Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των εργαζομένων του ΕΣΥ με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με διακύβευμα τη Δημόσια Υγεία και τις υπηρεσίες περίθαλψης, που με οργανωμένο σχέδιο υποβαθμίζονται συνεχώς εδώ και χρόνια με το βασικό στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και τη μετατροπή των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κερδοφόρο εμπόρευμα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά τους και την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) παίρνει σήμερα τη σκυτάλη από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που απήργησαν την περασμένη βδομάδα (29-30 Νοεμβρίου).
Έτσι, πραγματοποιεί σήμερα πεντάωρη πανελλαδική στάση εργασίας (10:00-15:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 στο υπουργείο Υγείας με προμετωπίδα τα πάγια αιτήματα των γιατρών για αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε οργανικές θέσεις όπου υπάρχουν κενά, ένταξη των εργαζομένων της Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά και αύξηση των κρατικών δαπανών για τη Δημόσια Υγεία, μεταξύ άλλων.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί στην ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για σχέδιο εκπαραθύρωσης των εργαζομένων του ΕΣΥ, την ώρα που στα νοσοκομεία «έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι» και τον φετινό χειμώνα οι δομές υγείας λειτουργούν με 3.000 λιγότερους εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των διασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι.
Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων.
Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Τονίζει επίσης ότι: «Στη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το σύστημα και δεσμεύτηκαν για την νομιμοποίηση τους ως αναγνώριση της προσφοράς. Εργάζονται επί πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από κορονοϊό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία, ανασφάλεια με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και απολύσεις ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ. την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
«Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι.
Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων.
Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Στη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το σύστημα και δεσμεύτηκαν για την νομιμοποίηση τους ως αναγνώριση της προσφοράς. Εργάζονται επί πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από κορονωιό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία, ανασφάλεια με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και απολύσεις ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ. την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους.
Τα υλικά καθαριότητας – απολύμανσης είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. 15 Νοσοκομεία έλεγξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα 15 είχαν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια.
- Οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 ευρώ το μήνα (ο εργαζόμενος φύλακας όμως λαμβάνει 600ευρώ το μήνα) και η εργολαβική καθαρίστρια 2.500 ευρώ το μήνα (η εργαζόμενη καθαρίστρια όμως λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα). Εάν ανατρέξετέ στην διαύγεια των νοσοκομείων θα δείτε πολλές τέτοιες συμβάσεις – κλοπές για το Δημόσιο.
Η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Υγείας σε συναντήσεις μας, καθώς επίσης δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών κ. Πετραλιά, καθώς επίσης δια στόματος υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έταξαν ένα χρόνο παράταση σε όλους τους συμβασιούχους. Παύση των διαγωνισμών για εγκατάσταση εργολάβων στα Νοσοκομεία και δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ.
Υπάρχει εμπαιγμός και κοροϊδία. Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το σύστημα. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Η άρνηση της απευθείας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των κομμάτων για να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια οδηγεί και σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με αυξημένη μοριοδότηση θα καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων.
Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ. εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία να τροποποιήσει την διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων πρόνοιας κα).
Την Παρασκευή 8/12/2023 προγραμματίζουμε Πανελλαδική 5ωρη Στάση Εργασίας 10.00 – 15.00.
Συγκέντρωση:
- Για την Αττική 10.30πμ στο Υπουργείο Υγείας
- Για την Περιφέρεια 10.30 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα κατά τόπους Νοσοκομεία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πραγματοποίησαν μπροστά στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της ΕΝΙΘ. Το μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Γίαννης Κούτρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανανεώσει μόνο για έξι μήνες τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, οι οποίες λήγουν στις 31/12.
«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα έμμεσο μήνυμα ότι έρχεται η απόλυσή σας και είναι απαράδεκτο την ώρα που η εμπειρία δείχνει ότι χωρίς τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Και στην περίοδο του covid αλλά και μετά, αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι είναι απαραίτητο προσωπικό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούμε τη μονιμοποίησή τους» ανέφερε ο κ. Κούτρας. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των ειδικευόμενων ιατρών οι οποίες είχαν παραταθεί και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα και κλινικές. «Θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Αυτό είναι η απόφασή μας, αυτό ζητάμε όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη κι αν δώσουν την ετήσια παράταση είναι ένα μπάλωμα. Πιστεύουμε ότι η πραγματική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην Υγεία για να σταματήσει η διάλυση του Ε.Σ.Υ.»
Στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία με πορεία που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Υγείας έδωσε το παρών ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σε σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι «σαράντα χρόνια μετά την ιστορική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη θέλει να το εκθεμελιώσει. Με μεθοδικό σχεδιασμό από το 2019 και παρά τα διδάγματα της πανδημίας, υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα την απαξίωσή του».
Επεσήμανε δε ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η ΠΟΕΔΗΝ «το βασικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωσή του ΕΣΥ, αφού υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, ενώ το 35% των διασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι επίσης συμβασιούχοι. Τα νοσοκομεία δουλεύουν με 3.000 λιγότερο προσωπικό».
Τόνισε επίσης ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ανακοπεί το κύμα φυγής από το ΕΣΥ και να ενισχυθεί η λειτουργία του με μόνιμο προσωπικό. Η μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και νέες προσλήψεις με ταυτόχρονη αύξηση μισθών που θα κάνει το δημόσιο σύστημα ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες, που μπροστά στην υφιστάμενη επιλέγουν τη φυγή είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό».
Τέλος, εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό έκρουσε τον κώδωνα και του κινδύνου και για τις ελλείψεις σε υλικά και τη μη συντήρηση των υποδομών με αποτέλεσμα οι υγειονομικές δομές να οδηγούνται και στην υλικοτεχνική κατάρρευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας