Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.3°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.1° 13.8°
3 BF
87%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.2° 18.8°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 16.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
15.0° 12.7°
0 BF
95%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 9.5°
2 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σκόνη
29°C
28.8° 26.1°
4 BF
24%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
44%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.8° 21.4°
7 BF
64%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 15.7°
3 BF
88%
Κεφαλονιά
Σκόνη
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
0 BF
88%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.3°
2 BF
76%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.0°
3 BF
60%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
22.7° 19.5°
1 BF
66%
Καβάλα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
17°C
16.6° 15.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.7° 13.9°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Γιατρός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικό βατερλό με τον «προσωπικό γιατρό»

Η απροθυμία γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα δημιούργησε προβλήματα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 που ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους ασφαλισμένους της Αττικής • Καθώς τα ημίμετρα και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης δεν απέδωσαν, ο θεσμός απαξιώθηκε σταδιακά και σήμερα μόλις το 54% των πολιτών έχουν ενταχθεί σε αυτόν

Η παρουσίαση του σχεδίου ενίσχυσης του «προσωπικού γιατρού» από την Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν καθαρή παραδοχή της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στον θεσμό που τόσο διαφήμισε χωρίς να καταφέρει να τον στελεχώσει. Για να καλύψει αυτό της το ναυάγιο, τώρα σκαρφίστηκε να «βαφτίσει» τους αγροτικούς γιατρούς «προσωπικούς». Η κυβέρνηση δεν παραιτείται από την ιδέα της καθώς ο «προσωπικός γιατρός» της θα λειτουργούσε ως ακόμα ένας «κόφτης» σε βάρος των αναγκών των πολιτών, αφού περιορίζει την πρόσβαση σε αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί ώς το τέλος του έτους, καταργείται ο αγροτικός γιατρός και αντικαθίσταται από τον «προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας», ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αποφασίζει δηλαδή να «γεμίσει» με άσπρες μπλούζες τα ιατρεία αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τον μεγάλο ασθενή, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε (ν.1397/83), ενώ στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από την πολιτική των μνημονίων (ν.4238/14) με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο τομέα. «Καραμέλα» στο στόμα όλων των κυβερνήσεων από το 1983 και ύστερα ο αναγκαίος προσωπικός (ή οικογενειακός) γιατρός, δεν είναι για τη Ν.Δ. παρά το όχημα συρρίκνωσης των παροχών υγείας.

Ειδικότερα στο σύστημα του «προσωπικού γιατρού», σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270. Σχεδιάζεται ακόμη αλλαγή της ιατρικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας με στόχο να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.

Οι αγροτικοί γιατροί που θα μετονομαστούν σε «προσωπικούς γιατρούς» θα μπορούν μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας να ενταχθούν στην ΠΦΥ με καθαρά ετήσια έσοδα 30.000 ευρώ, είπε η αν. υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μίλησε για «συνολική αναμόρφωση του συστήματος» και για «αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ». «Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού» πρόσθεσε.

Ο βοηθός του «προσωπικού γιατρού» (συντονιστής φροντίδας), εξήγησε, δεν θα είναι γιατρός, αλλά θα πραγματοποιεί επισκέψεις κατ' οίκον και θα γνωρίζει εάν υπάρχει ανάγκη για κοινωνική φροντίδα. Ο νέος αυτός θεσμός, είπε, θα κληθεί να υποστηρίξει τον προσωπικό γιατρό αλλά και ευρύτερα την κοινωνική φροντίδα των ασθενών.

Επιπλέον η Ειρ. Αγαπηδάκη προανήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Η ήδη υπάρχουσα μειωμένη φορολογία θα συνοδευτεί με ετήσιες αμοιβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ, είπε και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύει εσαεί και θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το «ναυάγιο» βήμα με βήμα

Από νωρίς είχαν φανεί τα προβλήματα στην εφαρμογή του προσωπικού γιατρού. Βασικός λόγος ήταν η απροθυμία γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα. Μόλις πέρσι τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής, οπότε το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών διογκώθηκε.

Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα του συστήματος και σε άλλες ειδικότητες εκτός από τους πλέον αρμόδιους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ετσι ως προσωπικοί γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορίστηκαν και οι γιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση την παθολογία. Συγκεκριμένα ενσωματώθηκαν οι ειδικότητες αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας-φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Οι επιπλέον ειδικότητες άνοιξαν, αλλά η προσέλευση εξακολουθούσε να μην είναι η αναμενόμενη, ενώ οι νέες εγγραφές ήταν ελάχιστες. O αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν ήταν πολύ μικρότερος του αναμενόμενου και κατά συνέπεια ακόμη και οι πολίτες που ήθελαν να έχουν προσωπικό γιατρό δεν έβρισκαν διαθέσιμο στην περιοχή τους για να κάνουν εγγραφή. Οσοι άνθρωποι ήθελαν να εγγραφούν, έβρισκαν γιατρό σε μακρινό δήμο ή και καθόλου. Αλλά και αυτοί ήταν λίγοι. Παρατηρήθηκε, δε, σταδιακά και μια τάση απένταξης γιατρών που είχαν ενταχθεί στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μένουν ξεκρέμαστοι οι εγγεγραμμένοι πολίτες και να ειδοποιούνται να βρουν άλλο γιατρό!

Τα κίνητρα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους πολίτες έγιναν αντικίνητρα. Ξεκίνησαν οι εκβιασμοί. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό ήταν υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών εφόσον θέλουν να απολαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ και από 1/1/2023 θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (16/6/2020 αρ. φύλλου 3.020): Οσοι δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό από την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. του 2020), θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή κατά 10% επιπλέον του ποσοστού συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Οι εκβιασμοί δεν έφεραν αποτελέσματα. Η ισχύς των ποινών μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο (1η Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την 1η Απριλίου 2023. Από τη στιγμή που δεν κατάφερε ποτέ να «πάρει μπροστά» το εγχείρημα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε οι ποινές αλλά ούτε και τα αντικίνητρα στους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Στη συνέχεια ο «προσωπικός γιατρός» μπήκε στον πάγο λόγω εθνικών εκλογών

Εκτός το 45,8%

Μέχρι σήμερα, οι μισοί πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα το 45,8% των πολιτών παραμένει μέχρι σήμερα μη εγγεγραμμένο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών ανέρχεται σε 4.806.448 παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο τους τελευταίους μήνες. Το ίδιο και ο αριθμός των εγγεγραμμένων γιατρών ως προσωπικών. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.394. Από αυτούς οι 1.148 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κυβερνητικό βατερλό με τον «προσωπικό γιατρό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας