα Τραύματος.
«Τα Κέντρα Τραύματος και οι μονάδες αναζωογόνησης προσφέρουν άμεση αντιμετώπιση του τραύματος και δημιουργούν ελπίδα για πλήρη ανάρρωση, αναστρεψιμότητα της βλάβης και τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για Εθνικό Σύστημα Τραύματος, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης και φροντίδας στους ανθρώπους της και δημιουργεί ένα σταθερό κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο θα σώσει ζωές, αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Συστήνοντας ένα ενιαίο και Εθνικό Σύστημα Τραύματος, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους τραυματίες κυρίως τροχαίων και τις οικογένειές τους», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η χρηματοδότηση για τη σύσταση των 16 Κέντρων Τραύματος προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα τη Δράση 16795 που αφορά την «Ανακαίνιση και Εκσυγχρονισμό των Νοσοκομείων» και στην οποία έχει ενταχθεί ο εκσυγχρονισμός 55 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας