Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.9° 12.2°
3 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 12.6°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 11.0°
3 BF
70%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
2 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
9.5° 6.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
2 BF
83%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.6°
3 BF
80%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.6°
0 BF
63%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.8° 12.4°
3 BF
94%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
3 BF
85%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
13°C
13.1° 13.1°
2 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 12.5°
2 BF
89%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.0° 12.7°
2 BF
91%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
2 BF
53%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.9° 12.7°
2 BF
87%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Κρεμούν» τις λευκές ρόμπες τους οι υγειονομικοί με 48ωρη απεργία

Μετωπική των υγειονομικών με την κυβέρνηση με φόντο την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ και τις πολιτικές αδιαφορίας και ιδιωτικοποιήσεων. Απαιτούν διπλασιασμό των μισθών και πληρωμένες εφημερίες, ειδική φορολόγηση, διπλασιασμό προσωπικού με ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Ακόμη, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ την Τετάρτη, κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο που έχουν ανοίξει απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή της πανδημικής κρίσης, το 2020, όταν η ανάγκη για δραστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έγινε ακόμη πιο επιτακτική αφού βρέθηκε αντιμέτωπο με την ολική κατάρρευση.

Παρόλα αυτά, τα αιτήματα των υγειονομικών για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, εγκατάσταση του αναγκαίου αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ και παροχή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών δεν εισακούστηκαν τότε, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι για να καλύψουν τα τρομακτικά κενά και να χάνουν τη ζωή τους ασθενείς, που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ένα κρεβάτι ή χειρουργεία εγκαίρως.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα-ασπιρίνη, με προσωρινούς διορισμούς την ώρα που υπήρχε μεγάλο «απόθεμα» αδιόριστων υγειονομικών. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτεραιότητα αποτελεί μέχρι και σήμερα η ενίσχυση του ιδιωτικού παράγοντα υπό την υπηρεσία της λογικής του κέρδους και της αντιμετώπισης της περίθαλψης και των υπηρεσιών ως εμπόρευμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Μέχρι και σήμερα, συνεχίζεται η διαδικασία διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, με το ένα νοσοκομείο να κλείνει μετά το άλλο, ενώ η όποια παροχή δίνεται στο ΕΣΥ προέρχεται από τα κεφάλαια των «ευεργετών» ιδιωτών.

Απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, όπου αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να μεταφέρουν τα αιτήματα των εργαζομένων στις δομές Υγείας της χώρας.

Με τους μισθούς να είναι «καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια!», οι υγειονομικοί ξαναβγαίνουν τώρα στους δρόμους. «Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις, εξηγεί η ΟΕΝΓΕ στην απεργιακή της ανακοίνωσή.

Και απαιτεί:

 • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

 • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

 • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.

 • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με πανό υποδέχθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές τον υπουργό Υγείας στο Βενιζέλειο | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Και η «Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει τις δράσεις των Σωματείων που θα γίνουν κατά το διήμερο των κινητοποιήσεων 29 και 30 Νοεμβρίου 2023 που έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο» και διεκδικεί:

 • Ισχυρή δημοσία υγεία - πρόνοια - ΕΚΑΒ
 • Αυξήσεις στους μισθούς
 • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
 • Μονιμοποίηση συμβασιούχων
 • Αξιοπρέπεια στην περίθαλψη και στην εργασία
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση - εργολάβους.

Τις διήμερες απεργιακές δράσεις στηρίζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Καλεί τους εργαζόμενους του δημοσίου να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με αιτήματα:

 • Ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
 • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.
 • Διπλασιασμός μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών
 • Ένταξη στα ΒΑΕ, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στην Πρόνοια.
 • Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Καμία απόλυση συμβασιούχου ή παρατασιακού ειδικευόμενου.
 • Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
Φωτογραφία αρχείου
| ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Απόφαση έπειτα από διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης έλαβε και το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγλαΐα Κυριακού», «στη βάση των πάγιων αιτημάτων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, την αύξηση του προσωπικού καθώς και των απολαβών του». Πέρα από συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν προγραμματιστεί συγκέντρωση στην είσοδο την Τετάρτη 29/11 στις 11:00 με σκοπό να επικοινωνήσουν «τα δίκαια αιτήματα» τους «με τη Διοίκηση καθώς και την κοινωνία». 

Η απόφαση του Σωματείου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση έχει πλέον δώσει και δείγμα γραφής και διαπιστευτήρια. Έχοντας αλλάξει τους επικεφαλής του υπουργείου υγείας 3 φορές σε 4 χρόνια, οι πολιτικές της υγείας παραμένουν σταθερά οι ίδιες: ουδεμία μέριμνα για ανάπτυξη του ΕΣΥ, καθηλωμένοι μισθοί (με “αυξήσεις” αντίθετες σε αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων & μικρότερες του πληθωρισμού),προσλήψεις λιγότερες από τις αποχωρήσεις, δεκάδες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, υπερεφημέρευση των γιατρών εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, χιλιάδες συμβασιούχοι με την αγωνία της παρατάσεως των συμβάσεων τους, ακάλυπτοι νομικά υγειονομικοί, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και διωκόμενοι από το ίδιο το κράτος εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό (βλέπε ιατροί ΤΕΠ νοσοκομείου Αγρινίου)

Τα μελλοντικά σχέδια που ανακοινώθηκαν (καθημερινές 24ωρες εφημερίες νοσοκομείων, θεσμός προσωπικού ιατρού με ανειδίκευτους),καθώς και πρόσφατες αποφάσεις της Διοίκησης στο νοσοκομείο μας σχετικά με το ΤΕΠ, ερήμην των εργαζομένων στα ΤΕΠ (αυθαίρετη απόφαση για επιπλέον παιδιατρικό ιατρείο επί αναμονής άνω των 20 ατόμων) αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του υπουργείου και οι διορισμένες Διοικήσεις των νοσοκομείων είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αδιαφορούν για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού, αγνοούν την ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση, εργασιακή ικανοποίηση & επιστημονική εξέλιξη των εργαζομένων…

Μπορεί τα αιτήματα για διπλασιασμό προσλήψεων, διπλασιασμό μισθών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων να ακούγονται, ίσως, μαξιμαλιστικά σε ορισμένους, ωστόσο μόνο μια ριζική, ολοκληρωτική μεταστροφή των πολιτικών μπορεί να δώσει ελπίδα για διάσωση του οράματος της δωρεάν δημόσιας υγείας. Άλλωστε, πριν από 50 χρόνια, κυριαρχούσαν οι “φωνές της λογικής” στο Πολυτεχνείο που καλούσαν σε “ρεαλιστικούς” στόχους και ότι δεν ήταν εφικτό το γκρέμισμα της Χούντας. Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτά που στέκονται εμπόδια στην πρόοδο και εξέλιξη της εργασίας μας και της δημόσιας Υγείας.

 • Συνεχίζουμε την συλλογή υπογραφών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29/11/2023 στις 11.00 στην είσοδο του νοσοκομείου και επίδοση στη Διοίκηση των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο δράσεων της πρώτης ημέρας της απεργίας.
 • Συγκέντρωση την Πέμπτη 30/11/2023 στις 11.00 στην είσοδο του νοσοκομείου και στις 12.00 στο Υπουργείο Υγείας, ημέρα της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας ΕΙΝΑΠ - ΟΕΝΓΕ

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΠΑ «Π.&Α.Κυριακού»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κρεμούν» τις λευκές ρόμπες τους οι υγειονομικοί με 48ωρη απεργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας