Αποσύρεται μετά την κατακραυγή η εγκύκλιος της κυβέρνησης της Ν.Δ. που προέβλεπε την κάλυψη των εφημεριών, όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, με την εφημερία γιατρού άλλης ειδικότητας!
Η εγκύκλιος που έφερε την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα πάρθηκε πίσω «μέχρι νεωτέρας».
Με νέα της απόφαση η Μίνα Γκάγκα αναφέρει ότι «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Εως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».
«Είναι προφανές ότι μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και της ΟΕΝΓΕ, η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας αναγκάζεται να υπαναχωρήσει ως προς την εφημέρευση σε επίπεδο τομέα από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ο γαστρεντερολόγος να κάνει τον καρδιολόγο κ.ο.κ.)», ανέφερε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της και προειδοποιεί: «Η προσπάθεια να επιστρέψουμε σε συνθήκες ιατρικής του Μεσαίωνα θα πέσει στο κενό. Δεν θα επιτρέψουμε να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ούτε να εξαναγκάζονται οι γιατροί να παριστάνουν κάτι που δεν είναι. Συνεχίζουμε μέχρι να παρθεί οριστικά πίσω».
Θυμίζουμε ότι η εγκύκλιος για τις εφημερίες των νοσοκομείων, που στάλθηκε στους διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με θέμα «Εφημέρευση Τομέων / Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών», επιχειρούσε ακόμα ένα «χτύπημα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που σταθερά επί τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το διαλύει.
Αντί να καλύψει τα μακροχρόνια προβλήματα υποστελέχωσης, η κυβέρνηση επιμένει στις «εμβαλωματικές» λύσεις, αυτή τη φορά προβλέποντας ότι όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος, το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λπ.!
Οταν δεν υπάρχει ογκολόγος, μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα. Οταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός, μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα. Ο ειδικευμένος γιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος τομέα θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας στο σπίτι του!
«Δεν πρόκειται να γίνουμε “σταθμάρχες”, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν “κοιλάδες Τεμπών”», τόνιζε η ΟΕΝΓΕ. Από την πλευρά του το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και θα προβεί σε κάθε νομική ενέργεια, ενώ απευθυνόμενο προς τον πρωθυπουργό ζητούσε «ανάκληση της σοβαρής αυτής υπουργικής εγκυκλίου που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας».
Και η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) έκανε λόγο για «οπισθοδρομική εγκύκλιο με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς».