Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.7° 11.2°
3 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.3° 8.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 14.4°
3 BF
71%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
11.0° 7.9°
0 BF
66%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
0 BF
57%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ψιχάλες μικρής έντασης
16°C
18.8° 15.5°
0 BF
81%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 16.1°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
4 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
8°C
9.6° 7.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.2° 10.5°
3 BF
65%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.8° 12.8°
1 BF
94%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
11°C
14.9° 10.5°
2 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.0° 10.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
11.1° 8.6°
2 BF
74%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
1 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
kentro ygeias neas michanionas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Tραγική η εικόνα των υγειονομικών δομών στη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη τα κενά στο ΕΣΥ και απολύσεις υπέρ ιδιωτών

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας που λειτουργεί με το 1/3 των στοιχειωδώς απαιτούμενων γιατρών, όπως καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή ● Οι ελλείψεις καθιστούν αδύνατη την παροχή περίθαλψης στους 70.000 κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού, πληθυσμός που υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι ● Ταυτόχρονα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου απολύονται 11 άτομα της υπηρεσίας φύλαξης που εργάζονταν με σύμβαση, καθώς η υπηρεσία πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτη.

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζεται η αποδυνάμωση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Ακραίες ελλείψεις που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την περίθαλψη σε περισσότερους από 70 χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού -οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι- καταγγέλλουν με ανοιχτή επιστολή τους 32 γιατροί, νοσηλευτές και άλλα μέλη του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, δηλαδή τα 4/5 των εργαζομένων σε αυτό.

Την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου απολύονται 11 άτομα της υπηρεσίας φύλαξης που εργάζονταν με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), καθώς η υπηρεσία πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτη!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI

Η κατάσταση στο Κ.Υ. Μηχανιώνας είναι αποκαρδιωτική καθώς σήμερα υπηρετούν σε αυτό 10 γιατροί -μαζί με τη διευθύντρια- δηλαδή το 1/3 των στοιχειωδώς απαιτούμενων. Αρκετοί βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και με σοβαρά προβλήματα υγείας, μία παραμένει με πολλαπλές συνεχιζόμενες παρατάσεις πέραν των 67 ετών και γι’ αυτό δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία ειδικευμένου γενικού ιατρού στα Περιφερικά Ιατρεία (Περαίας, Επανομής, Νέων Επιβατών, Πλαγιαρίου) που εξυπηρετούν μεγάλο πληθυσμό.

Παράλληλα καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η παρουσία 2 εφημερευόντων ειδικών γιατρών τις καθημερινές μέρες (όπως επιβάλλεται από την κίνηση στα επείγοντα, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει δεύτερος γιατρός για συνοδεία σοβαρού περιστατικού με το ΕΚΑΒ) και το κενό καλύπτεται μερικώς με ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, που κάνουν το τμήμα εκπαίδευσής τους στο Κ.Υ., όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ειδικότητάς τους, κάτι το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης σύντομη καθώς δεν δηλώνονται παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.

Οπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ., αυτό σημαίνει ότι «οι κάτοικοι που έχουν εγγραφεί στους 10 αυτούς προσωπικούς γιατρούς του Κ.Υ. (οι ίδιοι στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία όταν δεν εφημερεύουν στο Κ.Υ., δεν έχουν ρεπό και δεν είναι σε άδεια), μπορούν στην πράξη να εξεταστούν από τον γιατρό τους σε λιγότερες από τις μισές εργάσιμες μέρες του κάθε μήνα» και το ίδιο ισχύει για όσους δεν έχουν εγγραφεί, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Ας σημειωθεί ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν τις μισές μέρες του μήνα χωρίς υποστήριξη νοσηλεύτριας ή επισκέπτριας υγείας ή έστω διοικητικού προσωπικού «με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δυνατότητα σωστής περίθαλψης σοβαρού επείγοντος περιστατικού αλλά και βοήθειας στα πάμπολλα αιτήματα -τηλεφωνικά ή διά ζώσης- που γίνονται για έκτακτες ανάγκες και απορίες του πληθυσμού». Εργαζόμενοι κυριολεκτικά μέχρις εξαντλήσεως οι γιατροί -με 2.000 άτομα εγγεγραμμένα ο καθείς στη λίστα του- αλλά και τους άλλους τόσους που δεν κατάφεραν να εγγραφούν,με αποτέλεσμα να μην «προλαβαίνουν ούτε ατομικό φάκελο υγείας να συμπληρώσουν».

Ενας παιδίατρος έχει απομείνει στο Κ.Υ. -άλλοτε υπηρετούσαν 4 με 5-, οπότε σε συνάρτηση με τις εφημερίες «ο βρεφικός και παιδικός πληθυσμός μένει ακάλυπτος υγειονομικά μετά το μεσημέρι τις περισσότερες καθημερινές, όλα τα βράδια και όλα τα Σαββατοκύριακα».

Η εικόνα διάλυσης ολοκληρώνεται με το δεδομένο ότι το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας από τους 6 οδηγούς -πλήρωμα ασθενοφόρου που διέθετε το 2000- έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια μόνο ένας και αυτός συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους!

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «δεν υπάρχουν επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων, ενώ παλαιότερα είχαμε καθημερινά καρδιολόγο και μία φορά την εβδομάδα χειρουργό, ορθοπεδικό, ψυχίατρο, ΩΡΛ, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο. Δεν υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε καν επισκέπτης γιατρός ακτινολόγος, παρά μόνο τεχνολόγος τις πρωινές ώρες για την εκτέλεση των ακτινογραφιών».

Η εικόνα διάλυσης ολοκληρώνεται με το δεδομένο ότι το Κ.Υ. «από τους 6 οδηγούς -πλήρωμα ασθενοφόρου που διέθετε το Κ.Υ. το 2000- έχει παραμείνει τα τελευταία χρόνια μόνο ένας και αυτός συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους»! Τέλος, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει φύλαξη στο Κ.Υ. εδώ και πολλά χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των εφημερευόντων κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και των ασθενών, καθώς μάλιστα τα περιστατικά βίας κατά υγειονομικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατο θύμα και στο δικό μας Κ.Υ. ειδικευόμενη γιατρό μας».

Από τον τομέα της ασφάλειας ξεκινούν οι απολύσεις στο Νοσοκομείο Παπανικολάου καθώς, όπως ανακοινώθηκε στις 30 του μηνός, δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 11 εργαζομένων με ΣΟΧ, αφού η φύλαξη θα ανατεθεί σε ιδιώτη.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο, καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι το 40% των εργαζομένων του νοσοκομείου εργάζεται με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι συμβάσεις τους λήγουν το πολύ προσεχές διάστημα. Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για περαστικούς, αλλά για ένα έμπειρο, εξειδικευμένο και πολύτιμο προσωπικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου» και υπογραμμίζει πως «έχει τεράστιες ευθύνες η Διοίκηση του νοσοκομείου που προχωράει τις συμβάσεις με εργολάβους και πετάει στην ανεργία τους συναδέλφους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στα ύψη τα κενά στο ΕΣΥ και απολύσεις υπέρ ιδιωτών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας